Hlavní navigace

Offline turistická navigace v mobilu

28. 1. 2011 19:55 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Bez dlouhých úvodů – řeč bude o tom, jak si pro telefon s Androidem připravit offline turistické mapy v linuxu.

Začínal jsem u multiplatformního prográmku TrekBuddy, kdtrý bych dnes už určitě nedoporučil, k dispozici je software s lepšími funkcemi a mnohem lepším ovládáním. Chci upozornit na tři (původně dvě, ale doplňuji z diskuze další) aplikace,  dostupné v Android Marketu. Umí online mapy a do každé z nich lze jiným způsobem nahrát i offline mapové podklady.

RMaps umií zobrazovat mapy, vytvořené v programu Mobile Atlas Creator. Jde o Java aplikaci, kterou spustíme pohodlně jak v linuxu tak i ve windows. V linuxu po stažení a rozbalení archivu spustíme v terminálu příkaz sh start.sh, pokud tomuto souboru přidáme práva pro spuštění souboru, můžeme spouštět program přímo v Nautilu.

RMaps používá formát SQLite, proto musíme ještě do rozbaleného adresáře Mobile Atlas Creatoru stáhnout knihovnu sqlitejdbc-v056.jar. Pak už jen spustíme program, v levé nabídce zvolíme „Cykloatlas (CZ, SK)“, vybereme Zoom Level (15), myší označíme oblast na mapě, kterou chceme exportovat, do políčka „Name“ označený úsek pojmenujeme a přidáme k atlasu tlačítkem Add. V roletce „Atlas Setting“ vybereme „RMap SQLite“, můžeme uložit tento přednastavený profil a každopádně vytvoříme mapu pomocí tlačítka „Create Atlas“.

Mapu (atlas) pak nahrajeme na SD  kartu telefonu do adresáře rmaps/maps, který se sám vytvoří po instalaci mobilní aplikace. V RMaps pak zaškrtneme mapu v menu – Settings – User defined maps.

Program využívá aplikaci GPS Status, kterou si můžeme sami doinstalovat z Marketu.

Locus je program z české dílny (doufám že se nepletu), vypadá a ovládá se opět výborně, je lokalizovaný do češtiny, údajně spolupracuje s c:geo a hlavně mezi nabídkami online map (kterých je opravdu dost) nechybí Cykloserver s mapovými podklady, vhodnými pro turistiku.

Locus má tzv. Map manager integrovaný, takže pro vytvoření offline podkladů stačí jen wifi. Ikonka vpravo nahoře slouží pro přístup k mapám, nejprve vybereme online mapu „Shocart“, pak si necháme na display telefonu zobrazit část mapy, kterou chceme stáhnout, opět zvolíme ikonku vpravo nahoře a přejdeme do „Stažení mapy“. Zvolíme jednu z nabídek (třeba Tato obrazovka), vybereme způsob uložení a měřítko a mapa se už stahuje…

OsmAnd je program, o kterém jsem před sepsáním tohoto textu nevěděl a opravdu mě zaujal, díky za info z diskuze. Mimo jiné totiž nabízí možnost pracovat s vektorovými mapami, které na rychlém zařízení (mám HTC Desire HD) běží opravdu svižně s minimálním datovým tokem. Program umí i „hlasovou“ navigaci, která mi docela fungovala, našel jsem ale jen slovenčinu a nevím, jestli bych se mohl na to opravdu spolehnout…

Možná si říkáte, proč používat první RMaps, když oba programy tahají mapy z Cykloserveru a v Locusu se objedu bez počítače, OsmAnd má vektorové mapy a naviguje…  Prostě mám rád možnost volby a navíc Mobile Atlas Creator má více možností při vytváření mapového podkladu. Máte nějaké jiné zkušenosti nebo tipy na jiné řešení? Abych nezapomněl – existuje také placené řešení v podobě SmartMaps. Aplikace zdarma, možnost nákupu jednotlivých map podle oblasti.

P.S. Asi bych neměl TrekBuddy úplně zatracovat, pravdou je, že jsem nezkoušel poslední verzi. Ale některé možnosti mi tam chyběly, např. zoomování mapy…

Sdílet