Hlavní navigace

Prezentace a zen (recenze)

9. 5. 2010 11:12 (aktualizováno) Martin Hassman

Překlad knihy Garra Reynoldse češtiny mne zaujal. Už jen proto, že v češtině toho o prezentacích moc nenajdeme a já se o tuhle oblast tak trochu zajímám. Podotýkám, že název knihy není žádný laciný trik, najdeme v ní totiž něco o prezentacích i o zenu.

Kniha je nejen pozastavením se na tím, proč je většina dnešních prezentací zcela špatně (s čímž se ztotožňuji), ale také ukázkou cesty, jak je dělat lépe. Jedná se o svěží čtení plné ukázek a inspirace.

Řadu rad jsem sice již znal, ale přesto jsem si knihu rád přečetl, protože mi pomohla uspořádat si myšlenky v hlavě a ujasnit si místa, na kterých jsem tápal. Věřím, že po přečtení knihy budou mé prezentace nejen o něco lepší, ale že se před některými prezentacemi ke knize určitě vrátím. Obsahuje totiž řadu vytištěných ukázkových prezentací, které jsou svým přístupem nějak inspirativní.

Mnohem těžší oříšek je rozhodnout, komu knihu doporučit. Je totiž poměrně specifická a rozhodně vím, komu se hodit nebude. Není to kniha, která vás naučí zacházet s jakýmkoliv prezentačním programem, a tvořit v něm prezentace. Už jen proto, že se softwarem vůbec nezabývá.

Také to není kniha, kterou si můžete na poslední chvíli prolistovat, abyste vylepšili vaši prezentaci. Jedná se totiž o knihu spíše na klidné čtení a s časem na zamyšlení. Rozhodně ne na čtení na poslední chvíli.

Dokonce to ani není kniha, která vám nabídne sadu instantních rad, jež můžete slepě následovat a tvořit tak automaticky lepší prezentace.

No a pro koho kniha je? Myslím, že jsem na to doporučení už přišel.

Prezentace a zen je kniha pro inteligentního čtenáře. Pro člověka ochotného přemýšlet. Nemá vám nabídnout sadu hotových pravidel, má vám hlavně otevřít oči. Ukázat, co je na většině dnešních prezentací špatně a přesvědčit vás, že stojí za to hledat lepší cestu. A pokud se tu cestu vydáte hledat, tak vás tahle kniha dokáže částečně nasměrovat. Pomůže vám tu cestu najít. A pokud po ní snad už jdete, budou po přečtení knihy vaše kroky jistější a váš postup rychlejší. Je jedno, zda jste učitel a prezentujete denně nebo zda máte jen dvakrát do roka konferenční prezentaci, v obou případech vám kniha má co dát.

Měl jsem původně chuť nazvat to tou nejlepší knihou o prezentacích, jaká kdy vyšla v češtině, ale pak jsem si uvědomil, že jsem žádné jiné české knihy o prezentacích nečetl. Ale přesto mám takové tušení, že tou nejlepší dost možná bude. Jen dejte pozor, že opravdu není pro každého. V dnešní uspěchané internetové době totiž řada čtenářů (a možná, že většina) nemusí její inteligentní a přemýšlecí styl vůbec přijmout. Zkuste si raději napřed přečíst pár stránek a až teprve pak se rozhodněte, zda je to kniha pro vás. Pokud ano, gratuluji.

Na závěr jednu citaci z knihy, nad kterou by se měl zamyslet každý prezentující: Je mnohem náročnější zpracovat informaci, pokud ji zároveň slyšíte a vidíte v psané formě.

Informace o knize

Autor: Garr Reynolds

Název: Prezentace a zen
ISBN: 978–80–7413–047–2
Rozsah: 240 stran
Rok vydání: 2009
Vydal: Zoner Press (anotace českého překladu, oficiální stránka originálu)
Přeložil: Pavel Kristián ml.
Cena: od 286,–

Sdílet