Hlavní navigace

Generátor citací

9. 1. 2010 18:12 (aktualizováno) Martin Hassman

Před časem se ke mě dostal webový generátor citací, jehož autorem je vydavatelství VŠCHT Praha. Nástroj, který se dnes může hodit snad každému vysokoškolákovi. V době, kdy jsem já psal diplomovou práci takové nástroje sice existovaly, ale jednalo se veskrze o komerční aplikace, navíc desktopové. Vždy jsem si říkal, proč taková užitečná věc není volně k dispozici. Webová verze generátoru mne proto zaujala a zkoumal jsem ji podrobněji.

Citace jsem už nějaký ten pátek psát nepotřeboval a je pravděpodobné, že se mezitím objevilo podobných generátorů víc a třeba i lepších. V tom případě budu rád, pokud je odkážete z komentářů.

Generátor je na první pohled komplexnější, než jsem čekal. Do diplomky jsem potřeboval jen citace článků a knih, ale našel jsem zde i citace sborníků, norem nebo patentů (až použiju něčí softwarový patent, určitě vyzkouším 8-). Sice nevím, kolik lidí bude ještě dnes potřebovat výstup do TeXovské syntaxe, ale i ta je kromě textového a HTML výstupu k dispozici.

Mě hlavně potěšilo, že se jedná čistě o JavaScriptovou aplikaci a vše se odehrává na straně klienta. Už v průběhu zapisování údajů vidím výsledek a to já rád. A jelikož JavaScript se nachází navzdory všem názorovým trendům někde na horních příčkách žebříčku mých oblíbených programovacích jazyků, prošel jsem si s radostí i zdrojáky. Nojo, ten DOM je strašně ukecaný – první věc, která vás u toho musí napadnout.

A co se mi ještě úplně nelíbí?

Já bych takovou aplikaci předně určitě umístil na lepší adresu, přeci jen http://vydavatelstvi.vscht­.cz/apps/uid_ea-002/ je prostě nezapamatovatelná (neudržel jsem ji ani 5 minut), a user i SEO unfriendly. Na funkčnost to nemá vliv, ale mne spíše motivuje k tomu si aplikaci stáhnout lokálně, než ji stále hledat (navíc, když se mi na ni z titulní stránky vydavatelství nepodařilo najít odkaz).

Předpokládám, že většina uživatelů aplikace nebude barvoslepých, a tak by se hodilo barevně odlišit pole, která je nutné vyplnit, resp. pole, která ještě musím vyplnit, aby byla vygenerovaná citace smysluplná. V současné verzi jste na to upozorněni textem, např.: „Z údajů, které se běžně uvádějí, jsou-li k dispozici, dosud chybí: umístění citované části, hlavní autor citované části (příjmení), název celé publikace“ Já jakožto příslušník té nebarvoslepé skupiny uživatelů bych uvítal přidat i podbarvení oněch chybějící položek.

Čistě JavaScriptové řešení má nevýhodu, že data z formuláře nejsou uložena někde na serveru. Občas bych si je rád uložil a pak jedním tlačítkem vyvolal zpět. Minimálně možnost uložit aktuální stav formuláře do cookie prohlížeče (ve Firefoxu už lze použít i global storage z připravovaného HTML5).

Ať tak či tak, jsem rád, že taková aplikace existuje. Obzvláště když vzpomínám, jak jsme to tenkrát do diplomek celé formátovali ručně a i po desáté kontrole nacházeli další a další chyby.

Mimochodem tvůrce aplikace Jiří Znamenáček je pokud vím jediný Čech, kterého najdete v onom dlouhém seznamu lidí, který se vám zobrazí, pokud v Mozille, Firefoxu nebo Seamonkey zadáte do adresního řádku about:credits.

Nakonec se vracím k původní prosbě. Pokud používáte nějaký generátor citací a myslíte si, že je dobrý, nechte tu prosím odkaz, ať mám s čím srovnávat.

BTW Generátor citací na Facebooku.

Sdílet