Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou Vývoj

  • Jakub Nešetřil: Hackathon doporučuji nejen programátorům, ale i firmám a univerzitám

    Posledně Jakub Nešetřil popisoval význam hackathonů pro vývojáře. Zmínil se také o mezinárovním hackathonu NodeKnockout, a přidal tipy těm, kdo by chtěli nějaký hackathon vyhrát. Více si můžete přečíst v minulé části rozhovoru. Dnes se zaměříme na hackathony ve firemním a univerzitním prostředí. Jakube, existují hackathony, které se odehrávají jen uvnitř firmy. Slyšel jsi o nich? Jaký to má význam? (Pozn.: Vysvětlení, co je to hackathon najdete v první části rozhovoru.)
    9. 11. 2010 10:07 (aktualizováno)
  • Hackathon je jako bezpečný sex. (Programátorské) požitky bez následků.

    Jakub Nešetřil se nedávno s kolegy účastnil celosvětového hackathonu a vyhrál. Já jsem Jakuba na tohle téma vyzpovídal. Co jsou hackathony zač? Proč se jich vůbec účastnit? Co vám osobně mohou přinést? A také jsem zjišťoval tipy pro ty, kdo by chtěli takový hackathon zkusit vyhrát. Jakube, nedávno ses zúčastnil velkého mezinárodního hackathonu, o co se jednalo?
    9. 11. 2010 10:22 (aktualizováno)
  • Programovací jazyky tady u nás a programovací jazyky tam u nich

    Dnes pro zamyšlení přikládám několik screenshotů z Google Insights. Legenda: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků v USA: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků u nás: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků v Indii: Grafy dávám jen k zamyšlení – bez dalších komentářů.
    1. 2. 2010 10:03
  • Umíte najít dobré knihy k tématu? A zkusili jste možnosti Amazonu?

    Jsem knižní fanda a dokážu trávit čas procházením knihkupectví, e-shopů a hledáním knižních skvostů. Nedávno jsem objevil netradiční způsob, jak prostřednictvím Amazonu najít zajímavé knihy k tématu. Není třeba si nic objednávat, stačí na Amazonu mít účet. Amazon si totiž trochu hraje i na sociální síť. Jakmile jsem si vytvořil profil, mohl jsem přidávat přátele, vytvářet seznamy, udržovat kalendář akcí atd.
    16. 2. 2010 11:30 (aktualizováno)
  • RECENZE: Začínáme s JavaScriptem aneb ta nejvíc cool učebnice JS

    Knihu Začínáme s JavaScriptem v loňském roce vydal Zoner Press. Než vysvětlím, proč označuji tuto knihu tou „nejvíc cool“ učebnicí JavaScriptu v češtině, pojďme se podívat, o čem kniha je. Jedná se o překlad Simply JavaScript (SitePoint, 2007), jejímiž autory jsou Kevin Yank a Cameron Adams. Oba mají za sebou již několik napsaných knih, navíc první z nich je technickým ředitelem SitePointu a na scéně webových vývojářů poměrně známá osoba.
    6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • M+V+C = MVC

    Tonda Hildebrant na své přednášce na WebExpu pouštěl ukázku pěkného videa. Více slov není zapotřebí, tak tedy, pro všechny programátory, kteří MVC sérii náhodou ještě neznají (pokud nejste programátoři, ale webdesigneři, pusťte si aspoň 5. video z názvem Outdated HTML): Controller Obesity [youtube 91C7ax0UAAc]
    31. 10. 2008 8:57 (aktualizováno)
  • Django: pythonní framework v japonském westernu

    Není to dávno, co jsem psal, že se Firefox dostal a plátna kin. Není ovšem jediný. Zjistil jsem, že filmové verze se dočkal i známý framework Django. Stal se součástí názvu filmu i ústřední písně (docela by mne zajímalo, zda a co django v japonštině znamená)…
    25. 10. 2008 21:51 (aktualizováno)
  • Plaxo radí jak na rychlejší JavaScript

    Joseph Smarr z Plaxo (jeden z rychle se rozvíjejících sociálních serverů) měl přednášku na téma High-Performance JavaScript: Why Everything You've Been Taught is Wrong. Je vždy zajímavé poslechnout si téma zpracované od někoho, kdo mu právě věnoval několik měsíců. Pro ukázku vybírám pár zajímavých bodů z přednášky. Některé jsou pro mne překvapující, ale předpokládám, že Joseph po té rychlostní optimalizaci celého Plaxa ví, co tvrdí…
    24. 4. 2008 13:19 (aktualizováno)
  • Systémová integrace s Microsoft Identity Integration Server

    Dnešním článkem navážu na lehce náborový článek o implementaci fulltextového vyhledávání na intranetu. Jedna z činností, kterou jsem se v uplynulém období zabýval, byla systémová integrace za pomocí MIIS 2003 neboli Microsoft Identity Integration Server 2003. Protože pro řadu čtenářů se může jednat o oblast méně známou, začnu tím, co to systémová integrace vlastně je, a proč jsem jí dělal…
    24. 4. 2008 13:23 (aktualizováno)
  • Sherlock Holmes pro fulltext na intranetu

    Vyhledávání na internetu dnes již není problém, můžete si vybrat z řady dobrých vyhledávačů. Na intranetu, kam roboti nemají přístup, to již problém může být, obzvláště pokud je intranet rozsáhlý. Na VŠCHT Praha jsme napočítali okolo 30 tisíc stránek (resp. dokumentů, protože sem řadím např. i vystavené PDF) a ty si již nějaké vyhledávání opravdu zaslouží. V tomto článku nastíním, jaké jsme zvolili řešení. Pokud máte jiné zkušenost, podělte se s námi v komentářích.
    24. 4. 2008 14:48 (aktualizováno)