Hlavní navigace

Že e-knihy čteme pomaleji než knihy? Nevěřte tomu

9. 7. 2010 14:44 (aktualizováno) Martin Hassman

Pomalu se objevují další a další zprávy o tom, že e-čtečky zpomalují čtení a e-knihy proto čteme pomaleji než klasické knihy. Mě to zarazilo, protože mám přesně opačné zkušenosti a zatím se mi nepodařilo narazit na čtenáře, kterého by e-čtečka brzdila.

Jenže, po přečtení původní studie Jakoba Nielsena, kterou se všichni v oněch zprávách o zpomalení tak ohánějí, je mi situace trochu jasnější. Přečtěte si ji celou pořádně a možná stejně jako já dostanete pocit, že žádné zpomalení vlastně neprokazuje.

Nemáme k dispozici detailní data studie, ale víme, že vychází od 24 čtenářů čtoucí povídku, která jim trvala průměrně 17 min 20 sec. Čtenáři používající Kindle ji četli o necelé 2 minuty pomaleji.

Ano, tyhle časy by nás mohly zviklat k přesvědčení, že je zde opravdu rozdíl, ale čtěte dál. Všimněte si zejména, že pokusní čtenáři neměli s e-čtečkami žádné zkušenosti (byli s nimi seznámeni až před pokusem). Může to být problém?

Už si dost dobře nevzpomínám na své úplně první dny s e-čtečkou (mám ji už nějakou dobu a před časem jsem tu popisoval své roční zkušenosti), ale je docela dobře možné, že první dny jsem s ní nečetl tak efektivně. Přeci jen, v tištěných knihách jsem měl „najeto“ tisíce hodin a e-čtečka byla něco nového. Co ale vím, že po několika měsících e-čtení, čtu e-knihy o něco rychleji.

Ptal jsem se proto čerstvého uživatele Marka Prokopa, jak se mu čte na Kindle, který si před týdnem pořídil. Marek si není jistý tím, že by čtení na Kindle bylo rychlejší, ale prý je rozhodně pohodlnější.

Nielsene, pleteš se

Může to znít troufale, když tady sám takhle  zpochybňuji Jakoba Nielsena, který si za ty roky vybudoval v usability oblasti slušné jméno, ale jsem přesvědčen, že jeho závěry jsou špatné. Jsem přesvědčen, že z jeho pokusu na několika lidech, kteří dostali prvně do ruky e-čtečku neprokázal, že se e-knihy čtou pomaleji. Maximálně, že je čtou pomaleji lidé, kteří drží e-čtečky prvně v ruce.

A možná je to ještě složitější

Realita může být složitější. V e-knihách se kupříkladu špatně listuje. Klasické přecházení na další stránku není problém, ale pokud potřebujete nalistovat místo o pár stran zpět, a nevíte přesně kde, pak tento proces je u e-knih obtížnější. Pokud budete číst knihu, u které je takové listování časté, bude se vám v e-podobě skutečně číst pomaleji a nepohodlněji. U ostatních knih tenhle problém nepocítíte.

Ale zpět k Nielsenovi. Doufám, že někdo časem experiment zopakuje a třeba výsledky srovná i s čtenáři, kteří e-čtečky používají nějaký čas. A pak možná zjistíme, zda opravdu mají statisticky významný vliv na rychlost čtení u významného počtu lidí nebo ne. Zatím se můžeme jen dohadovat. Nielsenův pokus nic významného neprokázal.

Sdílet