Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou Ostatní

  • První hackathon pro vývojáře a knihovníky v Brně

    Vyvíjíte webové či mobilní aplikace? (Nezáleží, zda jste ostřílený profík nebo vytváříte své první aplikace.) Chcete si během jednodenního hackathonu jednu takovou aplikaci vyvinout? Navíc takovou, která bude užitečná? Registrujte se a přijďte na první vývojářsko-knihovnický hackathon v Brně. O co jde?
    7. 11. 2011 12:17 (aktualizováno)
  • Tvůrčí psaní pro každého 3

    O předchozích dílech Tvůrčího psaní Markéty Dočekalové jsem se tu už kdysi zmiňoval. Oba dva díly se líbily, tak jsem se začetl i do třetího. Třetí díl se z celkové série poněkud vymyká. Soustředí se na specifickou formu psaní – psaní scénářů pro televizi. Oproti předchozím dílům se prakticky nevěnuje psaní jako takovému, ale problematice, kterou psaní pro televizi přináší počínaje složením typické televizní redakce a konče autorským zákoníkem.
    12. 10. 2011 0:51
  • Šok! Karel Čapek roboty nevymyslel

    Nemusí se to zrovna každému líbit, ovšem k takovému výsledku dospějeme, použijeme-li nově spuštěný nástroj Googlu pro vyhledávání v zdigitalizovaných knihách. Jmenuje se Books Ngram Viewer a při hledání slova robot bychom očekávali, že se první výskyty objeví až ve dvacátém století, ovšem není tomu tak, jak se můžete sami přesvědčit, první výsledky se objeví daleko dřív. Jak je to možné?
    19. 12. 2010 16:05 (aktualizováno)
  • Můj milý Ježíšku, prosil bych mistra Yodu s plyší

    Můj milý Ježíšku, Ty jediný víš, že jsem byl celý rok hodný, ač všichni ostatní tvrdí pravý opak. Ty jediný taky víš, jak moc jsem celý ten rok čekal, až Ti budu moct zase napsat a Ty jediný víš, jak  moc bych toho plyšového mistra Yodu chtěl. Tak mě hlavně nezklam, protože to bys mě už jako vážně nasral.
    13. 12. 2010 21:27
  • Romeo a Julie zemřeli v přímém přenosu na Twitteru

    Za vším hledej Twitter. I za příběhem nejslavnější zamilované dvojice. Romeo a Julie zemřeli sledováni několika tisíci užaslých followerů doslova s posledním tweetem na rtech. I'll lie with thee, tweetnul ještě naposledy Romeo. Polknul tablety, zapij je whiskou a za chvíli již přestal dýchat. Pak se probrala Julie. Našla mrtvého Romea. Stihla napsat ještě několik tweetů své rodině, aby s posledním tweetem zemřela i ona…
    28. 5. 2010 14:55 (aktualizováno)
  • Co dělat, vždy napoví - jedině geekpřísloví

    Přísloví má teta Kateřina moc ráda. Ale netuším, jak se jí líbí geekpřísloví. Nemám vůbec páru, co vám odpoví na takové „Google indexuje pomalu, ale jistě“. Možná se zatváří stejně jako na obrázku. Nebude totiž znát slůvko indexovat a to ji rozčílí. A zcela jistě nebude tušit, kde bydlí ten pan Google, o kterém je tu řeč. Možná jí budete chtít dodat „Starého BFU novým kouskům nenaučíš“, ale to nedělejte nebo ji už opravdu urazíte.
    4. 5. 2010 8:55 (aktualizováno)
  • Hrají Romea a Julii. Právě teď! Na Twitteru

    A nemá v tom prsty nikdo jiný než Královská shakespearovská společnost, která se rozhodla uspořádat veřejné představení na méně obvyklém jevišti – na Twitteru. Více říká web Such Tweet Sorrow, kde se píše: Two families in the same town have loathed one another for years. But a boy from one and a girl from the other fall in love – deep, sweet and destructive. You know the tale of Romeo and Juliet but now you can see it happening live and in real time – in modern Britain and on Twitter…
    4. 3. 2011 0:43 (aktualizováno)
  • Umíte najít dobré knihy k tématu? A zkusili jste možnosti Amazonu?

    Jsem knižní fanda a dokážu trávit čas procházením knihkupectví, e-shopů a hledáním knižních skvostů. Nedávno jsem objevil netradiční způsob, jak prostřednictvím Amazonu najít zajímavé knihy k tématu. Není třeba si nic objednávat, stačí na Amazonu mít účet. Amazon si totiž trochu hraje i na sociální síť. Jakmile jsem si vytvořil profil, mohl jsem přidávat přátele, vytvářet seznamy, udržovat kalendář akcí atd.
    16. 2. 2010 11:30 (aktualizováno)
  • Má malá knižní bilance roku 2009

    Nový rok bývá ve znamení bilancí. Pojďme na malou bilanci knih, které jsem loni přečetl, a které vám (víceméně) mohu doporučit. Nezahrnuji knihy, které čtu v elektronické podobě, a jsem přesvědčen, že na několik knih si prostě nemůžu vzpomenout. Klikněte pro plnou velikost. Planeta Google je téměř povinná kniha pro všechny, kdo se zabývají Googlem, už jen protože komentuje jeho vývoj v posledních letech v míře, kterou jsem nikde jinde nenašel – má recenze.
    28. 1. 2010 20:59 (aktualizováno)
  • Můj TOP 10 za rok 2009

    Rok se s rokem sešel a já hodnotil, které články tohoto blogu vás loni nejvíc zaujaly. Pojďme si je připomenout. Tři mocné chvaty počítačové sebeobrany pro začátečníky Někdy se dostanete do situace, kterou je třeba vyřešit rychle. Na řadu přichází ty nejdrsnější prostředky. Nepřítele musíte zpracovat ideálně jedním úderem. Jste připraveni? Znáte všechny potřebné chvaty?
    6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno)