Hlavní navigace

Jsem legální uživatel a trpím

23. 7. 2008 8:31 Svatopluk Vít

Tento zápisek bude popisovat to, co se stalo lidem, kteří ani na minutu nezaváhali a investovali své peníze do něčeho, co jim přišlo jako samozřejmost. A byli za to náležitě potrestáni. Řeč bude o platícím zákazníkovi a jeho kolegovi, který moc cti nemá.

Jak jsem před nějakou dobou zmiňoval, rozhodla se naše firma pro některé své aktivity používat UMPC. Ta fungují k naší plné spokojenosti. Jako platformu jsme zvolili Microsoft Windows Vista, která byla předinstalována. Spustíte zařízení a ono se začne instalovat. Potud vše v pořádku.

Protože jich však máte 20, musíte to udělat dvacetkrát a nějaký čas to vezme. Pak tato zařízení znovu zabalíte a odešlete na všeliká místa po celé České republice. Vše běží jak má, ale zhruba po měsíci se ozve jeden člověk, že mu počítač nejde spustit s odkazem na to, že operační systém v tomto zařízení není legální. A pak se ozve zbylých devatenáct.

Začnete to zkoumat a zjistíte, že operační systém jaksi předpokládá, že daný počítač se připojí k internetu a sám sebe „bonzne“ na servery Microsoftu, který pak tímto krokem potvrdí, že je daná verze OK. Jenže naše strojky se k internetu nepřipojují a aktivaci neprovedly. Máte samozřejmě spoustu možností, jak to provést bez internetu. Tedy jednu konkrétní. Zavoláte na speciální linku (je zdarma), „plechová huba“ vás navede, vyťukáte asi 6 skupin čísel po 6 číslech a dostanete jiné čísla zpátky, které zadáte do příslušných políček. Celá operace trvá asi 10 minut. A teď si to představte ještě devatenáctkrát. Máte ještě jednu možnost – hovořit s živým operátorem, postupu se ovšem nevyhnete.

Pokud máte internetové připojení, je to záležitost sekund. Mne spíše zaráží to, že v tomto typu zařízení není nainstalována verze, která by byla aktivní. Jako uživatel, který zaplatil, jsem takto „šikanován“, zatímco nečestný kolega se mi směje. On má systém, za který nezaplatil a ještě nemá mé starosti, protože jeho systém funguje – aplikoval speciální úpravu.

Dnes ráno jsem si zde přečetl takovou velmi zajímavou zprávu. V rychlosti jde o to, že jeden větší výrobce her svou hru distribuuje ve dvou verzích – klasické na médiích a v elektronické bez médií. Po jednom updatu se však lidem používajícím elektronickou verzi hry objevila hláška o tom, že aby mohli hrát dále, musí vložit originální médium, které samozřejmě nemají. Byla aktivována protipirátská ochrana. Opravu výrobce docela rychle připravil. Někdo se v ní začal vrtat a zjistil takovou zajímavou věc. Oprava spočívala v tom, že výrobce stáhnul tzv. no-cd crack a vydal jej jako vlastní opravu. Na uvedeném odkaze uvidíte výpis z hexa editoru, který to jasně dokazuje (crack vydala skupina Reloaded).

Lze tedy spekulovat o tom, že warez komunita vlastně přispěla k tomu, že jeden výrobce počítačových her zachránil svůj business a nepřímo řekl, že to s tím warezením nebude zase až tak úplně špatné. Na druhé straně všude čtete články o tom, jak ten a ten výrobce platí za lepší a ještě lepší ochrany, ale nakonec je musí obcházet.  Není tedy možná nakonec lepší ty ochrany vůbec nepoužívat, když s nimi má problém i ten, který je aplikoval?

Sdílet