Hlavní navigace

Témata označená nálepkou vscht

  • Česká legenda zachráněna. Vajíčka znovu na scéně.

    Gratuluji a děkuji geniální vědkyni Štepánce Kučkové a celé skvělé laboratoři prof. Milana Kodíčka za záchranu drahocenné české legendy! Štěpánko, máš u mně flašku! Pro ty, kdo netuší, o čem je řeč: Před časem byla publikována studie, která údajně vyvracela starou pověst o vajíčkách v Karlově mostě. Tedy jen do dneška…
    25. 10. 2008 21:51 (aktualizováno)
  • Z bláta do louže

    Dnes v mém mailboxu z VŠCHT přistála zpráva: Ústav technologie ropy a petrochemie (ÚTRP) byl přejmenován na Ústav technologie ropy a alternativních paliv (ÚTRAP) a tato změna nebyla dosud většinou pracovišť zaregistrována. Zda se webové stránky ústavu z www.vscht.cz/trp přemístí na www.vscht.cz/trap nebo www.vscht.cz/utrap se mi dosud nepodařilo zjistit.
    16. 6. 2008 11:05 (aktualizováno)
  • Jak jsem se stal Velkým bratrem

    Nedávno tu na Rootu vyšel článek pojednávající o ceně Velkého bratra. Jedná se o horké téma a jelikož jsem v mém posledním zaměstnání na VŠCHT Praha měl zkušenosti i z té druhé strany, pokusím se o ně podělit. Připomeneme si, co pojem Velký bratr představuje (což není lehké, protože to každý vidí trochu jinak) a pak ukážu, jak věci můžou vypadat z pohledu samotného Velkého bratra.
    24. 4. 2008 13:21 (aktualizováno)
  • Systémová integrace s Microsoft Identity Integration Server

    Dnešním článkem navážu na lehce náborový článek o implementaci fulltextového vyhledávání na intranetu. Jedna z činností, kterou jsem se v uplynulém období zabýval, byla systémová integrace za pomocí MIIS 2003 neboli Microsoft Identity Integration Server 2003. Protože pro řadu čtenářů se může jednat o oblast méně známou, začnu tím, co to systémová integrace vlastně je, a proč jsem jí dělal…
    24. 4. 2008 13:23 (aktualizováno)
  • Sherlock Holmes pro fulltext na intranetu

    Vyhledávání na internetu dnes již není problém, můžete si vybrat z řady dobrých vyhledávačů. Na intranetu, kam roboti nemají přístup, to již problém může být, obzvláště pokud je intranet rozsáhlý. Na VŠCHT Praha jsme napočítali okolo 30 tisíc stránek (resp. dokumentů, protože sem řadím např. i vystavené PDF) a ty si již nějaké vyhledávání opravdu zaslouží. V tomto článku nastíním, jaké jsme zvolili řešení. Pokud máte jiné zkušenost, podělte se s námi v komentářích.
    24. 4. 2008 14:48 (aktualizováno)
  • Tradice školního loga VŠCHT Praha

    Původně jsem neměl v úmyslu pokračovat v tématu, o kterém byl minulý článek (tedy logo VŠCHT Praha = vagína vzhůru nohama). Byl jsem přesvědčen, že téma je vyčerpané. Jeden zaměstnanec VŠCHT Praha mě ovšem ve svém komentáři přesvědčil, že se mýlím. Posuďte sami: Ve šlépějích tradice Není výjimkou, když se nové moderní logo snaží navázat na tradici. Vzpomeňme na záhadné logo Univerzity Pardubice, u kterého měl autor údajně v úmyslu naznačit siluetu koně a připomenout tak znak Pardubic…
    24. 4. 2008 15:13 (aktualizováno)
  • Vagína, nové logo VŠCHT

    Dnešním světem hýbá marketing. Toho si všimly i vysoké školy a hledají pro sebe co nejlepší image. Součástí image je i školní logo. Proto se staré logo, které je uznávané, ale marketingově nevhodné, zahodí a nahradí logem novým – moderním. V roce 2003 ke změně loga došlo i na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Ovšem s drobným nedopatřením.
    24. 4. 2008 15:17 (aktualizováno)
  • Generátor citací

    Před časem se ke mě dostal webový generátor citací, jehož autorem je vydavatelství VŠCHT Praha. Nástroj, který se dnes může hodit snad každému vysokoškolákovi. V době, kdy jsem já psal diplomovou práci takové nástroje sice existovaly, ale jednalo se veskrze o komerční aplikace, navíc desktopové. Vždy jsem si říkal, proč taková užitečná věc není volně k dispozici. Webová verze generátoru mne proto zaujala a zkoumal jsem ji podrobněji.
    9. 1. 2010 18:12 (aktualizováno)
  • Práva studentů na školách ano či ne?

    Svá studentská léta mám již za sebou. Vzpomínám na ně rád a s nostalgií. I po těch letech cítím, že do vysokoškolské atmosféry trochu patří možnost studentů se odvolat, když cítí, že je jim pácháno příkoří nebo i do jisté míry ovlivňovat podobu, jakou škola má. K tomu studenti mají rozličné prostředky. Školní časopis, unii studentů, zástupce v akademickém senátu.
    24. 4. 2008 15:23 (aktualizováno)