Hlavní navigace

Když vám vývojář pláče na rameni

22. 1. 2009 11:26 Svatopluk Vít

Titulek tohoto zápisku vystihuje podstatu toho, s čím vás chci seznámit, ale neznamená, že mám mokré rameno. Chci se jen rozepsat o jednom nešvaru, který se za určité konstelace v souvislosti s psaním software „zdarma“ objevuje a která mne jako uživatele nemusí těšit.

Vše začalo poměrně nevinně – dotazem na uživatelském fóru :

Zdravím, chci se zeptat jestli lze nějak oddělat z rozšíření credits, tj. jméno autora rozšíření, název rozšíření, verze rozšíření pokud to rozšíření neumožňuje skrýt. Existuje nějaký způsob? Chci se zeptat zda, za to můžou být nějaké postihy, kazí to vzhled stránek tak proto ptám, jinak to tam nechám.

Abyste byli v obraze. Jedná se o uživatelské fórum redakčního systému Joomla! a ta podporuje přidávání dalších funkcí pomocí rozšíření. Řada těchto doplňků je k dispozici zdarma s tím, že v patičce se objevuje jméno autora s případným odkazem na jeho stránky. Takže teď už víte, odkud vítr vane.

Je jasné, že řada tvůrců těchto rozšíření to opravdu dělá jen jako hobby, je však také dost takových, jež tvorba komponent živí. Obvyklá taktika je taková, že verze zdarma obsahuje tzv. credits a po dohodě (podpořenou patřičnou finanční částkou, obvykle v řádu desítek EUR) je možno získat verzi bez reklamy případně si ji můžete zcela legálně odstranit sami.

Existuje však skupina lidí, které se jaksi do krámu nehodí skutečnost, že se jim ony credits zobrazují. Jsou to buď lidé, kteří stavějí weby na zakázku a prodávají jí jako celek a pak nějaká zmínka o dalším autorovi není to pravé ořechové, co by chtěli prodávat dál. Jistým hnacím motorem zvyšování zisku. Pokud z kódu credits odstraní, jejich zákazníci se na nic neptají a je z jejich pohledu vše v pořádku a hlavně nikomu nic nezaplatili.  Bavíme se o tom, že lezou přímo do zdrojového kódu a mažou příslušné řádky.

Další diskuze se pak točila kolem toho, že existují roviny právní (autor vás může dát k soudu a žalovat o náhradu škody) a rovina morální (tj. nejde tomu zabránit, ale pokud to budeme dělat všichni, vývojáři pomřou hlady – zjednodušeně řečeno). A pak přišel nejsmutnější příspěvek celé diskuze.

Jeden z českých vývojářů, Jan Pavelka, který je na poli programování pro Joomlu velmi aktivní (několik desítek doplňků šířených zdarma) a jeho práce je i v zahraničí hodnocena velmi kladně, se účastnil této debaty také. Pro mne byl jeho názor, který je vlastně logický a ta diskuze je toho důkazem, velmi trefný a smutný :

Čím více vidím na internetu návodů jak odstranit patičku z nějakého mého rozšíření, tím více mě opouští motivace přidávat nové vlastnosti do tohoto rozšíření. 

A je to tady znovu. Pomalu začínají převažovat lidé, kteří přestávají myšlenky svobodného software ctít. Pro ně platí rovnice svobodný software=zadarmo. Ano, to je možná jeden z několika důvodu. Neplatí to vždy. Ale každý člověk, který nikdy nenapsal ani řádek kódu si nedokáže představit, co vás každý řádek stál úsilí, co tomu předcházelo (studium, praxe), co muselo být provedeno (nákup pc, platba za elektřinu atd.), vidí jen to, že je to zadarmo. Tak jaképak copak.

Ta malá náplast v podobě toho, že když už nechci autora podpořit finančně, tak alespoň reklamně, prostě nefunguje. Z morálního pohledu je to horší u podnikatelů, kteří si na tom postaví živnost. Mám s tím problém i u nekomerčního využití. Pokud jsou nějaké podmínky dány, měl bych je dodržovat. Strašák v podobě soudních pří není moc aktuální, protože dostat se k nějakému výsledku přes soud, je nákladné jak časově, tak i finančně se skoro nulovým efektem. A na to nepoctivci spoléhají. A když je jich třeba 1 000, při sumě několika desítek EUR to hodí slušnou sumičku. Vím, že ne všichni z té tisícovky by to při povinném placení používali, ale kdyby jich byla jen třetina.

Vyjádření pana Pavelky je pro mne určitým varováním (a logickým vyústěním celé záležitosti), že pokud chceme používat nějaký dobrý kus kódu, nelze to dělat bez příspěvků. Čím více používaný se váš kód stane a čím více vylepšení/rozšíření budete provádět, tím více času nad tím strávíte a to se samozřejmě zadarmo dělat nedá.

I v komentářích na mém blogu najdete názory, že licence jsou na nic a kdo je dodržuje je trouba, protože jsou složité a nemotorné a kdo to má číst. Stále si myslím, že celkové povědomí o licencích není moc rozšířené a že to lidé dělají z neznalosti (velká část). Někteří to samozřejmě dělají záměrně, ať už z jakýchkoliv pohnutek. Vím, že Jan Pavelka je jeden z mnoha, ale co se stane, až si to řeknou všichni vývojáři?

Sdílet