Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Databáze

  • Revizní databáze aplikovaná na Českou Wikipedii

    Cílem je ukázat, jak může princip revizní databáze a jejího řádkového revizního kodování zmenšit ve výsledku velikost dat potřebných pro uložení České Wikipedie (cswiki export z 2024–01–01). Uložení obsahu stránek Českéj Wikipedie (2024–01–01, obsah stránek) #
    2. 2. 2024 10:25 (aktualizováno)
  • ZABBIX a neočekávaný nárůst velikosti databáze

    Rád bych se s Vámi podělil o jeden zajímavý problém a jeho řešení týkající se rychlého a velkého nárůstu dat v databázi monitorovacího nástroje ZABBIX. Na začátku příběhu byla migrace celého monitoring prostředí ze stávající on-premise instalace do Microsoft Azure cloudu v rámci sjednocení, centralizace, standardizace a dalších důvodů. Sjednocení a centralizace znamená kromě jiného také migraci samostatných Zabbix instancí do jediné. Tato fáze započala ještě před přesunem na Azure.
    11. 9. 2023 9:12 (aktualizováno)
  • Top-10 bezpečnostních incidentů v červnu 2016

    Červen byl houževnatý na různé bezpečnostní incidenty a my jsme ani neměli moc času o nich psát. V této krátké recenzi se budeme snažit pokrýt nejpozoruhodnější události v kyberbezpečnosti a hackerském průmyslu. Zatímco mnoho pozornosti bezpečnostní komunity bylo věnováno Brexitu na konci měsíce, hackeři i nadále tvrdě pracovali a dosahovali svých cílů.
  • Databáze voličů 2.0. Vystavené osobní inrofmace 154 milionů amerických občanů

    V prosinci 2015 jsme obdrželi zprávu o vystavení 191 milionů záznamů amerických voličů. Takzvaná Databáze voličů obsahovala jména, adresy, data narození atd. dospělých voličů. Stejný výzkumník Chris Vickery z MacKeeper oznámil tento únik. Tentokrát informace 154 milionů amerických občanů byly veřejně přístupné kvůli špatné konfiguraci CouchDB.
    23. 6. 2016 14:20 (aktualizováno)
  • MongoDB - závislost za 30 minut!

    Znáte to asi všichni. Dlouho se chcete na něco podívat, ale pořád je dost ostatní práce a pádný důvod to neustále odkládat. Pracuji již v IT více než 15 let a zabývám se především zpracováním dat a implementací systémů v podnikovém prostředí. Za celou dobu jsem pracoval s databázemi a BI aplikacemi od Oracle, Microsoftu a v poslední době, souběžně s přechodem k operačním systémům založených na Linuxu, jsem intenzivně začal využívat open source aplikace…
  • Podpora XML v MySQL

    V nadcházejících verzích oblíbené open-source databáze MySQL je k dispozici nativní podpora XML. První část je už ve verzi 5.1 (nyní jako release candidate), zbytku se dočkáme ve verzi 6.0 (zatím alfa). S novou funkcionalitou je možné zejména formátovat výsledky dotazů jako XML, používat v SQL dotazech XPath a načítat celé dokumenty XML do tabulek.
    16. 1. 2008 15:50 (aktualizováno)
  • Vydán Firebird 1.5.5

    Byl vydán Firebird 1.5.5 opravující několik (především bezpečnostních) chyb. S největší pravděpodobností je toto poslední verze Firebirdu řady 1.5.
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Firebird projektem měsíce na SourceForge

    Přestože je Firebird stabilně mezi stovkou nejaktivnějších projektů na SourceForge (v současnosti na 30 pozici), zůstával ze strany SourceForge dlouho bez povšimnutí. Teprve v okamžiku kdy získal ocenění SourceForge.net 2007 Community Choice Awards hned ve dvou prestižních kategoriích, se někdo u SourceForge probudil, a vyhlásil Firebird Projektem Měsíce.
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Vydán Firebird 2.0.3

    Takže se nám konečně podařilo vykopat ze dveří verzi 2.0.3. Vedle opravy regrese kvůli které byla stažena verze 2.0.2 obsahuje samozřejmě vše co 2.0.2 a ještě pár dalších maličkostí. Bohužel v brzkých ranních hodinách někdo zahájil masivní DDoS útok na náš web server který v tuto chvíli (15:49 27.9.07) stále trvá, takže je nyní zbytečné chodit na www.firebirdsql.org. Doufejme, že to útočníky brzy přestane bavit. Mezitím můžete pro download zajít buď na naše stránky, nebo přímo na SourceForge…
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Mandriva Live s Firebirdem

    Pokud si chcete vyzkoušet Mandrivu 2007.1 s Firebirdem 2.0.1, připravili jsme pro vás Live CD které vedle Firebirdu v architektuře Classic obsahuje i administrátorské nástroje Flamerobin a IBWebAdmin, a konektivitu pro Python KInterbasDB. Defaultním jazykem je sice Francouzština, ale to si můžete snadno změnit…
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)