Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • Letošek bude prvním rokem 3D na Webu aneb WebGL rules!

    Vzpomínáte na všechny ty pokusy emulovat 3D v JavaScriptu? Na javascriptového Wolfensteina, Dooma nebo 3D šachy? Není to dávno, co se objevily první vážné pokusy přenést 3D přímo do prostředí Webu. Tím přímo myslím, že se jednak stane součástí stránky, bude s ním možné manipulovat z JavaScriptu, ale zároveň si zachová všechny důležité parametry (např. využití akcelerace grafických karet).
    16. 2. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • Můj TOP 10 za rok 2009

    Rok se s rokem sešel a já hodnotil, které články tohoto blogu vás loni nejvíc zaujaly. Pojďme si je připomenout. Tři mocné chvaty počítačové sebeobrany pro začátečníky Někdy se dostanete do situace, kterou je třeba vyřešit rychle. Na řadu přichází ty nejdrsnější prostředky. Nepřítele musíte zpracovat ideálně jedním úderem. Jste připraveni? Znáte všechny potřebné chvaty?
    6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • RECENZE: Začínáme s JavaScriptem aneb ta nejvíc cool učebnice JS

    Knihu Začínáme s JavaScriptem v loňském roce vydal Zoner Press. Než vysvětlím, proč označuji tuto knihu tou „nejvíc cool“ učebnicí JavaScriptu v češtině, pojďme se podívat, o čem kniha je. Jedná se o překlad Simply JavaScript (SitePoint, 2007), jejímiž autory jsou Kevin Yank a Cameron Adams. Oba mají za sebou již několik napsaných knih, navíc první z nich je technickým ředitelem SitePointu a na scéně webových vývojářů poměrně známá osoba.
    6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • Arthur Dent vstává z mrtvých aneb recenze nového dílu Stopařova průvodce

    Představte si, že jste literární postava, kterou životem provází samá trápení. Když vás autor nechá zemřít, oddychnete si: „KONEČNĚ!“  Ovšem za pár let vás jiný autor oživí a tahá do nových trablů. Uznejte, NENAŠTVALO by vás to!? O kom je řeč? Jmenuje se Arthur Dent a byl oživen na planetě Zemi jen několik minut před jejím zničením.
    26. 12. 2009 20:29 (aktualizováno)
  • Dobrý software nemůže být Free Software

    Na začátku tohoto kuriózního příběhu stojí Douglas Crockford (známý např. návrhem JSON), který kdysi pod vlivem tehdejších politických událostí do svého programu připsal k MIT licenci doložku „The Software shall be used for Good, not Evil“ (příklad). Tuto doložku začal používat i v jiných programech a dostala se i do nástrojů dalších autorů, kteří na nich stavěli.
    20. 12. 2009 16:01 (aktualizováno)
  • Konečně máme vizuální nástroj na tvorbu JavaScriptu bez psaní kódu

    Setkávám se s webdesignery, kteří potřebují oživit vytvořené stránky, ale neznalost JavaScriptu (nebo programování obecně) jim v tom brání. V době javascriptových frameworků se sice náročnost drobného javascriptového programování snižuje, ale stále se jedná o bariéru. iXEdit Nástroj iXEdit si klade za cíl oživení webu bez jakéhokoliv kódování. Vše si jednoduše naklikáte. Nemožné? Podívejte se pozorně na následující video…
    29. 12. 2009 9:59 (aktualizováno)
  • Zopakujme si: w3schools.com != internet

    Nedávno se internetem začal šířit pěkný graf. Byl vytvořen jako ukázka možností frameworku Axiis pro Flash (čili hlavně pro efekt) a jeho netradiční zobrazení podílu prohlížečů vzbudilo poměrně velký zájem. I mě se ten graf líbí. Až na jednu podstatou věc. Onen graf totiž nezobrazuje podíl prohlížečů na trhu.
    16. 12. 2009 22:10 (aktualizováno)
  • Ježíšek někdy překvapí aneb vánoční stavové kódy HTTP

    Celé to začala Eliška, když si na svůj web dala vánoční wishlist. Ovšem přišel s tím vlastně Michal Špaček, který na Eliščině wishlistu objevil poněkud neobvyklé přání: Pak jsem se přidal já a Honza Tichý a začali jsme sestavovat vánoční kódy pro HTTP, abychom v tom Elišku nenechali. Níže jsem sepsal ty základní, které jsme dnes vymysleli. Pro srovnání viz přehled stavových kódů HTTP, který platí po zbytek roku mimo Vánoce.
    16. 12. 2009 22:11 (aktualizováno)
  • Tahle píseň je věnována všem systémovým administrátorům

    Jeden z tvůrců webu DeadTroll.com (ten mimochodem stojí za návštěvu) zpívá píseň, která by se mohla líbit nejen fanouškům seriálu IT Crowd. [youtube v3YQBPzFfqE] A kdyby vám to nestačilo, podívejte se na jedno geekovské porno (přímo hardcore). [youtube nuq0DvN8PYw]
    16. 12. 2009 9:26 (aktualizováno)
  • Když na webaře sedne blues... (IE inside)

    Karel Plíhal v jedné své písni zpívá Když na člověka sedne blues a všechno na něj padá, zakoupí si láhev vína a pak písně skládá. Tenhle webdesigner to vzal do slova a odkaz z tohoto blogu si jistě zaslouží. Jeho song se jmenuje IE is Being Mean to Me: [youtube vTTzwJsHpU8] V případě, že se vyjádření způsobem melodickým není váš šálek kávy, tu mám od stejného autora scénku Angry IE Developer, která je parafrází jednoho starého a velmi známého videa…
    16. 12. 2009 9:26 (aktualizováno)