Hlavní navigace

Když sankce omezují váš rozlet

30. 12. 2008 0:20 Svatopluk Vít

Jak jsem již několikrát zmiňoval, pracuji pro jednu nadnárodní společnost, která má pobočky po celém světě. V rámci tzv. globálních postupů je dodržována jednotná linie používání produktů firmy Microsoft v co nejširším spektru. Někdy to však není možné a na řadu přichází Linux.

Až do začátku prosince jsem byl přesvědčen o tom, že všechny naše pobočky implementují microsoftí technologie v plném rozsahu (ano, občas skřípeme zuby, ale prostě to berte jako fakt) a že neexistuje a není nabízena a podporována žádná jiná varianta. V rámci nepravidelných intervalů se vždy po nějakém čase sjedou všichni lidé pracujících v IT odděleních po celém světě na tzv. globální konferenci. Jsou na ní prezentovány dosažené cíle a úkoly do budoucna např. v nasazování nových technologií, v trendech atd.

Mimo jiné setkání slouží k výměně zkušeností a k seznámení se s lidmi, které obvykle znáte jen jako jména z firemního adresáře v Outlooku. Narazil jsem na kolegu z Íránu. Vyprávěl mi tento příběh, který je pro naši firmu trochu varovný, pro komunitu vývojářů však zajímavý a podnětný.

Asi těžko si dnes dokážeme představit, že kancelářskou práci dnes budete dělat pomocí tužky a papíru – ty doby už jsou pryč. Nasazují se všude počítače. Jenže v době regulací se paradoxně můžete dostat do celkem velkých problémů, se kterými i při vaší dobré vůli nemůžete nic dělat.

Problém vznikl v roce 1978,  kdy se tento stát ocitl na seznamu nepřátelských zemí, do kterých je zakázáno vyvážet americké technologie. Možná si vzpomenete, že na podobném seznamu byl i socialistický blok (včetně ČSSR), takže nebylo možné v naší zemi používat některé procesory a třeba šifrování s klíčem 128 bitů v IE nebylo možné v Česku používat ještě před nedávnou dobou (vtip z osmdesátých let odpovídal na otázku, kdy se do ČSSR dostane procesor Motorola. Odpověď zněla, že až příletí v Pershingu. Pro bližší pochopení celé šíře dané problematiky doporučuji mladším čtenářům např. Google nebo Wikipedii). Zpět k Íránu.

Na Íránském trhu nemůžete koupit Windows, nemůžete koupit jakékoliv síťové prvky od firmy Cisco atd. A teď si to dejte do souvislosti s IT v mezinárodní firmě, jako je ta naše. Americká firma Microsoft nás zásobuje svými technologiemi, používáme databáze postavené na jejich technologiích a vůbec vše dostupné. Musí se proto zajistit, aby nebyly tyto technologie šířeny na nepřátelská území. Takže Windows jako OS na servery či stanice nepřichází v úvahu.

Řekl jsem si, že by přece neměl být problém nakoupit příslušné věci jinde a nechat je do naší pobočky odvézt. Ale nejde to, protože bychom mohli být obžalováni. Na firmu našeho kalibru je totiž dobře vidět a pro americkou vládu jsme příliš snadný cíl. Což ostatně dokazuje fakt, že v průběhu loňského roku se ve firmě objevila kontrola, která kontrolovala přesně tyto věci – účetnictví a dodávky do naší pobočky v Íránu (centrála je ve Švýcarsku).

Ha, vhodná chvíle pro svobodné a otevřené technologie. Prvním v řadě je Linux. Zapomeňte na RedHat, Suse (Novell), jsou to poněkud americké společnosti. S komerční podporou tu máme Mandrivu. Síťové prvky také musíte postavit na jiných než Cisco nástrojích. Když jsem toto zaslechl, začal jsem se ptát dál.

Mandriva Corporate Server na serverech a na stanicích standardní Mandriva (nevím, zda PWP, není to ale zase až tak podstatné). A navíc mají v Íránu tým programátorů, který programuje a programuje od rána do večera a vše možné. Výsledkem pak je, že mají funkční kancelářské prostředí, ovšem bez možnosti synchronizace s naší Active Directory (běží pod ní DB na MS SQL serveru) a bez možnosti napojení na firemní Exchange servery. Ani firemní SAP nelze nasadit. A počítačů v této zemi je více než 200. Kancelářský balík je postaven na OpenOffice.org, pošťák je Thunderbird a prohlížeč Firefox. Navíc je dobré slyšet, že podpora jejich jazyka, tedy perštiny je v Mandrivě na dobré úrovni.

Nejvíce práce má paradoxně právní oddělení, které neustále zkoumá, co je a co není legální. A vždy se snaží jednat tak, aby zde nebyl ani stín podezření. Poslední kauzou jsou PDA, mají zabudován OS Windows Mobile 6. Zkoušejí Linux. Onen kolega má problémů až nad hlavu a je to úplně jiná sorta problémů, než se kterými se potýkáme my v Evropě.

Diskuze byla opravdu velmi zajímavá, ale nebyl čas na podorobnější analýzy. Nicméně své zkušenosti si budeme vzájemně vyměňovat neboť mu přišla má záliba v Linuxu vskutku zajímavá…

Sdílet