Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou mobile

  • K čemu jsou v CSS potřeba vendor prefixy

    V diskusi pod článkem o zavedení vendor prefixů do IE8 se ukázalo, že všem není jasné, proč kaskádové styly něco takového obsahují. Pokusím se to vysvětlit. Napřed upozornění pro všechny kodéry a webdesignery. Vendor prefixy (-moz, -webkit, -o a -ms) až na opravdu speciální případy nejsou určeny pro vás. Můžete se úplně spokojit s tím, že je k životu nepotřebujete, nadále je ignorovat a přestat číst právě teď. Neuděláte žádnou chybu a ušetříte deset minut. Opravdu! Už jste přestali číst?
    23. 9. 2008 11:02 (aktualizováno)
  • Z Firefoxu do mobilu aneb používáme activities

    Jeden z problémů Webu na mobilech je neohrabaná klávesnice a tím i zadávání adres. Což o to,  zadávání urychlíme pomocí mobilních kódů a mobilu s foťákem, ovšem mobilní kódy musíme napřed nějak vytvořit. A nejlépe, aby to šlo hodně snadno. Třeba jen si tak kliknout přímo v prohlížeči, ten by rovnou zobrazil mobilní kód stránky a ta se nám mohla už za chvilku načítat v mobilu.
    30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno)
  • W3C připravuje test kompatibility mobilních prohlížečů

    Mobilní web se pomaličku rozmáhá (na rozdíl od WAPu, svého umírajícího předchůdce) a jak se objevují nové a nové mobilní webové prohlížeče, vyvstává i otázka jejich kompatibility. Acid testy žádný z mobilních prohlížečů neprojde (pokud víte o takovém, pochlubte se v komentářích), ovšem ty byly tvořeny s ohledem na desktopové prohlížeče. W3C nyní připravuje test zaměřený přímo na prohlížeče mobilní.
    2. 5. 2008 7:23 (aktualizováno)
  • Opera Mini na PC desktop? Snadno, pomůže J2ME emulátor

    O mobilním (ne)webovém prohlížeči Opera Mini (mimochodem včera vyšla beta verze 4.1) jsem nedávno psal. Řešení pro mobilní zařízení je to pěkné, ovšem vůbec mě nenapadlo, že bych ji mohl používat jako webový prohlížeč i na svém desktopu. S prohlížeči jako je Safari nebo Firefox se Opera Mini nemůže měřit, přeci jen ovládání mobilních aplikací je poněkud kostrbaté a nepřítulné. Ovšem nastanou chvíle, kdy byste za její přednosti dali cokoliv.
    23. 7. 2010 15:21 (aktualizováno)
  • Cameron Moll: Mobile Web Design - recenze

    Loni na podzim vyšel Mobile Web Design, jehož autorem je webdesigner Cameron Moll. Kniha na tohle téma tu chyběla, proto jsem si ji hned objednal. Jak již název napovídá, kniha pojednává o mobilním webu. Pomůže všem, kdo to myslí vážně s mobilní verzi svého webu, i všem, kdo chtějí spustit novou mobilní službu. Stranou nezůstanou ani webové standardy.
    24. 4. 2008 12:17 (aktualizováno)
  • Prohlížeč pro S60 aneb Skoro-WebKit v mobilu

    Co bych to byl za experimentátora s mobilními prohlížeči, když bych po Opeře Mini a Opeře Mobile nevyzkoušel svůj oblíbený WebKit a nenapsal k němu pár postřehů. Tady jsou. Prohlížeč pro S60 sice neběží na čistém WebKitu, ale na skorowebkitu, správně tedy S60WebKitu. Pro účely tohoto článku používám zapůjčený telefon Nokia 6120 classic – User Agent string: Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 Nokia6120c/3.70; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Sa
    24. 4. 2008 12:25 (aktualizováno)
  • Opera Mobile vs. Opera Mini

    Dnes navážu na příspěvek Opera Mini a tipy pro webdesignéry několika postřehy k Opera Mobile, kterou jsem měl možnost během uplynulých dnů vyzkoušet. A pokusím se i o malé srovnání. Všechny mé experimenty jsem prováděl na zapůjčeném přístroji Nokia 6120 classic – User Agent string: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Symbian OS; Series 60/03.70; 9730) Opera 8.65 [cs]
    24. 4. 2008 12:26 (aktualizováno)
  • URL do mobilu? Jedině foťákem!

    Představte si, že chcete s mobilem vyrazit i na ten vychvalovaný MOBILNÍ INTERNET. Seženete přístroj, spustíte webový prohlížeč, jenže ouha. Mobilní klávesnice je velice neohrabaná a napsat třeba jen takové met.blog.root.cz jednoho otráví. Pánové z Nokie na to kápli a navrhují místo klávesnice vkládat URL do mobilu foťákem. Pokud nevěříte, podívejte se na Nokia mobile codes…
    24. 4. 2008 12:28 (aktualizováno)
  • Google mapy v mobilu i s mojí polohou

    Dostal jsem na krátkou dobu zapůjčen telefon se Symbianem, a když už mám v ruce přístroj, který není zcela obstarožní, pustil jsem se do testování, proto se teď v blogu objeví i pár mobilních příspěvků. Mapy v mobilu Nedávno jsem si stěžoval, že v Opeře Mini nezobrazím rozumné mapy. To stále platí, a ačkoliv se někteří (např. wap.mapy.cz) snaží, aby tomu bylo jinak, stav je zatím stále zoufalý.
    8. 7. 2008 10:31 (aktualizováno)
  • Opera Mini a tipy pro webdesignéry

    Až do pátku jsem byl mobilním internetem nepoznamenaný. V pátek jsem se konečně stal majitelem telefonu, se kterým jsem se mohl pokusit o své první krůčky. Stal jsem se takovým batoletem mobilního webu. Zklamání z Czech Internet Forum 2007 Mám ještě v živé paměti Czech Internet Forum 2007, kde jsem se těšil zejména na debatu o mobilním internetu. Byl jsem však zklamán. Zástupci mobilních operátorů se snažili, aby neřekli vůbec nic a pan moderátor byl slabý na to, aby tuto situaci zlomil…
    24. 4. 2008 13:18 (aktualizováno)