Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou opera

  • Květen přinesl novou trojici nejpoužívanějších prohlížečů v ČR

    Podíly prohlížečů se s každým měsícem mění o nějaké to procento či jeho desetinku. Ovšem letos v květnu došlo k události, která v ČR nenastala již minimálně čtyři roky. Došlo ke změně trojice nejpoužívanějších prohlížečů.  O co se jedná? Po řadu let byly nepoužívanější prohlížeče ČR v tomto pořadí: Internet Explorer, Firefox, Opera.
    3. 6. 2010 23:17 (aktualizováno)
  • Opera je třetím nejpoužívanějším prohlížečem v ČR. Jenže jak dlouho?

    Kdo se v posledních letech zabýval podílem prohlížečů v ČR, napočítal jako první Internet Explorer, druhý Firefox a třetí Operu. Svatá trojice prohlížečů v ČR. Pořadím dalších prohlížečů si už je málokdo jistý. Jednak se jejich pořadí občas mění a navíc mají tak malé podíly, že se přímo nabízí je ignorovat.
    6. 3. 2010 10:46 (aktualizováno)
  • Sputnik - porovnejte si kvalitu implementací JavaScriptu v prohlížečích

    Google před časem zveřejnil projekt Sputnik sestávající z více jak 5000 testů zaměřených na standard ECMA-262 (což je ECMAScript alias JavaScript). Testy si nyní můžete spustit přímo ve vašich prohlížečích. Průběh trvá několik minut. Autor webové verze Juriy Zaytsev zveřejnil srovnávací graf, který můžete vidět níže (menší čisla = menší počet chyb = lepší implementace vzhledem ke standardu)…
  • Opera Mini 5 - nešikovný skok správným směrem?

    Před chvíli se objevila první beta verze Opery Mini 5. Už bylo na čase, čtyřková verze tu s námi byla již nějaký ten pátek i se všemi nedostatky. Právě zkouším pátou verzi a je vidět, že se Opera Software snažila tu dlouhou mezeru dohnat. Přesto mám rozporuplné pocity. Opera Mini 5 – poněkud jiný prohlížeč
    20. 9. 2009 8:07 (aktualizováno)
  • Opera 10 trailer

    Opeře ten marketing vůbec nejde (a to platí i pro následující video). Ale občas pobaví (a to platí i pro následující video). [youtube qHKGQ6sGauk] Ještě k traileru. Je totiž jen pro fajnšmekry. Pokud vám v něm uvedená jména nic neříkají nebo neznáte barcelonskou jízdu Opery, tak si ho nejspíš moc neužijete.
    1. 9. 2009 8:19 (aktualizováno)
  • Chrome a Opera. Když dva dělají totéž...

    Při porovnávání uživatelského rozhraní prohlížečů se často setkávám s argumentem „prohlížeč $%g^8d&@(# tuto funkci obsahuje už dávno“, který následuje implikace jako „a tudíž je lepší“ nebo pohana „oni to od něj jen okopírovali“. Tento argument je lichý a Google Chrome nabízí hned několik ukázek proč.
    8. 9. 2008 18:28 (aktualizováno)
  • Autor CSS Håkon Wium Lie navštíví Prahu

    Příští týden Prahu navštíví Håkon Wium Lie, autor prvotního návrhu kaskádových stylů, spoluautor Acid2 testu a CTO Opera Software. Návštěva se koná v rámci pravidelných akcí PROWAS (Prague Opera Web Appreciation Society), které pořádá česká pobočka Opera Software. Pokud jste se nikdy nesetkali s osobností, která významně ovlivnila vývoj celého webu, máte v pondělí možnost.
    31. 5. 2008 11:37 (aktualizováno)
  • Opera Mini na PC desktop? Snadno, pomůže J2ME emulátor

    O mobilním (ne)webovém prohlížeči Opera Mini (mimochodem včera vyšla beta verze 4.1) jsem nedávno psal. Řešení pro mobilní zařízení je to pěkné, ovšem vůbec mě nenapadlo, že bych ji mohl používat jako webový prohlížeč i na svém desktopu. S prohlížeči jako je Safari nebo Firefox se Opera Mini nemůže měřit, přeci jen ovládání mobilních aplikací je poněkud kostrbaté a nepřítulné. Ovšem nastanou chvíle, kdy byste za její přednosti dali cokoliv.
    23. 7. 2010 15:21 (aktualizováno)
  • Opera už má v Acid3 testu 106 bodů!

    Firefox zasahuje Pokořit test Acid3 se dosud nikomu nepodařilo, proto se prohlížeče stále usilovně snaží. Poněkud překvapivá byla dnešní ranní zpráva o dosažení celých 101 bodů v experimentální verzi připravovaného Firefoxu 4. Poznámka pro nezasvěcené: Pokoření Acid3 nekončí získáním sta bodů, jak si mnozí často myslí (to jsem ostatně nedávno vysvětloval v článku Acid3: bitva prohlížečů vrcholí právě dnes). Výsledek větší než 100 bodů je teoreticky skutečně možný.
    24. 4. 2008 11:43 (aktualizováno)
  • Opera Mobile vs. Opera Mini

    Dnes navážu na příspěvek Opera Mini a tipy pro webdesignéry několika postřehy k Opera Mobile, kterou jsem měl možnost během uplynulých dnů vyzkoušet. A pokusím se i o malé srovnání. Všechny mé experimenty jsem prováděl na zapůjčeném přístroji Nokia 6120 classic – User Agent string: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Symbian OS; Series 60/03.70; 9730) Opera 8.65 [cs]
    24. 4. 2008 12:26 (aktualizováno)