Hlavní navigace

Sada základních stylů od W3C pro každého

30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno) Martin Hassman

Tvoříte také HTML dokumenty a nemáte čas řešit jejich vzhled? Já své texty píšu v HTML (ať už přímo nebo pomocí Google Docs). Při psaní se soustředím na text a správné značkování, ale neřeším jejich vzhled. Hlavní je přeci obsah, stylování často jen zdržuje. Pokud texty publikuji na blogu, tak to nevadí, vzhled dodá redakční systém. Problém je, když vystavuji dokument samotný.  Ačkoliv jsou výchozí styly v prohlížečích funkční, čtenáře příliš neosloví.

Ovšem nedávno jsem našel řešení: W3C Core Styles.

O co se jedná? W3C nabízí profesionální kaskádové styly k běžnému použití. Teď už stačí, abych do hlavičky svých dokumentů přidal např. <link rel=„stylesheet“ href=„http://www.w3.org/Sty­leSheets/Core/Steely“ type=„text/css“> a je hotovo. Pokud má dokument rozumnou sémantiku, vzhled je hotov.

Jedná se celkem o osm stylů (odkazy vedou na jejich ukázky):

Jejich adresa je vždy http://www.w3.org/StyleSheets/Core/ + název stylu

W3C nabízí Code Styles k veřejnému použití. Preferované je odkazovat přímo adresu zdroje na w3.org (adresa je permanentní, takže to nevadí).

Za zajímavost stojí, že všech osm stylů vytvořil Todd Fahrner ze studia Verso, což je mimochodem stejný člověk, který vytvořil test Acid1. Díky mu za ně.

Až budete někdy příště v HTML sepisovat dokumentaci nebo vystavovat svou seminární práci, stačí do hlavičky přidat odkaz na W3C Core Styles a je hotovo.

Happy styling!

Sdílet