Hlavní navigace

Blogy

  • HTML5 urobí z HTML stránky poznámkový blok

    Našiel som práve zaujímavosť ohľadne HTML5, čo je samozrejme niečo, čo prináša množstvo šikovných noviniek. Rôzne funkcie jednoduché i zložitejšie, ktoré robí život nás, používateľov, jednoduchší. Na stránke http://net.tutsplus.com/tutorials/html-css-techniques/25-html5-features-tips-and-techniques-you-must-know je hromada rôznych nových možností predstavených, a číslo 6 by som veľmi rád ukázal aj tu.
    11. 2. 2012 23:57 (aktualizováno)
  • Přenos aplikací v Androidu na novou paměťovou kartu

    Pořídil jsem si větší paměťovou kartu a snažil se z té staré přelít data. Na první pokus se mi ale nepodařilo přenést aplikace. Naštěstí to byla triviální chyba. Ke svému ZTE Blade jsem dostal 2GB paměťovou kartu. Pro start dobrá, ale po čase začalo být těsno. Když už jsem musel mazat Cimrmany, protože aplikace řvaly, že dochází místo, rozhodl jsem se pro výměnu.
    11. 2. 2012 17:56 (aktualizováno)
  • Na ktoré prehliadače optimalizovať v roku 2012?

    Na rôznych miestach, samozrejme aj tu na Roote či na zdrojáku, sa píše o IPv6, HTML5, CSS3, rôznych CMS a ďalších skratkách. Nie, nejdem tu dávať múdrosti, no zaujíma ma Váš názor na ďalšiu skratku, IE. Význam pravdepodobne ani nemusím objasňovať. Píšem z toho dôvodu, že sa trochu zahrávam s HTML5 a podobnými novotami. A, samozrejme, niečo nové a niečo staré, to sa dokopy dať dá, no treba na to poriadnu dávku trpezlivosti a železné nervy…
  • Nasazení Redmine 1.0.1

    Nainstalovat webový server Apache (+ potřebné moduly), databázi MySQL a samotný Redmine verzi 1.0.1 (vše obsahuje oficiální repozitář Debian Squeeze). Je třeba mít nainstalovaný i Apache modul ssl a certifikát ke svému serveru, pokud chcete Redmine provozovat přes zabezpečené https. /---codeBlock apt-get install apache2 libapache2-mod-passenger libapache2-mod-fcgid \ mysql-server redmine redmine-mysql \---
    22. 2. 2012 13:10 (aktualizováno)
  • Kolik paměti zabírá konkrétní aplikace?

    Velmi často se v různých fórech objevují dotazy ohledně paměťové náročnosti Linuxu. Pokusím se jednoduše objasnit, jak se to má v systému s pamětí. Pod mým článkem o programu Htop se jeden čtenář ptá, jak je to s ukazateli paměti v Linuxu. Je z nich pochopitelně zmatený, protože pochopení těch položek je poměrně komplikované. Zkusím tedy nastínit, co znamenají a jak s nimi pracovat.
    7. 2. 2012 6:50 (aktualizováno)
  • Freesat From Sky

    Asi před rokem jsem si přečetl tenhle návod na sledování placených televizí ze zahraničí. V praxi jde o to, koupit si dekódovací kartu firmy Sky a rozchodit ji ve vašem přijímači pro dekódování vybraných kanálů z pozice 28.2E. Nuže, kartu jsem koupil a rozhodl se to rozchodit. A podařilo se. Software…
    5. 2. 2012 23:58 (aktualizováno)
  • Zrušil jsem aktualizace, konečně můžu používat děravý prohlížeč

    Někteří uživatelé jsou nepoučitelní a odmítají aktualizovat svůj prohlížeč, protože se jim nelíbí změny v uživatelském rozhraní novějších verzí. Koledují si tím ale o malér. Nebojte, nezbláznil jsem se. To jen obšírněji reaguji na to, co jsem si přečetl pod dnešními články o Firefoxu 10 na Lupě a na Rootu. Odcituji oba příspěvky, které mají mnoho společného…
    2. 2. 2012 21:00 (aktualizováno)
  • ACTA nemá smysl

    Zastánci dohody ACTA v naší vládě tvrdí, že tato dohoda je nutná, aby pomohla ochránit takzvané duševní vlastnictví našich firem, proti zneužívaní v zahraničí. Tvrdí, že je významná pro naše vývojáře mobilních aplikací a tvrdí, že pro občany České republiky nepředstavuje žádná omezení. To tedy znamená, že zástupci naší vlády nám zcela nepokrytě lžou (ne, že by to bylo něco nového), protože nic z toho není pravda.
  • Zadarmo není zadarmo, aneb co nás stojí pirátění

    Lidé se často ptají, jak mohou producenti a prodejci hudby, videa, knih a programů konkurovat pirátům, když při pirátském stažení to máte přeci zadarmo. A já říkám mohou a finta je v tom, že zadarmo prostě v ekonomice neexistuje. Vždy a s každou činností vznikají náklady a spotřebitel se rozhoduje na základě užitku, který získá a bude svoje prostředky investovat tak, aby jej maximalizoval.
    29. 1. 2012 10:39 (aktualizováno)
  • ACTA – ohrožení svobody

    Poslední dobou se velmi řeší věci jako ACTA, SOPA, PIPA a kauza Megaupload, a to je správné, protože tato témata jsou velmi důležitá a dotýkají se nás všech, včetně těch, kteří o tomto tématu netuší, nezajímá je to, či jen prostě nechápou o čem je řeč. Velmi často se pak diskuze stáčí ke sdílení děl chráněných kopírovacím monopolem na Internetu a dopadu těchto aktivit na jednu, či druhou stranu sporu.