Hlavní navigace

Hudební software v Androidu a linuxu

22. 7. 2011 23:26 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Na konci příspěvku o grafických programech a možnostech spolupráce Androidu a linuxu jsem slíbil, že budu pokračovat v říši hudby. Pro větší přehlednost jsem text rozdělil na Poslech hudby, hraní na hudební nástroj, skládání hudby a nástroje pro muzikanty. Výčet opět není samozřejmě úplný, vycházím hlavně ze svých vlastních zkušeností a výběr je tedy samozřejmě subjektivní.

Poslech hudby

V Androidu je vestavěný hudební přehrávač sice použitelný, ale moc možností nám nenabízí a mě upřímně nevyhovuje – chybí mi tam takové věci jako ekvalizér, automatické vypínání (časovač), větší přehlednost… Takže jsem sáhl nejprve po MixZing (dobře použitelná i free verze, automatické vypínání lze dodat programem MusicSleep), posléze jsem jej vyměnil za PowerAMP (docela drahý, ale podle mě nejlepší), který používám dosud.

Dále je možné vystoupit z prostoru naší SD karty a poslouchat muziku online. K tomu může dobře posloužit TinyShark – klient služby Grooveshark, nebo Last.fm (služba je ale pokud vím placená). V nabídce je nepřeberné množství internetových rádií, ze zahraničních zdrojů mi dobře funguje XiiaLive Online Radio (lite verze), je tu i super česká aplikace Český rozhlas.

V linuxu je situace s přehrávači pestrá a přehledná, nemá cenu se rozepisovat o celebritách jako Amarok či Rhythmbox, ale trochu bych se pozastavil o přehrávači Banshee. Kromě toho, že je prima, má také jednu defaultně nastavenou vlastnost, kterou jsem jinde marně hledal a kterou ocení hlavně posluchači klasiky nebo soundtracků – viz můj starší příspěvek.

S online produkcí je to v linuxu trochu odlišné – samozřejmě že existují klienti jako lastfm nebo vagalume (oba pro last.fm), lepší je ale použít rozšíření pro váš oblíbený přehrávač – např. banshee-extension-liveradio. No a svůj oblíbený Grooveshark si pohodlně používám přes webový prohlížeč. Malá odbočka: Řada mých kamarádů tvrdí, že všechno je na youtube, tak k čemu Grooveshark. Protože mě málokdy k hudbě zajímá i klip a preferuju CD kvalitu, tak k tomu:-)

Hraní na hudební nástroje

Myslím tím použití Androidu či linuxu přímo k živému hraní. Nabídka v Androidu se rozšiřuje, ale v tomto směru na Apple co se týče propracovanosti aplikací zatím nemá. Je tu řada virtuálních klavírů, syntezátorů s obstojným zvukem, které váš display promění ve víceténovou klaviaturu. Dále měníme display na bicí soupravu nebo strunný nástroj. Hodně toho zvládne program Musical Pro (i lite verze) – pěkně znějící klavír, řada rejstříků pro klávesy, srandovní bubny a docela zajímavá harfa (asi jí mají autoři raději než o něco rozšířenější kytaru). Jako bonus dodává program metronom a tónovou ladičku. Slušnou 6ti strunnou kytaru získáte aplikací Rhythm Guitar Pro, na bubny se vyřádíte v dobře znějící Virtual Drums Pro (je i řada aplikací zdarma, ale tohle zní fakt dobře, vyzkoušejte free verzi).

Mimo všechny škatulky stojí hudební nástroje, které jinde než na svém telefonu či tabletu nenajdete. Program s šíleným názvem Ethereal Dialpad vám z displeje vašeho přístroje udělá jakýsi dvojrozměrný zvukový prostor, na tento nástroj zahraje zajímavě každý.

V linuxu určitě stojí za zmínku virtuální klávesnice vkeybd ve spojení s midi syntezátorem fluidsynth (umí sound fonty od yamahy) nebo zynaddsubfx (ten zní opravdu úžasně). Prima je také rakarrack – kytarový efektový procesor. Problém všech virtuálních nástrojů je určitá miniaturní latence při hraní, což zjistíte hlavně s připojenými klávesami přes MIDI – trochu pomůže nahrazení zvukového systému ALSA realtimovým zvukovým serverem JACK, pokud to myslíte s muzikou vážněji, pak i realtimovým kernelem.

Skládání hudby

Tady je jednoznačně lepší nabídka pro linux i když i z Androidu něco poslouchatelného také vymáčknete. Opět si postesknu, že uživatelé Apple iOS jsou na tom lépe, mají totiž možnost kupovat programy od profesionálních firem, které vyvíjejí kvalitní desktopový software. Dost ale fňukání, jdeme na to!

Trochu odbočím od výčtu software: Zjednodušeně se dá skládat muziku v Androiduve dvou typech programů – v „zapisovačích not“ (a to přímo not do notové osnovy nebo třeba do mřížky s virtuální klaviaturou), jako nástroje a výstupní formát se používá klasické MIDI – a nebo skládáme v sequenceru (nepoužívají se klasické noty, ale spíš ty mřížky), skladba se skládá z krátkých sekvencí, nástroje bývají samplované a výstupem bývá zvukový soubor ve formátu wav nebo třeba mp3.

