Hlavní navigace

Život v rozšířené realitě

8. 8. 2011 17:09 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Tak trochu prázdninové téma, ke kterému mě inspirovala náhodně objevená aplikace v Android Marketu s názvem Satellite AR, která vám ukáže, jaké satelity vám létají nad hlavou. Praktické využití téměř nulové, snad „jen“ ke vzdělávacím účelům, ale spíše na hraní. Vypadá to pěkně a prima je propojení na informace o vámi vybraném satelitu na webu.

Ale od začátku: Rozšířená realita (Augmented Reality – AR) je rozšířený obraz na reálný svět kolem nás, obohacený o digitální informace, a to buď v textové či grafické podobě. Nejde o nic nového, ve filmové produkci je propojení reálného obrazu s „něčím navíc“ (kreslenou animací, jiným video obrazem, vizuálními efekty) známo už desetiletí. Pokud vím, tak prvním celovečerním filmem tohoto typu byla Falešná hra s králíkem Rogerem (1988), kombinaci animace a hereckých výkonů známe určitě z Hvězdných válek. V tomto směru rozhodně nebylo ČR pozadu, stačí se jen znovu podívat na Vynález zkázy v režii Karla Zemana (1958) s jeho důmyslnou RA, která má opravdu atmosféru. Všimli si toho i Japonci a zařadily záběry z Vynálezu zkázy a Barona Prášila do traileru:-).

Dlouho se AR využívá v nejrůznějších simulátorech, kde už je kontakt s ní na rozdíl od filmu interaktivní. Když jsem hledal interaktivní AR pro desktop, nejlépe pro linux, narazil jsem na open source projekt  ARToolKit, mělo by jít o knihovnu, která pomůže AR implementovat do projektu – pokud s tím máte někdo zkušenosti, podělte se v diskuzi. Pěknou ukázku AR na desktopu jsem našel na tomto videu:

Velký boom ale podle mě nastal s příchodem smartphonů se zabudovanou GPS a gyroskopem (kompas s výhodou). Pro Android je prvním a nejznámějším AR browserem Layer – vyberete si konkrétní hledaný objekt (např. restauraci) nebo zvolíte vzdálenost, do které se mají zobrazovat všechny restaurace kolem vás, pak se na svět koukáte přes dispaly vašeho zařízení jako do hledáčku kamery, V reálném směru se vám ukazují objekty s možností prokliku na další informace včetně kontaktů. Podobně jako již zmíněný Satellite AR funguje Google Sky Map, ovšem s tím rozdílem, že místo satelitů zobrazuje souhvězdí a planety. Aplikace je to poučná a dost efektní, jak mi řekla kolegyně na podnikovém večírku pod letní oblohou plnou hvězd: „Užasný, na tohle bys mě zbalil!

Rozšířenou realitu nabízejí i některé navigace, vím o Navigonu, zkoušel jsem, ale moc mi to nevyhovovalo. Zajímavý software je Wikitude World Browser – něco jako zmiňovaný Layer, ovšem od stejné značky Wikitude Drive – AR navigace. Čechy chybějí a navíc vše se zřejmě tahá z netu, ale nevypadá to špatně. Dále programy na geocaching (např. add-on do aplikace Locus, která spolupracuje s c:geo) nebo různé sociální sítě – Gowalla, My Augmented Reality (nezkoušel jsem). Vývojářům je určen ARviewwer SDK pro snadnější implementaci AR do aplikací pro Android.

Dost zajímavým projektem je aplikace The vOICe for Android – program se pomocí AR snaží převádět obraz na zvuk, který by pomohl slepým orientovat se v prostoru a najít věci na podložce. Kromě toho přidává pro orientaci mluvící kompas a polohu (ulice), přeříká barvy, které vidí kamera zařízení a další věcičky. Zní to mnohem lépe než to funguje, spolehnout bych se na to nechtěl, ale vlastně je to geniální a možná se z toho něco smysluplnějšího časem vyvine.

A co děti – mají si kde hrát? Střílečky na odreagování – jednoduché a geniální. AR Shooting nabízí výběr z několika druhů zbraní, zatímco Sniper Shot! má zase supe mířidla. Jiná káva je hra Paparazzi a ještě zajímavější pak (na podobném principu jako video s tancující slečnou) hra AR Blitz.

Ještě zmíním aplikaci, která by se hodila i do mého minulého příspěvku o hudebním software pro Android a linux - (Augmented) Piano Reality – na čtvrtku si nakreslíte jednu oktávu klaviatury, umístíte na správné místo zařízení se spuštěnou aplikací a pak už jen hrajete na virtuální klavír – paráda!

Nakonec přidám zdrcující pohled na AR od mého kamaráda (v ledasčem souhlasím, ale ty souhvězdí a to piáno je super :-) ): „Hledat s AR hospodu s displejem u oka – připadal jsem si jako japonskej turista, když už jde z tý hospody… Navigace s AR je podle mě blbost, mapy jsou přehlednější…  Slepýmu bych dal k orientaci The vOICe za trest, když provede něco opravdu ošklivýho, protože si určitě do několika sekund rozbije … Sledovat satelity mě nebaví, navíc moje vzduchovka nemá takovej dostřel, ale ty hvězdy (Google Sky Map) jsou pěkný. A ty hry – nosit s sebou vytištěnej lísteček a rozkládat ho někde v metru – to asi ne!“

A to je vše. Sám jsem byl zklamaný, jak málo jsem toho našel pro linux (neuváděl jsem např video editor kdenlive s jeho možností klíčování a podobně). Motorola svého času vyráběla linuxové smartphones – a co tablety…

Sdílet