Hlavní navigace

Lajkovací analytika aneb jak zjistit, co na vás Fejsbůčané milují

7. 8. 2011 11:42 (aktualizováno) Martin Hassman

Před časem jsem zveřejnil nástroj na sledování stránek, které na vašem webu uživatelé Facebooku lajkují -  najdete ho na like.met.cz.

Karel Koliš dnes vytvořil trochu jiný a také užitečný nástroj, tzv. Aplikaci na analýzu popularity na Facebooku, která slouží k monitorování oblíbenosti konkrétních stránek. Lukáš Jirovský o něm hned napsal v souvislosti s Google Analytics a analýzou dat pomocí grafů.

Mně se to hned moc líbilo, ale jelikož už léta dávám přednost online aplikacím, přemýšlel jsem o rychlém online řešení, navíc rovnou spojeném s grafickým výstupem (ideálně automatickým nebo aspoň poloautomatickým).

A pak mě to trklo – co využít Google Docs?

Google Docs umí jak přístup k datům přes API, tak zobrazování výsledků do tabulek a tvorbu grafů. Na mě zbylo naskriptovat spreadsheetovou funkci FacebookLikes (můžete si ji stáhnout má jen něco přes 1kB).

Teď  stačí do tabulky v Google Docs zapsat třeba =FacebookLikes(„http://like.met.cz/“) a hned vidíte lajkovací data k dané URL (tj. počty share, like, comment a total). Můžete s nimi dále pracovat a vynášet je rovnou do grafu:

Chcete to vyzkoušet? Připravil jsem vám k tomu ukázkový dokument. Pokud jste přihlášeni ke Googlu, můžete si jej pomocí nabídky Soubor – Vytvořit kopii zkopírovat do vašich Google Docs a pracovat s ním, jak se vám zlíbí.

Můžete v něm měnit URL a hned vidět, jak se načítají nová data a souběžně aktualizuje graf. Pokud si bude chtít stránky seřadit, např. dle pořadí share_count (čili reálného počtů sdílení, nikoliv jen lajkování), tak označte všechny sloupce a pak použijte Nástroje → Třídit.

FacebookLikes je jednoduchý nástroj se všemi omezeními, které Google Docs má. Například, pokud vás bude řada současně načítat data pro tisíce a tisíce URL, časem můžete narazít na request limit a budete muset počkat, až se odblokuje. Proto dáte možná přednost šikovné Karlově aplikaci. Ovšem pokud prostě jen potřebujete hned získat základní přehled, možná pro vás bude nejrychlejší připravený ukázkový dokument.

UPDATE: Funkci FacebookLikes nyní byla schválena do Google galerie skriptů. Do svého dokumentu ji nyní snadno přidáte i tímto postupem:  Zvolte nabídku Nástroje – Skripty – Vložit, v dialogu vyberte sekci Statistika, v ní vyberte  Facebook Like Counter a zvolte instalovat. Zbývá schválit potvrzení a skript s funkci FacebookLikes se vám automaticky přidá do dokumentu.

Sdílet