Hlavní navigace

Přehled HTML značek

24. 4. 2008 15:37 (aktualizováno) Martin Hassman

Jens Meiert sestavil přehled značek v jednotlivých verzích HTML. Je to nádherný dokument. Škoda jen, že začíná až od verze HTML3.2., pro srovnání bych velmi ocenil i náhled do začátků historie HTML, včetně zajímavostí á la HTML+.

přehledu je patrné, že HTML není a nebylo zdaleka neměnné, jak by se mohlo zdát. Značek, které existují „od nepaměti“ a stále v (X)HTML zůstávají, je menšina.

Já jsem nad přehledem objevil řadu svých neznalostí. Třeba nikdy bych neřekl, že <object> se dostal do specifikace až v HTML4, společně se <span>em.

Zajímavé je i srovnání (X)HTML5 a XHTML2 navíc v souladu s předchozím vývojem HTML. Je zde vidět, jak se oba jazyky soustředí na zcela odlišné problémy. Zatímco pro XHTML2 je hlavní modlou sémantika a dokonalost návrhu jazyka, pro (X)HTML5 je prioritní inkrementální vývoj a budoucnost webových aplikací.

Zajímavá by byla statistika, kolik značek která verze jazyka obsahuje, zda má vývoj setrvalou tendenci (čekal bych rostoucí 8-) nebo spíše osciluje.

Komentáře k přehledu můžete Jensovi zasílat pod článkem HTML: All elements from HTML 3.2 to XHTML 2.0.

Nedávno se k němu pozitivně vyjádřil i Karl Dubost přímo na blogu W3C. Já cítím, že se k němu určitě ještě vrátím a pokud v něm najdu nějaké další zajímavosti, tak možná i něco dalšího napíšu.

Statistika používání atributů

Z jiného koutku pak pochází výsledky studie prováděné minulý měsíc pod hlavičkou Googlu týkající se počtu skutečně používaných atributů u HTML značek. Jen pro zajímavost (weboví programátoři tyto statistiky neocení, naopak se můžou hodit autorům parserů pro případné optimalizace): asi třetina značek na webu je bez žádného atributu, další třetina pak s jedním a nalézt značku se šesti a více atributy je již opravdovou raritou.

Sdílet