Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou ie

  • Beauty of the IE9 Web

    Reklamy na webové prohlížeče si nenechám ujít. Když tak vzpomínám, asi nejvíc překvapení i rozpaků mám z reklam na Internet Explorer, hlavně proto, že se s každou verzí kompletně mění jejich styl i zaměření. Nedovedu si představit větší skok od melodické a roztomilé reklamy na IE7 po nechutnou a drsnou reklamu na IE8, ve které se zvrací (obě dvě jsou opravdu oficiálními reklamami od Microsoftu).
    14. 10. 2010 10:23 (aktualizováno)
  • Do tří let bude mít v ČR Firefox větší podíl než Internet Explorer

    Nevěřil jsem, že se to stane. Vzpomínám, jak jsme kdysi v CZille jásali, když Gecko na českém trhu překonalo 10% a byli zvědavi, kam až se jednou vyšplhá. Budoucnost jsme si malovali růžově, ale já přesto nevěřil, že by IE někdy přestal být nejrozšířenějším prohlížečem. Uplynulo nějakých pět let (a to je v historii prohlížečů hodně) a já právě teď vstávám od studia podílu prohlížečů, prokládání křivek, bilancování nad možnými zvraty a prvně v historii si říkám, že k tomu dojde…
    22. 6. 2010 13:48 (aktualizováno)
  • SVG v Internet Exploreru není pohádka

    S SVG na Webu je to složité. Webdesigneři by dokonce mohli SVG právem označit jako propadák. Už téměř desetiletí tu s nimi je, aniž by na Webu dosáhlo byť  minimálního rozšíření. Jedním z problémů je nulová podpora SVG v nejrozšířenějším prohlížeči na světě. Můžete si říkat co chcete, ale pro webdesignery bude takový prohlížeč nekompromisním metrem.
    16. 2. 2010 11:27 (aktualizováno)
  • Když na webaře sedne blues... (IE inside)

    Karel Plíhal v jedné své písni zpívá Když na člověka sedne blues a všechno na něj padá, zakoupí si láhev vína a pak písně skládá. Tenhle webdesigner to vzal do slova a odkaz z tohoto blogu si jistě zaslouží. Jeho song se jmenuje IE is Being Mean to Me: [youtube vTTzwJsHpU8] V případě, že se vyjádření způsobem melodickým není váš šálek kávy, tu mám od stejného autora scénku Angry IE Developer, která je parafrází jednoho starého a velmi známého videa…
    16. 12. 2009 9:26 (aktualizováno)
  • Sputnik - porovnejte si kvalitu implementací JavaScriptu v prohlížečích

    Google před časem zveřejnil projekt Sputnik sestávající z více jak 5000 testů zaměřených na standard ECMA-262 (což je ECMAScript alias JavaScript). Testy si nyní můžete spustit přímo ve vašich prohlížečích. Průběh trvá několik minut. Autor webové verze Juriy Zaytsev zveřejnil srovnávací graf, který můžete vidět níže (menší čisla = menší počet chyb = lepší implementace vzhledem ke standardu)…
  • Reklamy na Internet Explorer 8 - oni mezi sebou dokonce soutěží

    Ačkoliv jsem byl poměrně potěšen vydáním IE8, o to víc jsem zklamán přidruženou reklamní kampaní. Po povedené reklamě na Internet Explorer 7 jsem čekal něco na úrovni. Reklamy Internet Exploreru 8 od Microsoftu ani nebudu přímo odkazovat, zejména ne tu, jejíž hlavní pointa je v tom, že se v ní zvrací na podlahu.
    12. 11. 2009 0:23 (aktualizováno)
  • Google Chrome Frame - už nemusíte rušit IE, stačí přidat jeden plugin

    Google právě přišel s kuriozitkou nazvanou Google Chrome Frame. O co jde? Po jejím nainstalování vám v systému stále zůstane prohlížeč Internet Explorer, ovšem bude schopen používat jádro z Google Chrome (tedy WebKit). Ostatně od toho je odvozen název pluginu Chrome Frame, čili frame, který uvnitř využívá Chrome.
    6. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)
  • Hillary o přechodu. O tom z IE na Firefox

    Hillary Clintonové se zeptali, zda dovolí zaměstnancům používat prohlížeč Firefox. A jaká byla reakce? [youtube 5Z4UEr2ekOY] Na SitePointu, kde jsem tento příspěvek našel (a kde najdete i částečný přepis, pokud byste z videa něčemu nerozuměli), dokonce tvrdí, že v tuto chvíli mají zaměstnanci (zřejmě na ministerstvu zahraničních věcí, které má Hillary na starosti, ale možná i jinde, to není upřesněné) nařízeno používat IE6.
    9. 8. 2009 10:16 (aktualizováno)
  • Kdo způsobí zlom v historii mikroformátů? Microsoft aneb penetrace začíná

    Omlouvám se čtenářům, ale článek byl přesunut na následující adresu. Doufám, že to nikoho příliš nezmátlo, pokud ano, tak se ještě jednou omlouvám.
    23. 10. 2008 10:46 (aktualizováno)
  • CSS v IE8 získávají vendor prefix

    Na IEblogu byl včera představen vendor prefix Internet Exploreru. Je obsažen v přicházející verzi IE8,  začíná na „-ms-“, např. „-ms-filter“. A já volám: „Konečně je to tady!“ Vendor prefixy již dávno mají jak Mozilla (-moz-), Opera (-o-), WebKit (-webkit-) nebo některé mobilní prohlížeče (-wap-) a lze je dnes již považovat za nutnost. Je to jakýsi jmenný prostor kaskádových stylů, ve kterém si výrobce prohlížeče může téměř dělat co chce…
    17. 8. 2010 14:30 (aktualizováno)