Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou google

  • Lajkovací analytika aneb jak zjistit, co na vás Fejsbůčané milují

    Před časem jsem zveřejnil nástroj na sledování stránek, které na vašem webu uživatelé Facebooku lajkují -  najdete ho na like.met.cz. Karel Koliš dnes vytvořil trochu jiný a také užitečný nástroj, tzv. Aplikaci na analýzu popularity na Facebooku, která slouží k monitorování oblíbenosti konkrétních stránek. Lukáš Jirovský o něm hned napsal v souvislosti s Google Analytics a analýzou dat pomocí grafů.
    7. 8. 2011 11:42 (aktualizováno)
  • Já na bráchu, brácha na mě, Oracle na bráchu, brácha na Apple...

    Pokud dobře počítám, máme tu nyní už tři patentové soudní spory, jejichž výsledek může více či méně zahýbat softwarovým světem. Eolas proti všem Prvním sporem je Eolas, který loni na podzim zažaloval Adobe, Amazon, Apple, eBay, Sun, Yahoo, Google a mnohé další ohledně patentu na AJAX a na používání pluginů na webu. Dodali k tomu All we want is what's fair. O sporu nebylo v médiích téměř rok vůbec slyšet, tak to skoro vypadá, jakoby neexistoval, ovšem nezavírejme před ním oči…
    20. 11. 2010 20:17 (aktualizováno)
  • Květen přinesl novou trojici nejpoužívanějších prohlížečů v ČR

    Podíly prohlížečů se s každým měsícem mění o nějaké to procento či jeho desetinku. Ovšem letos v květnu došlo k události, která v ČR nenastala již minimálně čtyři roky. Došlo ke změně trojice nejpoužívanějších prohlížečů.  O co se jedná? Po řadu let byly nepoužívanější prohlížeče ČR v tomto pořadí: Internet Explorer, Firefox, Opera.
    3. 6. 2010 23:17 (aktualizováno)
  • Googling and Fucking (recenze)

    Nenajdeme moc divadelních her s počítačovou tématikou. Ovšem mladá hra Tomáše Dianišky, kterou hraje liberecké Divadlo F. X. Šaldy, je možná první, s jejímž názvem mají někteří lidé problém. Hlavně dámy. Paní v pokladně to vyřešila jednoduše; hru si pro své účely přejmenovala a prodávala lístky pouze na „Googling“.
    27. 5. 2010 2:23 (aktualizováno)
  • S geolokací by se neztratili ani Jeníček a Mařenka

    Poslední rok se zajímám o geolokaci. O to, jak funguje, i o její možné využití. Před pár týdny jsem měl v Brně na FI MUNI přednášku S geolokací by se neztratili ani Jeníček a Mařenka, na které jsem vysvětloval principy geolokace a jejího použití (nejen) na webu. Anotace přednášky Co to je geolokace a jak funguje? Jaké služby pro geolokaci využít? Seznámíme se s podporou v prohlížečích, s tím, jak ji využívat ve webových aplikacích a možná i jak naprogramovat příští Foursquare.
    24. 6. 2010 14:13 (aktualizováno)
  • Opera je třetím nejpoužívanějším prohlížečem v ČR. Jenže jak dlouho?

    Kdo se v posledních letech zabýval podílem prohlížečů v ČR, napočítal jako první Internet Explorer, druhý Firefox a třetí Operu. Svatá trojice prohlížečů v ČR. Pořadím dalších prohlížečů si už je málokdo jistý. Jednak se jejich pořadí občas mění a navíc mají tak malé podíly, že se přímo nabízí je ignorovat.
    6. 3. 2010 10:46 (aktualizováno)
  • Poslední týden na účast v soutěži programování pro Google Wave

    Tento týden máte poslední šanci k účasti v soutěži, kterou pořádá GUG.cz za podpory českého Googlu. Jedná se o naprogramování gadgetu „Where are you?“ pro Google Wave. Patronem soutěže jsem já a víc se o soutěži nebudu rozepisovat, protože vše již bylo řečeno, a jen odkážu: Vyhlášení soutěže Můj blogpost o soutěži
    16. 12. 2009 9:25 (aktualizováno)
  • Chcete si zkusit programování pro Google Wave a vyhrát Android G1?

    Během listopadu pořádá GUG.cz (Google Users Group) za podpory českého Googlu soutěž. Hlavním tématem je Google Wave a hlavní cenou Android G1. Stal jsem se patronem této soutěže, tj. vymyslel jsem zadání, budu vám v průběhu trochu radit, a také zasednu v porotě, která vybere nejlepší výsledky. Podrobnosti najdete ve vyhlášení soutěže. Úkolem je vytvořit gadget „Where are you?“ pro Google Wave. Úloha v sobě kombinuje použití Google Wave API, Google Maps API a Geolocation API…
    4. 12. 2009 16:24 (aktualizováno)
  • Google Chrome Frame - už nemusíte rušit IE, stačí přidat jeden plugin

    Google právě přišel s kuriozitkou nazvanou Google Chrome Frame. O co jde? Po jejím nainstalování vám v systému stále zůstane prohlížeč Internet Explorer, ovšem bude schopen používat jádro z Google Chrome (tedy WebKit). Ostatně od toho je odvozen název pluginu Chrome Frame, čili frame, který uvnitř využívá Chrome.
    6. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)
  • Recenze knihy Planeta Google

    Planeta Google s podtitulem „O troufalém plánu jedné firmy organizovat všechno, co známe“ je relativně čerstvý překlad od Computer Pressu. Randall Stross napsal originál v roce 2008. Computer Pressu se povedl relativně rychlý překlad a jedná se tak o nejaktuálnější knihu o Googlu v češtině. Probírá poměrně velké spektrum témat…
    25. 12. 2009 19:40 (aktualizováno)