Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou firefox

  • Do tří let bude mít v ČR Firefox větší podíl než Internet Explorer

    Nevěřil jsem, že se to stane. Vzpomínám, jak jsme kdysi v CZille jásali, když Gecko na českém trhu překonalo 10% a byli zvědavi, kam až se jednou vyšplhá. Budoucnost jsme si malovali růžově, ale já přesto nevěřil, že by IE někdy přestal být nejrozšířenějším prohlížečem. Uplynulo nějakých pět let (a to je v historii prohlížečů hodně) a já právě teď vstávám od studia podílu prohlížečů, prokládání křivek, bilancování nad možnými zvraty a prvně v historii si říkám, že k tomu dojde…
    22. 6. 2010 13:48 (aktualizováno)
  • V čem je tvorba rozšíření v Google Chrome lepší než ve Firefoxu?

    Přikládám slíbený záznam přednášky V čem je tvorba rozšíření v Google Chrome lepší než ve Firefoxu, kterou jsme spolu s Davidem Majdou měli předchozí pondělí na zakládající akci ČVUT GUG.cz. Kromě návodu, jak vytvářet rozšíření pro Google Chrome doprovázeného živou tvorbou jednoho rozšíření, v ní najdete srovnání rozšíření pro Google Chrome a pro Firefox, včetně experimentu JetPack, a také zamyšlení, jak se v nejbližších letech svět rozšíření prohlížečů pravděpodobně změní.
    22. 4. 2010 15:44 (aktualizováno)
  • Sputnik - porovnejte si kvalitu implementací JavaScriptu v prohlížečích

    Google před časem zveřejnil projekt Sputnik sestávající z více jak 5000 testů zaměřených na standard ECMA-262 (což je ECMAScript alias JavaScript). Testy si nyní můžete spustit přímo ve vašich prohlížečích. Průběh trvá několik minut. Autor webové verze Juriy Zaytsev zveřejnil srovnávací graf, který můžete vidět níže (menší čisla = menší počet chyb = lepší implementace vzhledem ke standardu)…
  • Záběry a poznámky z DevDay a Mozilla Campu v Praze

    Jak už nejspíš víte z Mozilla.cz nebo Twitteru, o víkendu jsme měli v Praze návštěvu. Proběhly dvě podobné akce: Prague DevDay 2009 a EU MozCamp 2009. První byla určena hlavně pro místní veřejnost (přišla řada lidí, potkal jsem např. zástupce Red Hatu, Českého rozhlasu a dokonce i českého Microsoftu), druhá byla hlavně pro zahraniční hosty. O průběhu akce se dočtete na odkazech výše, sem už jen přikládám pár fotografií.
    9. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)
  • Hillary o přechodu. O tom z IE na Firefox

    Hillary Clintonové se zeptali, zda dovolí zaměstnancům používat prohlížeč Firefox. A jaká byla reakce? [youtube 5Z4UEr2ekOY] Na SitePointu, kde jsem tento příspěvek našel (a kde najdete i částečný přepis, pokud byste z videa něčemu nerozuměli), dokonce tvrdí, že v tuto chvíli mají zaměstnanci (zřejmě na ministerstvu zahraničních věcí, které má Hillary na starosti, ale možná i jinde, to není upřesněné) nařízeno používat IE6.
    9. 8. 2009 10:16 (aktualizováno)
  • Proč Google Chrome neroste jako kdysi Firefox aneb jak to tenkrát bylo

    Poslední dobou se objevují zprávy, že prohlížeč Google Chrome roste velmi pomalu. S Markem Prokopem jsme vedli debatu, zda je zmíněný nástup opravdu tak pomalý, nebo je to jen zdání a jiné rozšířené prohlížeče, např. Firefox na tom byly na začátku úplně stejně. Našel jsem si k tomu pár zajímavých čísel a napsal jsem Markovi malý report o tom, jak to tenkrát s Firefoxem bylo. Myslím, že by bylo škoda jej nezveřejnit, proto jej přikládám…
    5. 3. 2010 19:14 (aktualizováno)
  • Nejlepší tričko nejen pro fandy Firefoxu

    Od úterka jsem hrdým nositelem toho trička. Obsahuje narážku na jedno z nejhezčích velikonočních vajíček Firefoxu a také skrytý hold jedné naší osobnosti. Pokud nechcete být úplně out, zkuste si o tričko požádat. Ale sami musíte zjistit komu (to je malý vstupní test, takový filtr). Malá nápověda: přes den většinou pobývá ve vzdálenosti několika metrů od Pavla Cvrčka (tím jsem vyloučil sebe, mně o tričko nepište). Ale víc vám už neřeknu.
    3. 10. 2008 20:23 (aktualizováno)
  • Ubiquity pro Jdem za deset minut

    Experimentuji s rozšířením Ubiquity prohlížeče Firefox (více v Ubiquity – největší revoluce prohlížečů od dob Greasemonkey) a chyběl mi příkaz pro Jdem.cz. Abych si vyzkoušel psaní vlastních příkazů (a abych udělal Malému Martinovi radost) vytvořil jsem si vlastní. Napřed jsem začal číst tutoriál na vytváření nových příkazů. Je prima, Ubiquity má totiž integrovaný testovací nástroj, proto můžete příkazy z tutoriálu kopírovat a rovnou zkoušet (není při tom třeba restart prohlížeče).
    19. 9. 2008 0:00 (aktualizováno)
  • JavaScript ve Firefoxu 3.1 trhne všechny rekordy

    Jestli se za poslední roky něco v prohlížečích zlepšilo nade všechna očekávání, tak je to rychlost JavaScriptu. A tím myslím ve všech prohlížečích. I když ačkoliv se jak Opera tak Internet Explorer (ve svém osmičkové verzi) rovněž dost snaží, k největšímu souboji dochází zdá se mezi WebKitem (Safari) a Geckem (Firefoxem). Na jaře jsem se ptal, jak dlouho tenhle trend prohlížečů vydrží.
    8. 9. 2008 18:35 (aktualizováno)
  • Jak se léčit ze závislosti na Firefoxu

    Najdete je i ve svém okolí. Snadno je poznáte. Mají totiž Firefox všude: na počítači, na tričku a někteří údajně i na spodním prádle. Řada lidí je dnes na Firefoxu skutečně závislých (zpravidla psychicky, někteří ale i fyzicky) a hrozí jim nevratné zdravotní poškození. Léčba je možná jen za odborné pomoci (pouhá odinstalace Firefoxu ze všech počítačů v dosahu tedy nestačí). Projevy postižených jsou rozmanité…
    2. 7. 2008 17:17 (aktualizováno)