Hlavní navigace

Názor ke článku Jsem legální uživatel a trpím od Lael Ophir - [58] Pokud vám systém bez zjevné příčiny umře,...

  • 28. 7. 2008 3:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [58] Pokud vám systém bez zjevné příčiny umře, tipnul bych si na problém HW. Ale umřít vám může cokoliv, včetně auta, Linuxu nebo hodinek. Bez dostatečné úrovně znalostí pak můžete jen konstatovat "nefunguje to". Když máte znalostí více, může věc opravit, nebo konstatovat, že to nestojí za to (třeba systém infikovaný malwarem).

    [59] Asi nemusíme diskutovat o tom, že bežný uživatel nemá šanci firewall pro odchozí provoz nastavit korektně.

    Já mám na svém domácím systému 6610 executables. Budete se možná divit, ale u mnoha z nich zpaměti nevím, k čemu slouží, natož abych věděl, s čím smí komunikovat. Je možné, že máte executables výrazně méně, nebo jste (vcelku zbytečně) strávil hromadu času jejich studiem. Já ale prostě nepoznám ve všech případech, co má s čím komunikovat.

    Legitimní komunikaci neodlišíte. Viz příklad který jsem uváděl - pokud se malware natahne do vašeho browseru jako knihovna, tak bude komunikaci provádět proces vašeho browseru, a nijak nezjistíte, že dělá neplechu (protože předpokládám, že váš browser smí kamkoliv na port 80). Totéž v případě Winampu (který obsahuje vestavěný browser), Acrobar Readeru (který dotahuje dokumenty z inetu, a provádí z netu aktualizace), online počítačových her atd.

    Opět vás to možná překvapí, ale třeba svůj vůz mám pod kontrolou, i když nevím u každého šroubku, kam patří,když ho z vozu vymontujete. Mám totiž auto proto, abych s ním jezdil, a ne proto, abych ho měl dle vašich kritérií "pod kontrolou". S počítačem je to velmi podobné.

    [63] Tak to zkusme jinak, ve vašem stylu. Já se nebyl léčit, natož v psychiatrické léčebně. Tam patříte vy. Případný pláč kvůli tomu, že se vyjádřím v diskusi ke článku, je známkou nezdravé emoční lability.
    A teď bych vás požádal, abyste vážně zvážil, zda opravdu tu chcete zase otrávit studnu, jak jste to opakovaně předváděl na jiných místech.