Hlavní navigace

Pro dobrý web hosting musíte do zahraničí

2. 11. 2011 12:33 (aktualizováno) Petr Krčmář

Lidé se mě občas ptají, kde mají sehnat slušný web hosting. Posílám je za hranice. Tam totiž dostanete za své peníze naprosto fantastické služby. V porovnání s českým písečkem.

Občas zazní dotaz od mých přátel, velmi často ale čtu otázky na dobrý web hosting na webu. „Kde hostovat Drupal“, „Poraďte dobrý hosting za pár korun“, „Chci hosting pro malý studentský projekt“ a podobně. Moje odpověď bývá vždy stejná a jednoduchá: kašlete na české web hostery a jděte rovnou do zahraničí.

Důvody jsou naprosto jednoduché: za pár korun dostanete v porovnání s našimi hostery naprosto fantastické služby. Pokusím se shrnout možnosti svého oblíbeného web hostingu Site5. Pro porovnání se můžete podívat na nejlepší české hostingy, které byly vyhlášen v soutěži Top Hostingy 2009 a měly by tak být ukázkou toho nejlepšího, co se u nás nabízí. Cílem není dělat reklamu, ale otevřít oči všem těm, kteří stále ještě marně hledají a ukázat jim příklad služby, se kterou se ty naše české nemohou rovnat.

Někdy je až překvapivé, jaká omezení si na vás dokáží připravit někteří čeští poskytovatelé a není proto divu, že se řada uživatelů na různých fórech ptá po slušném hostingu a bojí se toho, aby se nespálila. Pokusím se shrnout ty největší bolesti českých hostingů a jejich porovnání se hostingem, který používám já. Předem upozorňuji, že mi na Site5 běží asi 15 různých projektů, z toho i některé poměrně velké, jako třeba Debian-linux.cz.

Velkým problémem řady českých hostingů je možnost provozovat k jednomu účtu jen jednu doménu. Jeden prostor, jeden web, jedna doména, jedny peníze, jeden účet. Tohle šílené a nepochopitelné omezení naštěstí u pořádného hostingu nenajdete, já si můžu hostovat neomezený počet domén druhého řádu a nad nimi si vytvářet neomezený počet domén řádů vyšších. To vše si naklikám během několika sekund v ovládacím webovém rozhraní.

Rovněž s tím souvisí počet účtů, kterými můžete na server ládovat data. Na českých serverech je běžný jeden přihlašovací účet a tím to končí. Já si naopak můžu vytvářet libovolný počet účtů a ke každé doméně tak mít klidně jiný. Hostuji několik domén i pro své známé a ti mají FTP přístup ke svým souborům na serveru, kam si mohou nahrávat třeba fotografie a podobně. Kapacitu je samozřejmě možné omezovat.

Další otázkou je kapacita na discích. Zatímco češti web hosteři na svých VIP, Profi a dalších super službách nabízejí maximálně jednotky gigabajtů místa, já jsem začal na 750 GB a teď mám na serveru neomezený prostor. Zatím z něj využívám něco přes gigabajt, ale vím, že do budoucna nejsem omezen třeba pěti gigabajty. Rovněž nejsem omezen počtem a velikostí databází. Samozřejmě si můžu vytvářet neomezený počet uživatelů databází, přidělovat jim libovolně práva a mám prostě volnou ruku. V Česku dostanete maximálně několik málo kusů účtů k MySQL a to ještě v lepším případě. Ehm.

Ani ze softwarového hlediska nejsem nijak omezen, kromě obligátního PHP (4 i 5) je na serveru k dispozici třeba Python, Perl, Ruby (samozřejmě včetně RoR) a další jazyky. O tom, že v Česku si kvůli takovým věcem musíte obstarat specializovaný hosting nebo rovnou VPS, se asi netřeba zmiňovat. Ani nesmysly typu omezený nebo přímo nefunkční .htaccess neexistují, můžu si rewritovat do alelujá. Stejně tak chybí safe mode a další obskurní záseky, tak obvyklé v české kotlině.

Jako malý zázrak už pak působí to, že mám na server přistup přes SSH, což je v Česku něco na úrovni Star treku. Mám přístup na server jak pro přenos souborů, tak i na řádku, kde je k dispozici velké množství různých příkazů, můžu volat skripty, mám tam Vim editor, kompresní utility, základní síťové nástroje a další věci. Prostě labůžo.

Ani z hlediska zákazníka si nemám na co stěžovat. Žádné faktury, písemné žádosti, posílání dokladů, nic takového. Prostě se zaregistrujete, ukážete na primární doménu a zaplatíte poplatek. Platit je možné kartou nebo PayPalem a navíc vám (prý, nezkoušel jsem) do 45 dnů vrátí peníze. Už mě několikrát příjemně překvapila i podpora. Američané reagují velmi rychle a vždycky mi pomohli problém opravit (často to byla moje chyba, ale i tak operátor zasáhl a za chvíli to jelo).

Možná vás napadne, jak je to v zahraničí s rychlostí a dostupností. Kolegové, kteří Site5 také používají, tvrdí, že dříve byl problém s rychlostí uploadu, dneska ho nepozoruji a nikdy jsem ho za tři roky provozu nepozoroval. Dostupnost je taky bezproblémová, měřím si jí externí českou službou a třeba za listopad je 99,89 %. Není co řešit.

Prostě a jednoduše: zapomeňte na české hostingy a pořiďte si něco pořádného v zahraničí. Při aktuálním kurzu dolaru stojí zmíněný hosting (s jinými nemám tu čest) necelých 170 Kč měsíčně, což je částka více než směšná v porovnání s tím, jak málo za ni dostanete v Česku.

Sdílet