Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • Podíly prohlížečů v Rusku

    Na podzim jsem se rozhlížel po okolních státech a srovnával podíly jednotlivých prohlížečů. Později jsem našel i ruské statistiky, a zajímalo mě jak si na tom prohlížeče v Rusku stojí. Pojďme se na ně podívat, začínají v létě 2007: Statistiky najdete na webu LiveInternet.ru, odkud pochází i tento graf za poslední 3 roky.
    21. 2. 2010 19:07 (aktualizováno)
  • Přijďte zjistit, v čem je tvorba rozšíření v Google Chrome lepší než ve Firefoxu

    Dovolte mi malé pozvání. A sice na přednášku V čem je tvorba rozšíření v Google Chrome lepší než ve Firefoxu?, která proběhne příští pondělí na ČVUT. Přednášet budu společně s Davidem Majdou. Oba se o rozšiřování prohlížečů zajímáme už nějaký ten pátek. (Já asi od roku 2002 a David se tomu rok nato přímo věnoval v seminární práci.)
    28. 2. 2010 0:19 (aktualizováno)
  • WebGL bude ráj pro chemiky

    Ještě před léty jsme na něco takového potřebovali plugin (a vzpomínám i na doby, kdy s ním byl problém při použití v různých prohlížečích): S WebGL nebude problém zobrazit vše, na co jsme byli zvyklí, elegantně přímo pomocí prohlížeče. Nevěříte? Podívejte se na webový 3D modul ChemDoodle. (WebGL je zatím v experimentálním stádiu, pro použití ve vašem prohlížeči postupujte dle návodu.)
    12. 2. 2010 10:27 (aktualizováno)
  • Programovací jazyky tady u nás a programovací jazyky tam u nich

    Dnes pro zamyšlení přikládám několik screenshotů z Google Insights. Legenda: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků v USA: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků u nás: Vývoj hledání názvů programovacích jazyků v Indii: Grafy dávám jen k zamyšlení – bez dalších komentářů.
    1. 2. 2010 10:03
  • ODHALENÍ: Kdo je v Tajném klubu zpívajících přednášejících?

    Na českém internetu byl klub znám pod zkratkou TKZP, ovšem její význam byl přísně tajný. Až na vsetínském Barcampu vše prasklo. Během své přednášky jsem neúmyslně vystřih' pár secvičených tanečních kroků, což neuniklo pozornosti slečny v publiku. Nedá se nic dělat. Dlouho jsme se na vývojářských akcích skrývali před světem showbyznysu, ale teď musíme s pravdou ven. Toto je naše první první odhalení!
    1. 2. 2010 9:59 (aktualizováno)
  • Dejte pozor na nebezpečný Internet Explorer! (aktualizováno)

    V souvislosti s nedávnými politickými událostmi zveřejnila německá a francouzská vláda varování před používáním Internet Exploreru. To by nebylo samo o sobě tak zajímavé – vlády občas varují před kde čím. Dnes je to Internet Explorer, zítra to může být ptačí chřipka. Zajímavé ovšem je, že minimálně v Německu to vyvolalo skutečnou odezvu. Jak lidé z Mozilly ukazují, počet Firefoxů stažených z Německa vrostl během víkendu zcela nepředstavitelně…
  • Umíte najít dobré knihy k tématu? A zkusili jste možnosti Amazonu?

    Jsem knižní fanda a dokážu trávit čas procházením knihkupectví, e-shopů a hledáním knižních skvostů. Nedávno jsem objevil netradiční způsob, jak prostřednictvím Amazonu najít zajímavé knihy k tématu. Není třeba si nic objednávat, stačí na Amazonu mít účet. Amazon si totiž trochu hraje i na sociální síť. Jakmile jsem si vytvořil profil, mohl jsem přidávat přátele, vytvářet seznamy, udržovat kalendář akcí atd.
    16. 2. 2010 11:30 (aktualizováno)
  • Ray Bradbury: Zen a umění psát (recenze)

    Pokud chcete umět dobře psát, čekají vás roky dřiny. Tato kniha vám může být pomocnou rukou. Napsal ji mistr pera Ray Bradbury (Marťanská kronika, Pampeliškové víno) a jmenuje se Zen in the Art of Writing. Vyšla i v češtině pod názvem Zen a umění psát; tato recenze se týká anglického originálu. Jedná se o sbírku esejí z autorova profesního vývoje. Popisuje Bradburyho zkušenosti z doby, kdy se sám učil psát, a hledal svůj styl…
    8. 5. 2010 21:50 (aktualizováno)
  • Má malá knižní bilance roku 2009

    Nový rok bývá ve znamení bilancí. Pojďme na malou bilanci knih, které jsem loni přečetl, a které vám (víceméně) mohu doporučit. Nezahrnuji knihy, které čtu v elektronické podobě, a jsem přesvědčen, že na několik knih si prostě nemůžu vzpomenout. Klikněte pro plnou velikost. Planeta Google je téměř povinná kniha pro všechny, kdo se zabývají Googlem, už jen protože komentuje jeho vývoj v posledních letech v míře, kterou jsem nikde jinde nenašel – má recenze.
    28. 1. 2010 20:59 (aktualizováno)
  • SVG v Internet Exploreru není pohádka

    S SVG na Webu je to složité. Webdesigneři by dokonce mohli SVG právem označit jako propadák. Už téměř desetiletí tu s nimi je, aniž by na Webu dosáhlo byť  minimálního rozšíření. Jedním z problémů je nulová podpora SVG v nejrozšířenějším prohlížeči na světě. Můžete si říkat co chcete, ale pro webdesignery bude takový prohlížeč nekompromisním metrem.
    16. 2. 2010 11:27 (aktualizováno)