Hlavní navigace

Návod jak dostat e-knihy z Amazonu do své e-čtečky

18. 1. 2011 12:03 (aktualizováno) Martin Hassman

Když jsem popisoval čtení e-knih, zmínil jsem problematiku jejich pořizování. Důležitá to věc. Při výběru vhodné e-čtečky se jedná o druhý faktor hned po velikosti displeje.  Pokud si budeme chtít e-knihy pořizovat legálně (a nikoliv je stahovat z rapidshare), tak nám někteří dodavatelé (paradoxně) budou házet klacky pod nohy.

Třeba takový Amazon. Můžete si pořídit kteroukoliv z několika desítek dostupných e-čteček. Ovšem pokud jste se při výběru netrefili do Amazon Kindle, máte problém a e-knihy si na Amazonu nepořídíte. Respektive pořídíte si je, ale nezobrazíte ve vaší e-čtečce.

Nepříjemné.

Naštěstí existují způsoby, jak tuto překážku překonat. Jeden popíšu. Pomocí něj můžu legálně koupit knihy na Amazonu a následně je číst na své e-čtečce Cybook Gen3.

Kindle for PC

Napřed je nutné nainstalovat Kindle for PC. Jedná se ostatně o pěkný program, který se vám může hodit tak jako tak. Pomocí něj můžete e-knihy nejen číst, ale také na Amazonu kupovat.

Začínáme

A nyní přijde kouzelná finta – stáhněte si prográmek Unswindle. Je vytvořený v Pythonu a pro jeho spuštění budete ještě potřebovat nainstalovat Python (instalační balíček 2.6.x).

Nyní přistoupíme k onomu kroku. Při něm dojde k upravení zakoupené e-knihy, resp. k odstranění DRM, které e-kniha obsahuje. Je to trochu podobné, jako když jste odblokovávali telefon vázaný na jediného operátora.

Předpokládám, že jste e-knihu již zakoupili a máte ji v Kindle for PC. Výborně! Nejprve ji ovšem musíte z vašeho Kindle for PC opět odstranit. Slouží k tomu volba Remove from Device. Nebojte se, knihu jste si zaplatili a je stále vaše, pouze se smaže z vašeho počítače a přemístí mezi Archived Items, odkud ji můžete kdykoliv opět (zdarma) stáhnout. Což také za okamžik uděláme.

Nyní Kindle for PC uzavřete. Spusťte program unswindle.pyw, který jsme si stáhli před chvílí. Tento program otevře Kindle for PC a zůstane spuštěný na pozadí. Běžte do Archived Items a stáhněte vaši e-knihu. Jakmile je hotovo, Kindle for PC opět zavřete. Nyní přijde ke slovu Unswindle. Zobrazí vám dialog k uložení souboru. Zadejte název a soubor uložte. Uložený soubor obsahuje vaši knihu, měl by mít příponu .MOBI a půjde přečíst na všech e-čtečkách, které podporují formát Mobipocket.

Problémy a omezení

Postup jsem vyzkoušel na Windows XP. Měl by fungovat i na vyšších Windows, ovšem na nich údajně zafunguje pouze, pokud máte vypnutý Firewall. Čertvíproč.

Někdo doporučuje nainstalovat starší verzi Kindle for PC, mě ale celý postup funguje i s verzí poslední.

Zmíněný postup nijak nepoškodí zakoupenou e-knihu. Nijak nezmění její obsah, e-kniha vypadá úplně stejně, pouze neobsahuje DRM ochranu.

Postup se vám vyplatí pouze, pokud vaše e-čtečka podporuje Mobipocket formát (někdy mívá příponu .MOBI, jindy .PRC). To si zkontrolujte. V opačném případě byste výsledek museli konvertovat do jiného formátu a při tom k nějakému poškození obsahu knihy již dojít může.

A na závěr ta nejdůležitější poznámka. Amazon nabízí e-knihy buď ve formátu Mobipocket nebo v TOPAZ formátu. Výše uvedený postup funguje pouze na e-knihy v Mobipocket formátu. Popravdě ale zatím jsem na Amazonu narazil jen na Mobipocket knihy a s e-knihami v TOPAZ formátu jsem se vůbec nesetkal. Ani nevím, jak je předem poznat. Pouze jsem četl, že takové e-knihy existují a nic s nimi neuděláte.

Tento postup jsem našel v Converting Amazon Kindle For PC Books Now Possible.

Doložka, která záměrně není psána malým písmem

Na celém postupu je kuriózní jeho právní stránka. V některých zemích je totiž odstranění DRM, které popisuji výše, nelegální (má to svůj důvod – knihy bez DRM lze snadno hromadně šířit). Nevím, jak je tomu přesně v ČR, to by bylo na debatu s právníkem, ale je dost možné, že celá tato má snaha zaplatit autorům za knihy namísto jejich stažení zdarma z rapidshare, mě vystavuje právnímu riziku. A vás samozřejmě taky, pokud se tímto postupem budete řídit. Což je samozřejmě komické, jenže…

Každopádně neznáte někoho, kdo také hledá, jak do své e-čtečky pořídit e-knihy, které jsou jen na Amazonu? A nechce ty knihy krást. A chce za ně zaplatit. A současně se nebojí, že by za tento bohulibý čin mohl být trestně stíhám. Pošlete mu prosím odkaz na tenhle článek. Děkuji!

Další čtení

Sdílet