Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou WWW

  • Webdesigneři, v úterý je Den modrých čepic

    Toto úterý 30. 11. proběhne v pořadí již čtvrtý mezinárodní Den Modrých Čepic – v originále Blue Beanie Day. Je to den v roce, kdy si lidé, kteří podporují webové standardy, nasazují (virtuální i skutečné) modré čepice. Proč zrovna modré čepice? Weboví weteráni wí, že asociace mezi webovými standardy a modrou čepicí tu je na počest Jeffreyho Zeldmana, který se posílení webových standardů věnoval hodně úsilí…
    29. 11. 2010 1:29 (aktualizováno)
  • WebGL bude ráj pro chemiky

    Ještě před léty jsme na něco takového potřebovali plugin (a vzpomínám i na doby, kdy s ním byl problém při použití v různých prohlížečích): S WebGL nebude problém zobrazit vše, na co jsme byli zvyklí, elegantně přímo pomocí prohlížeče. Nevěříte? Podívejte se na webový 3D modul ChemDoodle. (WebGL je zatím v experimentálním stádiu, pro použití ve vašem prohlížeči postupujte dle návodu.)
    12. 2. 2010 10:27 (aktualizováno)
  • Letošek bude prvním rokem 3D na Webu aneb WebGL rules!

    Vzpomínáte na všechny ty pokusy emulovat 3D v JavaScriptu? Na javascriptového Wolfensteina, Dooma nebo 3D šachy? Není to dávno, co se objevily první vážné pokusy přenést 3D přímo do prostředí Webu. Tím přímo myslím, že se jednak stane součástí stránky, bude s ním možné manipulovat z JavaScriptu, ale zároveň si zachová všechny důležité parametry (např. využití akcelerace grafických karet).
    16. 2. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • RECENZE: Začínáme s JavaScriptem aneb ta nejvíc cool učebnice JS

    Knihu Začínáme s JavaScriptem v loňském roce vydal Zoner Press. Než vysvětlím, proč označuji tuto knihu tou „nejvíc cool“ učebnicí JavaScriptu v češtině, pojďme se podívat, o čem kniha je. Jedná se o překlad Simply JavaScript (SitePoint, 2007), jejímiž autory jsou Kevin Yank a Cameron Adams. Oba mají za sebou již několik napsaných knih, navíc první z nich je technickým ředitelem SitePointu a na scéně webových vývojářů poměrně známá osoba.
    6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • Konečně máme vizuální nástroj na tvorbu JavaScriptu bez psaní kódu

    Setkávám se s webdesignery, kteří potřebují oživit vytvořené stránky, ale neznalost JavaScriptu (nebo programování obecně) jim v tom brání. V době javascriptových frameworků se sice náročnost drobného javascriptového programování snižuje, ale stále se jedná o bariéru. iXEdit Nástroj iXEdit si klade za cíl oživení webu bez jakéhokoliv kódování. Vše si jednoduše naklikáte. Nemožné? Podívejte se pozorně na následující video…
    29. 12. 2009 9:59 (aktualizováno)
  • Něco pro standardisty: blíží se mezinárodní Den Modrých čepic

    V pondělí 30. 11. proběhne v pořadí již třetí mezinárodní Den Modrých Čepic – v originále Blue Beanie Day. Je to den v roce, kdy si lidé, kteří (ať již formálně nebo i fyzicky) podporují webové standardy, nasadí modré čepice a obrazně tak vyjádří podporu webovým standardům. Proč zrovna modré čepice?
    16. 12. 2009 9:26 (aktualizováno)
  • OneWebDay - dnešek je mezinárodním dnem Webu

    Pokud to ještě nevíte, tak dnes 22. září je mezinárodní den Webu, tzv. OneWebDay. Pořádá se již od roku 2006 (zdroj: Wikipedia). [youtube arPhsuCVYuM] Co dělat na OneWebDay? Slavit a rušit IE6 Tak rozhodně můžete slavit, máte pro to dnes speciální důvod 8-) Krom toho můžete zkusit udělat i něco prospěšného pro web, např. upgradovat alespoň jeden počítač s IE6 na nějaký lepší prohlížeč. Neberte to na lehkou váhu. TADY JDE PŘECI O ZDRAVÍ SAMOTNÉHO INTERNETU! Viz Internet Health Check.
    22. 9. 2009 22:48 (aktualizováno)
  • CSS layout z flexibilních boxů

    S layoutem pomocí kaskádových stylů je to složité. Ujal se ještě dřív, než stihl být dokončen, dodnes dokončen není a tak, abychom jej mohli vůbec používat, si na mnoha místech vypomáháme rozličnými hacky, u kterých jsme navíc už dávno zapomněli, že se jedná o hacky a považujeme je často za standardní řešení.
    27. 8. 2009 12:06 (aktualizováno)
  • CSS po 50 letech? Anebo ne?

    Je možné, že CSS tu nebude 50 let a budeme potřebovat nový stylovací jazyk, který bude jednoduchý z uživatelské stránky a zároveň mocnější a rozšiřitelnější z pohledu designu a implementace. Pravděpodobně odvozený od CSS. Ovšem nikoliv CSS jako takové. Dan Glazman, tohoto času předseda CSS WG v Why (some) standards fail.
    5. 8. 2009 8:00 (aktualizováno)
  • CSS3 rozšíří možnosti obrázků, přidá podporu pro sprity

    Od příchodu nových předsedů CSS WG jsme si již mohli zvyknout, že se CSS3 rozšiřuje o další moduly (odhadem rychlostí 1 modul za čtvrt roku). Nedávno zveřejněný modul CSS Image Values má název vhodný spíše pro zmatení nepřítele, ovšem nejedná se v zásadě o nic jiného, než o zavedení podpory spritů do CSS.
    5. 8. 2009 8:00 (aktualizováno)