Hlavní navigace

Tradice školního loga VŠCHT Praha

24. 4. 2008 15:13 (aktualizováno) Martin Hassman

Původně jsem neměl v úmyslu pokračovat v tématu, o kterém byl minulý článek (tedy logo VŠCHT Praha = vagína vzhůru nohama). Byl jsem přesvědčen, že téma je vyčerpané.

Jeden zaměstnanec VŠCHT Praha mě ovšem ve svém komentáři přesvědčil, že se mýlím. Posuďte sami:

Ve šlépějích tradice

Není výjimkou, když se nové moderní logo snaží navázat na tradici. Vzpomeňme na záhadné logo Univerzity Pardubice, u kterého měl autor údajně v úmyslu naznačit siluetu koně a připomenout tak znak Pardubic. Srovnejte znak města s novým logem univerzity:

Pokud si vedle sebe srovnáme staré a nové logo VŠCHT Praha, najdeme zde, podobně jako u předchozí dvojice, dobře zašifrovanou, ale odhalitelnou podobnost. (Nápověda: pro rozpoznání vagíny si představte obě loga vzhůru nohama)

Stare logo VSCHT Praha

Logo VSCHT Praha

Cituji komentář zaměstnance k minulému článku:

 Pokud ale pouziji autorovu logiku i na logo predchozi, lze rici, ze nove logo pokracuje v zapocate tradici a misto predchoziho pohledu zepredu byl zvolen pohled z boku. Predchozi logo muze dale evokovat pocit plodne vedecke cinnosti, i kdyz pri pohledu na jednotlive "bunky" zarodku si lze spise klast otazku, nedoslo-li k poruseni predpisu pri praci s nebezpecnymi chemickymi latkami.

Recyklace starého loga

Přiznávám, že pro mne je tato symbolika starého loga novinkou. Vagínu jsem v něm – až do této doby – neviděl. A to jsme v něm viděli ledacos.

Asi před osmi lety jsme pomáhali kolegům s organizací voleb do studentské části senátu naší fakulty. Dostali jsme za úkol připravit k volbám propagační leták.

Na ten jsme se s kolegou rozhodli umístit logo školy (tenkrát platilo ještě ono staré). Ovšem místo abychom nakreslili baňku s adamantanem uprostřed, zvolili jsme baňku, ve které byl symbol recyklace, který nám pro volby (recyklace senátorů) připadl velmi příhodný:

Recycled logo

I přesto, že plakát visel asi dva týdny na nástěnce, okolo které denně chodili jak studenti, tak hodnostáři školy, drobné úpravy si, pokud vím, nikdo nevšiml. To je škoda, protože právě podobnými vychýleními od všedního normálu občas vznikají pěkné tradice.

Logo VŠCHT – symbol chemie a plodné vědecké práce

A právě proto se mi interpretace původního loga, coby ženského orgánu s plodným vědeckým zárodkem velmi líbí, i když v něm současně vidím i baňku s adamantanem. Díky za inspiraci Mraku!

Nové logo VŠCHT Praha tak úspěšně pokračuje ve školní tradici a zachovává elegantní dvojsmysly loga původního, tedy chemie vs. vagína, věda vs. plodnost, mužský vs. ženský princip.

Je možné, že jednoho dne dojde k další změně loga VŠCHT Praha. Ovšem autor takového loga bude mít zapeklitě těžkou práci tyto dvojsmysly zachovat.

Sdílet