První varianta (MIDI) má tu výhodu, že si např. ve svém telefonu zaznamenáte nějaký motiv, bicí linku, arrange, no a pak věe doladíte a s mnohem lepším zvukem vygenerujete na svém desktopu. Formát MIDI nepodporuje vkládání zvukových stop, takže hrajete jen s tím, co program sám nabízí, nic nezazpíváte ani nepřidáte akustický nástroj… Sequencer vám určitě poskytne lepší zvuk přímo v telefonu, přidáte zpěv či vlastní nástroj, ale pokud na desktopu nemáte program od stejné firmy, výstup už moc editovat nemůžete. Navíc jsou takové skladby náročnější na paměť i rychlost zařízení.

Ještě musím zmínit skupinu programů, které se specializují na skládání hudby pro konkrétní nástroj, nejčastěji pro bicí. Styl práce bývá podobný sequencerům, ale můžou nabízet výstup i ve formátu MIDI.

Tak a zpět k programům: Kvalitní zapisovač not jsem pro Android nenašel žádný, někde mezi oba tábory patří Budgerigar MIDI Sequencer – pracuje se v něm jako v sequenceru, ale využívá striktně MIDI. Kvalitní sequencer je podle mě Loops! – ovládání je prima, ale samply neumí, nabízí vlastní banku nástrojů. Vlajkovou lodí co do možností práce s nástroji, přidávání vlastních samplů a celkového dojmu z výsledku je Uloops Studio (pro zasvěcenější podporuje i LADSPA efekty). Ale – je dost drahý a pracuje v cloudu (takže náročný na přenos dat, bez internetu si neškrtnete). I přes to a za tu cenu ho doporučuju, lze vyzkoušet lite verzi zdarma. Pro skládání bicích linek je dobrý Electrum Drum Machine (dají se zdarma stahovat další nástrojové packy), pro psaní kytarových tabů pak Tab Master. Dost zajímavý je Chordbot – můžete si v něm snadno sestavit zajímavé hudební pozadí a s tím pak v jiném programu dále pracovat (exportuje do WAV).

Pro linux vybírám z velké nabídky „zapisovačů not“ Rosegarden, sleduju ho už několik let a ten soft prostě zraje (k lepšímu). Pracuje se v něm docela intuitivně, jeho velkou nevýhodou je, že neumí výsledek vyrenderovat do zvukového formátu. S tím si ale poradíte v linuxu docela snadno, psal jsem o tom v starším příspěvku. Bonusem při instalaci rosegarden je to, že se vám korektně nainstaluje a nastaví (včetně grafického rozhraní) zmiňovaný zvukový server JACK.

Sequencery zmíním dva – první je linuxová klasika a druhý mám rád. Tak tím prvním s poněkud zavádějícím názvem je LMS (Linux Multimedia Studio). Program je docela složitý na ovládání, ale určitě se to dá naučit a výsledek není vůbec špatný. Pracuje se samply, obsahuje nějakou tu banku zvuků a také demo-skladby, na kterých poznáme, co program umí když se to s ním umí. Já mám rád sequencer Renoise – program určitě ocení pamětníci ProTrackeru z Commodore Amiga, ale nejen ti. Jde o kvalitní nástroj, vybavený kvalitními zvuky. Verze zdarma je skoro plně funkční, já si ho ale koupil. Mimochodem, nenašel jsem žádný sequencer, který by měl verzi jak pro linux, tak pro Android – škoda.

Pro skládání bicích linek bych volil nejznámější Hydrogen Drum Machine. Je to opravdu kvalitní program se spoustou možností a dobrým zvukem.

Nástroje pro muzikanty

Sem by patřily programy pro nahrávání a mixování zvuku, ale třeba také konvertor zvukových formátů, ladička či metronom. Pro Android je jednoduchým ale kvalitním záznamníkem zvuku Hi-Q MP3 Recorder – nabízí užitečná nastavení a na rozdíl od jiných podobných programů ukládá přímo do úspornějšího formátu.  TapeMachine Recorder zase nabízí kromě kvalitního záznamu editaci zvukové křivky, plná verze není nejlevnější. Kdo chce nahrávat opravdu důkladně (domácí ministudio v kapse), využije J4T Multitrack Recorder – kvalitní záznam ve čtyřech nezávislých kanálech.

Převod z formátu WAV do MP3 zvládne v Androidu program s příznačným názvem Lame4Android. Metronom nepoužívám, ale umí ho spousta free aplikací a také zmiňovaný Musical Pro. Zato docela často používám telefon jako ladičku na kytaru a to díky aplikaci Tuner gStrings ve free verzi – je to bomba.

Linux se více hodí pro nahrávání než jako doplňková pomůcka. Pro méně náročné tu máme slušný Audacity. Pro fajnšmekry a poloprofesionály je tu Ardour. programy nemá cenu mezi sebou srovnávat, je to stejné jako porovnávat mopeda s Mercedesem (určitě jsou ale situace, kdy bych si vybral mopeda). Možná jsem linuxový odstavec trochu odbyl, ale už mě to moc nebaví a hlavně jsem fakt na užitečnou pomůcku pro muzikanty na desktopu nenarazil, tak to necháme Androidu.

Sdílet