Hlavní navigace

Zrakově postižení a Android

19. 11. 2014 9:30 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Jsou dotykové telefony a tablety vhodné pro nevidomé uživatele nebo lidi se zrakovou vadou? Je Android připravený pro tyto zákazníky? Jaká je nabídka v oblasti hlasového výstupu, převodu digitálního dokumentu na text (OCR), navigace bez použití zraku? Lze telefon použít pro rozpoznávání barev?

Text volně navazuje na povídání o Linuxu pro zrakově postižené, kde jsem prezentoval závěr, že Linux pro slabozraké ANO, pro nevidomé MOC NE. Hlasový výstup nebo OCR jsou užitečné i pro „bystrozraky“.

Android je podle mého zkoumání připravený na nevidomého či špatně vidícího uživatele lépe – obsahuje integrovanou hlasovou odezvu, lze doinstalovat kvalitní české hlasy, speciální launcher pro slabozraké či nevidomé pomůže s ovládáním dotykovým displejem, řada jednoúčelových aplikací využívá fotoaparát, GPS a další.

Integrovaná čtečka obrazovky TalkBack

Systémovém nastavení / Usnadnění máme k dispozici velké množství voleb pro handicapované uživatele. Aktivací TalkBacku nám začne Android předčítat dění na displeji, zároveň se změní ovládání. Je zbytečné to dlouze popisovat, nejlepší je vyzkoušet si to na vlastní kůži.

Český hlas Eliška

Nejen pro TalkBack, ale také pro čtení obsahu internetu nebo elektronických knih je vhodné zakoupit a instalovat kvalitní český hlas. Delší dobu je tu SVOX s hlasem Iveta, mnohem lepší je však TTS systém ACAPELA a hlas Eliška. Nejen že je řeč přirozenější a příjemnější na poslech, ale je také méně zatěžovaný systém a s Talkback Acapela funguje mnohem lépe.

android voiceandroid voice talk

Launcher pro nevidomé a slabozraké

Běžný launcher je dobře připravený pro ovládání telefonu či tabletu pro člověka, který zrakem dobře kontroluje plochu a nemá problém se senzomotorickou koordinací. Speciální launchery zjednodušují ovládání, zvětšují písmo nebo zcela jinak koncipují práci s dotykovou plochou displeje.

launcher android

Pro slabozraké, ale i pro seniory, se mi nejvíce líbil KoalaPhone Launcher. Ve spolupráci s Acapela hlasem a TalBackem je to silný nástroj. Kromě přehledné a snadno ovladatelné domovské obrazovky nabízí i upravené kontakty, sms a volání. Další zajímavý je třeba Big Launcher nebo Blind Navigator.

visual disorders launcher

Launcher pro nevidomé má jinou filosofii ovládání telefonu. Na Ray Launcheru se mi líbila stabilita, volitelná rozšiřitelnost, jen vše je v anglickém jazyce. Ovládací menu se objeví přesně tam, kam „zabodnete“ prst na displeji, nemusíte se podřizovat umístění prvků, prostě položíte prst a podle hlasové nápovědy vyberete funkci.

Talking Gmail

Talking Gmail je název užitečné aplikace, která vám přečte přehled a případně i obsah Gmailů. Nemusíte aktivovat TalkBack, tuto službu uvítají i „bystrozraci“, na cestách si mohou do ucha nechat přečíst novou poštu.

gmail

Čtení obsahu webové stránky

Web Page Reader je program, který umí přečíst internetovou stránku. Můžete ho používat jako výchozí prohlížeč, ale odkudkoliv lze do něj přes sdílení také poslat odkaz na web, který se načte a přečte.

web page reader

 Čtení elektronických knih

Pokud si zvyknete na hlasový výstup, můžete si nechat předčítat elektronické knihy. To využíjí nejen nevidomí a slabozrací, ale i dyslektici, příjemné je to na cestách při řízení auta, běhu, jízdě na kole… I když existují přímo audioknihy, načtené člověkem (většinou hercem) či rozhlasové dramatizace, většina knih vychází pouze v tištěné a poslední dobou i v elektronické podobě.

S hlasovým výstupem umí velmi dobře zacházet Moon+ Reader v placené verzi, pro časté používání vřele doporučuji.  Aplikace Knihy Google Play je touto funkcí také vybavena, při nákupu eknih přes Google Play je i nutná. Já raději nakupuju v Alze, naopak velký obchod s eknihami Ráj knih je pro tyto účely nepoužitelný. Nakoupené knihy v tomto obchodě lze číst pouze se čtečkou Wooky, která nemá nejen hlasový výstup, ale řadu jiných užitečných funkcí.

Hlasový asistent

Všem můžu vřele doporučit k vyzkoušení program Antelli. Je to český produkt, který se stále vyvíjí, dokáže odpovídat na hlasem zadané dotazy konverzačního charakteru, přečte program televize, předpověď počasí, najde informace na wikipedii, formou rozšíření jeho schopnosti zlepšujeme. Určitě stojí za testování i Google Now, ve srovnávacím testu s asistentem od Applu a Microsoftu dokonce vyhrál.

android antelli

Navigace, orientace

Na tomto místě chci zmínit několik užitečných prográmků, které pomáhají s orientací v prostoru. Prvním z nich je NotNav Accessibility, který prostě přečte místo, na kterém se právě nacházíte.

android navigace pro nevidomé a slabozrakéandroid navigace

Dalším užitečným nástrojem je Talking Places. Ten spolupracuje s TalkBack a umí se pro nevidomého „rozhlížet“ po okolí a přečíst různé typy bodů zájmu. Ovládání jednoduchá.

Tréning chůze rovně

Většina z nás si neumí představit, že je třeba chůzi rovně bez kontroly zraku natrénovat. Můžete si to vyzkoušet sami: Zavažte si na volném bezpečném prostoru oči a pokuste se jít rovně (prázdné fotbalové hřiště). Aplikace Straight Line Walk vás v přímosti chůze kontroluje.

Nechat si přečíst psaný text

K tomu potřebujeme program, který zvládne rouzpoznávání tištěného textu s českou diakritikou (OCR) a TTS Acapela nebo SVOX s českým hlasem. Vyzkoušel jsem několik programů a zdaleka nejlépe mi fungoval  OCR Instantly (free). Foťákem naskenujeme dokument a pomocí Sdílení pošleme text do hlasového výstupu, opět doporučuji Acapela s Eliškou. Celý proces je rychlý a výsledek dobrý.

Rozpoznávání barev

Dobrým doplňkem, který využívá fotoaparát, je program pro rozpoznávání barev. Color Detector čte barvy velmi dobře a angličtina v tomto případě asi nebude vadit.

 Závěr

Určitě se nejedná o úplný výčet prostředků, které umožní nevidomým a slabozrakým pracovat s dotykovým zařízením se systémem Android. Nabídl jsem pouze to, co jsem sám vyzkoušel a konzultoval s přáteli se zrakovou vadou. Chybí tu například volba vhodné klávesnice (bez záruky je prý vhodná Swype Keyboard), praktické zkušenosti s používáním hlasového diktování a další. Více o této problematice se doufejme budeme postupně dozvídat např. na webu www.blind-android.cz.

Sdílet