Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou javascript

  • RECENZE: Začínáme s JavaScriptem aneb ta nejvíc cool učebnice JS

    Knihu Začínáme s JavaScriptem v loňském roce vydal Zoner Press. Než vysvětlím, proč označuji tuto knihu tou „nejvíc cool“ učebnicí JavaScriptu v češtině, pojďme se podívat, o čem kniha je. Jedná se o překlad Simply JavaScript (SitePoint, 2007), jejímiž autory jsou Kevin Yank a Cameron Adams. Oba mají za sebou již několik napsaných knih, navíc první z nich je technickým ředitelem SitePointu a na scéně webových vývojářů poměrně známá osoba.
    6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • Konečně máme vizuální nástroj na tvorbu JavaScriptu bez psaní kódu

    Setkávám se s webdesignery, kteří potřebují oživit vytvořené stránky, ale neznalost JavaScriptu (nebo programování obecně) jim v tom brání. V době javascriptových frameworků se sice náročnost drobného javascriptového programování snižuje, ale stále se jedná o bariéru. iXEdit Nástroj iXEdit si klade za cíl oživení webu bez jakéhokoliv kódování. Vše si jednoduše naklikáte. Nemožné? Podívejte se pozorně na následující video…
    29. 12. 2009 9:59 (aktualizováno)
  • Sputnik - porovnejte si kvalitu implementací JavaScriptu v prohlížečích

    Google před časem zveřejnil projekt Sputnik sestávající z více jak 5000 testů zaměřených na standard ECMA-262 (což je ECMAScript alias JavaScript). Testy si nyní můžete spustit přímo ve vašich prohlížečích. Průběh trvá několik minut. Autor webové verze Juriy Zaytsev zveřejnil srovnávací graf, který můžete vidět níže (menší čisla = menší počet chyb = lepší implementace vzhledem ke standardu)…
  • JavaScript ve Firefoxu 3.1 trhne všechny rekordy

    Jestli se za poslední roky něco v prohlížečích zlepšilo nade všechna očekávání, tak je to rychlost JavaScriptu. A tím myslím ve všech prohlížečích. I když ačkoliv se jak Opera tak Internet Explorer (ve svém osmičkové verzi) rovněž dost snaží, k největšímu souboji dochází zdá se mezi WebKitem (Safari) a Geckem (Firefoxem). Na jaře jsem se ptal, jak dlouho tenhle trend prohlížečů vydrží.
    8. 9. 2008 18:35 (aktualizováno)
  • D. Crockford: JavaScript - The Good Parts (extrémní recenze)

    Dlouho očekávaná kniha, kterou napsal JavaScriptový guru Douglas Crockford z Yahoo!, vyšla letos na jaře. Pro koho je určena? Vyplatí se ji pořídit? JavaScript – The Good Parts se od všech knih o JavaScriptu odlišuje. Soustředí se jen na základní syntaxi (žádný DOM a použití v prohlížečích), představuje JavaScript pokročilým programátorům a zcela subjektivně z pohledu autora.
    13. 8. 2008 15:53 (aktualizováno)
  • Peter-Paul Koch: ppk on JavaScript

    Do mé sbírky knih o JavaScriptu přibyl další úlovek ppk on JavaScript, jejímž autorem je Peter-Paul Koch (ppk), známý zejména svým webem Quirksmode.org. Jelikož si práce Petra-Pavla Kocha vážím (zejména jeho článků a příspěvků na blogu), tak jsem se na knihu hodne těšil. Jedná se o knihu relativně novou, byla vydána v loňském roce (byť dopsána již v roce 2006) a zahrnuje mj. i Internet Explorer 7, takže by měla zůstat ještě pár let aktuální.
    27. 6. 2008 10:00 (aktualizováno)
  • Měřím já, měříš ty - za JavaScript rychlejší

    S JavaScriptovými testy se nám poslední dobou roztrhl pytel. Prohlížeče se mezi sebou předhánějí, a tak se v pondělí dočteme, že tenhle je rychlejší než tamten, abychom si ve středu přečetli, že tamten je zaručeně rychlejší než tenhle a tak to jde pořád dál. A on poslední dobou mezi prohlížeči skutečně zuří vážný rychlostní souboj.
    2. 5. 2008 7:22 (aktualizováno)
  • Jak odchází document.all

    Jsou to tři roky, co Mozilla začala podporovat document.all. Vývojáři Mozilly se koncem roku 2004 rozhodli implementovat document.all, ale pouze ve quirk módu a navíc zajímavým způsobem. Ačkoliv document.all v Mozille funguje stejně jako v Internet Exploreru, je nedetekovatelný (Boolean(document.all) vrací false). Důvodem je nemotivovat vývojáře v používání této historické relikvie.
    24. 4. 2008 13:12 (aktualizováno)
  • Plaxo radí jak na rychlejší JavaScript

    Joseph Smarr z Plaxo (jeden z rychle se rozvíjejících sociálních serverů) měl přednášku na téma High-Performance JavaScript: Why Everything You've Been Taught is Wrong. Je vždy zajímavé poslechnout si téma zpracované od někoho, kdo mu právě věnoval několik měsíců. Pro ukázku vybírám pár zajímavých bodů z přednášky. Některé jsou pro mne překvapující, ale předpokládám, že Joseph po té rychlostní optimalizaci celého Plaxa ví, co tvrdí…
    24. 4. 2008 13:19 (aktualizováno)
  • ECMAScript 4 přichází

    Skupina TG1 u ECMA připravuje novou verzi skriptovacího jazyka ECMAScript4, který se má stát základem JavaScriptu2, tedy nové generace skriptovacího jazyka webu. O práci na ECMAScript4 (ES4) jsem poprvé zaslechl na jaře loňského roku, ale tématu jsem se dlouho vyhýbal. Byl to právě David, kdo mne přiměl se na ES4 podívat detailněji.
    24. 4. 2008 13:19 (aktualizováno)