Hlavní navigace

Témata označená nálepkou php

  • Zranitelnost v nejnovější verzi MODX Evolution je aktivně exploitována

    Obdrželi jsme zprávy o aktivní exploitaci nedávno záplatované PHP code injection zranitelnosti v MODX Evolution SB2016111601. Zranitelnost je obzvláště nebezpečná, jelikož umožňuje trvale injektovat PHP kód do databáze zranitelné webové aplikace. Exploit, který byl spatřen, ukládá PHP backdoor do uživatelské konfigurace v databázi a spouští ji pokaždé, když je zranitelná parseUserConfig() funkce použita.
  • PHP: Používáte glob()? Zbystřete!

    http://www.phparch.com/2010/04/putting-glob-to-the-test/ Mohu jedině potvrdit. Sběr dat z určitých souborů ze 714 adresářů, zanořených asi do 6 úrovní pomocí glob() v mém skriptu trval 8,5 vteřiny. Ta samá akce stejným způsobem, který uvádí autor článku jako nejrychlejší – pomocí metod opendir() a readdir(), bez použití is_dir() – mi nyní trvá 0,9 vteřiny. To je zlepšení výkonu skoro o 950% !
    4. 11. 2012 12:12
  • PHP: funkce mail() s českou diakritikou a přílohami

    V návaznosti na můj předchozí tweet jsem se rozhodl dát sem mojí funkci na odesílání mailu. Snad někomu pomůže minimálně úsporou času. Kdyby jste měli jakékoliv nápady na vylepšení, rád si je přečtu v komentářích. Díky /---pre <?php /** This function can send mail with attachments, custom headers and UTF-8 encoding for body and subject * example use: email(„david@example.net“, „Greeting from holiday“, „Hi, here is some my photos. See you soon“, „john@example.net“, „John Example“, array(„Reply
    4. 11. 2012 12:07 (aktualizováno)
  • Detekce indexovacího robota

    Řešil jsem nedávno detekci indexovacího robota v php přes HTTP_USER_AGENT. Bohužel to je nedostatečné. Použil jsem klíčová slova jako ‚bot‘, ‚seznam‘, ‚google‘ apod. Stále však určité procento přístupů vykazovalo špatnou detekci. Ta špatná detekce byla pouze od serverů Googlu tohoto typu: IP: 66–249–68–65
  • Programovací jazyky tady u nás a programovací jazyky tam u nich

    Dnes pro zamyšlení přikládám několik screenshotů z Google Insights. Legenda: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků v USA: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků u nás: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků v Indii: Grafy dávám jen k zamyšlení – bez dalších komentářů.
    1. 2. 2010 10:03
  • Je PHP jazyk pro amatéry?

    Často se setkávám s názorem, že PHP je méněcenný jazyk pro amatéry. Jazyk pro programátory, kteří nemají na opravdové jazyky jako je Java, C a podobně. Je v tomto názoru něco pravdy? Je opravdu PHP méněcenným jazykem? V PHP pracuji už několik let. Poslední dva roky jako hlavní vývojář rozsáhlého systému Ariadne3.0 ve firmě LifeWeb. Podle mých zkušeností má PHP celou řadu výhod i nevýhod. Pokusím se tady shrnout ty hlavní.
    4. 1. 2009 17:33 (aktualizováno)