Hlavní navigace

Rychlá makra v editoru Vim

3. 6. 2013 23:33 (aktualizováno) Petr Krčmář

Umět dobře pracovat se silným textovým editorem je někdy tuze užitečná věc. Ukážeme si šikovná rychlá makra ve Vim.

Kdysi dávno jsem tu nastínil, jak si můžete vytvořit vlastní makra ve Vim. Je to velmi užitečné, pokud potřebujete stále opakovat nějakou stereotypní akci. Já tak třeba z prostého textu udělám HTML dokument. Stačí mít text dobře naformátovaný a mačkáním správných kláves si označím odstavce, nadpisy nebo třeba seznamy.

Někdy je ale ruční psaní makra kanónem na vrabce. Přesto se vám hodí možnost nahrát si rychle nějakou činnost a zopakovat ji. K tomu slouží rychlá makra a už se mi mockrát hodila, když jsem musel třeba něco opravovat v článku, který mi přišel od autora.

Někteří autoři mi posílají články napsané v nějakém word editoru. Součástí článku je pak seznam použitých zdrojů, který je ale ve formátu nepoužitelném pro web. Například:

První odkaz někam pryč
http://www.server.cz/clanek/
Druhý zajímavý odkaz
http://www.server2.cz/clanek/
Třetí skvělý odkaz
http://www.server3.cz/clanek/

Já z toho pochopitelně potřebuji udělat klasické HTML odkazy, plus třeba seznam. Díky rychlým makrům je to hračka. Ručně bych to dělal půl hodiny a byla by to hlavně hrozná práce.

Nahrávat rychlé makro začneme tak, že stiskneme q a pak znak, pod který si makro uložíme. Takže stačí třeba qa. Dole ve stavovém řádku se objeví „nahrávám“. Záznam začal.

V tomto případě jsem si najel na řádek s textem, smazal jsem ho (dd) a na řádku s odkazem jsem ho vložil (p). Tím se adresa dostala nad text. Stačí už jen přejít do editačního režimu (i) a připsat na správné místo <a href=""> a </a>. Pak editaci ukončím pomocí esc a nakonec ukončím i nahrávání pomocí dalšího stisku q.

Pod zvolenou klávesou (v tomto případě a) mám nahraný celý postup. Stačí ho zopakovat pomocí @a na dalším řádku. Samozřejmě můžu provést akci opakovaně, pokud mám třeba k úpravě deset odkazů, stačí 10@a a tradá, je hotovo.

Rychlá makra jsou moc šikovná věc, kterou můžete použít na sto různých způsobů. Zejména pro takovéhle editační akce je to neocenitelný pomocník. Samozřejmě existují i další alternativní postupy, ale rychlá makra jsou naprosto univerzální a hlavně se s nimi pracuje opravdu rychle.

Sdílet