Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • Jak si vybrat správnou e-čtečku?

    Poslední dobou roste zájem o e-čtečky e-knih a mně se hromadí dotazy, jaká je lepší, jakou si koupit atd. Není divu, e-čteček je dnes celá hromada. Zkusím vám trochu poradit. Neřeknu vám přímo, která e-čtečka je lepší než jiná. V ruce jsem sice držel už asi 6 různých druhů e-čteček, ale e-nihy čtu jen na jedné (té, kterou už přes rok vlastním). K pořádnému srovnání by bylo třeba minimálně několik hodin čtení na každé z nich.
    9. 7. 2010 13:20 (aktualizováno)
  • Že e-knihy čteme pomaleji než knihy? Nevěřte tomu

    Pomalu se objevují další a další zprávy o tom, že e-čtečky zpomalují čtení a e-knihy proto čteme pomaleji než klasické knihy. Mě to zarazilo, protože mám přesně opačné zkušenosti a zatím se mi nepodařilo narazit na čtenáře, kterého by e-čtečka brzdila. Jenže, po přečtení původní studie Jakoba Nielsena, kterou se všichni v oněch zprávách o zpomalení tak ohánějí, je mi situace trochu jasnější…
    9. 7. 2010 14:44 (aktualizováno)
  • Nechte si předčítat zdrojáky na dobrou noc

    Začíná léto. Čas odpočinku, práce i splněných přání. Každý ví, že tajných snem většiny geeků je slyšet z úst své milované předčítat zdrojové kódy. Třeba před spaním na dobrou noc. Musí se samozřejmě jednat o pečlivě vybrané zdrojové kódy. A jejich předčítání nesmí být odfláknuté. Musí jít přímo od srdce. Náročnější povahy ovšem potěší jen recitace či zpěv.
    2. 7. 2010 18:27 (aktualizováno)
  • iDevcamp očima androiďáka

    O víkendu jsem tak trochu ze zvědavosti navštívil iDevCamp, konferenci věnovanou programování aplikací pro iPhone. Pořádali ji lidi z Tapmates a já se těšil, že konečně některé z nich poznám osobně. Vyrazil jsem na akci prakticky nepřipraven (přeci jen se hodlám věnovat víc vývoji pro Android než iPhone), ale i přesto jsem si toho dost odnesl (a tím nemyslím iPad, který měl dostat jeden vylosovaný návštěvník).
    23. 6. 2010 14:05 (aktualizováno)
  • Do tří let bude mít v ČR Firefox větší podíl než Internet Explorer

    Nevěřil jsem, že se to stane. Vzpomínám, jak jsme kdysi v CZille jásali, když Gecko na českém trhu překonalo 10% a byli zvědavi, kam až se jednou vyšplhá. Budoucnost jsme si malovali růžově, ale já přesto nevěřil, že by IE někdy přestal být nejrozšířenějším prohlížečem. Uplynulo nějakých pět let (a to je v historii prohlížečů hodně) a já právě teď vstávám od studia podílu prohlížečů, prokládání křivek, bilancování nad možnými zvraty a prvně v historii si říkám, že k tomu dojde…
    22. 6. 2010 13:48 (aktualizováno)
  • Zazálohujte si Facebook, než vám ho zruší jako Danu Dočekalovi

    Je toho pomalu plný internet. Danu Dočekalovi včera zrušili bez oznámení (a pravděpodobně neprávem) účet na Facebooku. Danovi se nyní již podařilo účet zpět získat, ovšem pokud Facebook používáte, pravděpodobně vám vrtá hlavou, co by se stalo, kdyby účet najednou zrušili vám. Není to sranda. Tenhle uživatel má na Facebooku jediné kontakty na své přátele, tamhleta zase svůj byznys a někdo další jediné místo pro uložení důležitých fotek…
    19. 10. 2010 8:27 (aktualizováno)
  • Květen přinesl novou trojici nejpoužívanějších prohlížečů v ČR

    Podíly prohlížečů se s každým měsícem mění o nějaké to procento či jeho desetinku. Ovšem letos v květnu došlo k události, která v ČR nenastala již minimálně čtyři roky. Došlo ke změně trojice nejpoužívanějších prohlížečů.  O co se jedná? Po řadu let byly nepoužívanější prohlížeče ČR v tomto pořadí: Internet Explorer, Firefox, Opera.
    3. 6. 2010 23:17 (aktualizováno)
  • Pojďte s námi na Checkovací muzejní noc, ať s Foursquare nebo Gowallou

    Již za dva týdny proběhne Pražská muzejní noc. Muzea a galerie v Praze se během ní otevřou všem zdarma. Nám se to moc líbí. A protože se nám také líbí Gowalla a Foursquare (Co to je? Viz níže), tak jsme spolu s Matesolou a Eliškou vyhlásili Checkovací muzejní noc. Co se bude dít Celou noc si můžete užít hned dvakrát. Jednak onu návštěvu muzeí a galerií. Můžete si vybrat z téměř 30. Přímo na webu si je ohvězdičkujte a máte vlastní program.
    7. 6. 2010 9:37 (aktualizováno)
  • Romeo a Julie zemřeli v přímém přenosu na Twitteru

    Za vším hledej Twitter. I za příběhem nejslavnější zamilované dvojice. Romeo a Julie zemřeli sledováni několika tisíci užaslých followerů doslova s posledním tweetem na rtech. I'll lie with thee, tweetnul ještě naposledy Romeo. Polknul tablety, zapij je whiskou a za chvíli již přestal dýchat. Pak se probrala Julie. Našla mrtvého Romea. Stihla napsat ještě několik tweetů své rodině, aby s posledním tweetem zemřela i ona…
    28. 5. 2010 14:55 (aktualizováno)
  • Googling and Fucking (recenze)

    Nenajdeme moc divadelních her s počítačovou tématikou. Ovšem mladá hra Tomáše Dianišky, kterou hraje liberecké Divadlo F. X. Šaldy, je možná první, s jejímž názvem mají někteří lidé problém. Hlavně dámy. Paní v pokladně to vyřešila jednoduše; hru si pro své účely přejmenovala a prodávala lístky pouze na „Googling“.
    27. 5. 2010 2:23 (aktualizováno)