Hlavní navigace

Zazálohujte si Facebook, než vám ho zruší jako Danu Dočekalovi

19. 10. 2010 8:27 (aktualizováno) Martin Hassman

Je toho pomalu plný internet. Danu Dočekalovi včera zrušili bez oznámení (a pravděpodobně neprávem) účet na Facebooku. Danovi se nyní již podařilo účet zpět získat, ovšem pokud Facebook používáte, pravděpodobně vám vrtá hlavou, co by se stalo, kdyby účet najednou zrušili vám.

Není to sranda. Tenhle uživatel má na Facebooku jediné kontakty na své přátele, tamhleta zase svůj byznys a někdo další jediné místo pro uložení důležitých fotek. Jak se ukazuje nejen na případu Dana, ale na řadě dalších, účet vám jednoho dne může prostě zmizet. Navíc nemusíte mít zrovna štěstí jako Dan a vyhádat si jej zpět.

Mějte únikový plán aneb záloha je na místě

Jak napsal již Petr Koubský: „Pokud máte na Facebooku data, fotky, cokoli, co nemáte uložené nikde jinde, tak je to špatný nápad a okamžitě to napravte.“ A já se dnes začal rozhlížet, jak takovou zálohu Facebooku provést. Aspoň takovou malou „záložičku“, prostě něco pro sichr.

Napřed jsem narazil na Facebook API, které jistý jednoduchý export umožňuje, např. jedním dotazem si můžete uložit seznam všech vašich přátel. Jenže já bych radši nějaké hotové řešení.

Pak jsem našel ArchiveFacebook, rozšíření do Firefoxu. Ale nepřišlo mi moc sympatické. Má fungovat tak, že mu zadáte váš login a heslo a ono postupně crawluje Facebook (resp. váš profil) a utváří jeho lokální kopii u vás. Pro někoho tohle ale může být ideální řešení. Nezkoušel jsem.

Pak jsem našel Backupify a na téhle službě právě teď probíhá má první záloha Facebooku. Jak to funguje?

Zkoušíme Backupify

Backupify je placená služba pro online zálohování účtů z řady služeb (Gmail, Facebook, Twitter…). Nicméně nabízí free účet pro zálohování jedné vybrané služby. Vytvořil jsem si tedy zdarma účet a zadal zálohovat Facebook.

Líbí se mi, jak funguje zabezpečení. Nezadával jsem svůj login ani heslo. Backupify se k mému Facebooku připojila přes Facebook Connect, stačilo jen potvrdit přidání práv aplikaci (řada uživatelů takhle potvrdila už desítky aplikací, jedna navíc se ztratí).

Na výsledek první zálohy si mám prý počkat až 48 hodin, ale již za necelou hodinu vidím nějaká zazálohovaná data. Vypadá to ovšem poněkud spartánsky:

V archivu jsou mé fotografie (co řádek, to jedna fotka). A nejen fotografie, co jsem kdy nahrál já, ale i fotografie, na kterých mě někdo někdy označil.

První řádek „Martin Hassman-MetaData“ je XML soubor obsahující mé napsané poznámky, vytvořené odkazy a také události, kterých jsem se kdy účastnil. Co jsem zatím nenašel, to jsou mé statusy a seznam mých přátel. Uvidíme, zda se do slíbených 48h opravdu stáhnou.

Závěr

Abych řekl pravdu, Backupify zas taková velká sláva není. Mám sice nyní zálohované své fotografie, ale nemám je uspořádané pěkně do alb a chybí mi komentáře k nim od mých přátel. Navíc jsou všechny uloženy na cloudu u Amazonu a není tu tlačítko pro jednoduché stažení všech na můj disk. Ale nic lepšího jsem zatím nenašel.

Na druhou stranu teď už můžu o něco klidněji spát. (A kvůli tomu jsem to hlavně dělal, no ne?) To důležité mám zálohováno a stálo mě to míň jak pět minut práce při založení účtu. A to se vyplatí!

To víte, včera smazali Dana Dočekala, zítra můžou smazat mě nebo vás. A to beze srandy. Takže zazálohujete si Facebook i vy nebo ne?

Našli jste lepší způsob pro zálohu Facebooku než Backupify? Své zkušenosti pište přímo sem nebo na můj twitter @hassmanm.

Díky, že mi posíláte i své poznámky k vhodnosti používání Facebooku nebo k Danovi. Rád si je přečtu, ale nechám je přeci jen na nějakou jinou debatu.

Aktualizace: Facebook přidal možnost exportu viz Stáhněte si svůj kompletní profil.

Sdílet