Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • Něco pro standardisty: blíží se mezinárodní Den Modrých čepic

    V pondělí 30. 11. proběhne v pořadí již třetí mezinárodní Den Modrých Čepic – v originále Blue Beanie Day. Je to den v roce, kdy si lidé, kteří (ať již formálně nebo i fyzicky) podporují webové standardy, nasadí modré čepice a obrazně tak vyjádří podporu webovým standardům. Proč zrovna modré čepice?
    16. 12. 2009 9:26 (aktualizováno)
  • Poslední týden na účast v soutěži programování pro Google Wave

    Tento týden máte poslední šanci k účasti v soutěži, kterou pořádá GUG.cz za podpory českého Googlu. Jedná se o naprogramování gadgetu „Where are you?“ pro Google Wave. Patronem soutěže jsem já a víc se o soutěži nebudu rozepisovat, protože vše již bylo řečeno, a jen odkážu: Vyhlášení soutěže Můj blogpost o soutěži
    16. 12. 2009 9:25 (aktualizováno)
  • První informace o Internet Exploreru 9. Co můžeme čekat?

    Microsoft před chvílí na konferenci PDC2009 zveřejnil první oficiální informace o Internet Exploreru 9. Pojďme se na ně podívat a trochu se nad nimi zamyslet. Jedná se pouze o informace určené pro webové vývojáře,  uživatelské vychytávky zde zatím nehledejte. Nebyla uvolněna žádná beta verze IE9, pouze byly zveřejněné informace o jeho vývoji…
  • Sputnik - porovnejte si kvalitu implementací JavaScriptu v prohlížečích

    Google před časem zveřejnil projekt Sputnik sestávající z více jak 5000 testů zaměřených na standard ECMA-262 (což je ECMAScript alias JavaScript). Testy si nyní můžete spustit přímo ve vašich prohlížečích. Průběh trvá několik minut. Autor webové verze Juriy Zaytsev zveřejnil srovnávací graf, který můžete vidět níže (menší čisla = menší počet chyb = lepší implementace vzhledem ke standardu)…
  • EOLAS zase straší patenty. Žaloval už Apple, Adobe, Sun... Prý mu patří i AJAX

    Dobře, když o tom česká média mlčí, dovolím si aspoň malou zmínku zde. Na několik let starou kauzu EOLAS si možná ještě vzpomenete. Tenkrát tvrdili, že mezi jejich intelektuální vlastnictví patří myšlenka pluginů webových prohlížečů a chtěli na tom vydělat slušné peníze. Později se ukázalo, že k prvnímu použití „pluginů“ de facto došlo již dříve v prohlížeči ViolaWWW, a spor se táhl a táhl.
    12. 11. 2009 0:22 (aktualizováno)
  • PHP a XML: recenze nové knihy Jiřího Koska

    Jiří Kosek napsal po delší odmlce (9 let) další knihu. Jmenuje se PHP a XML, nepřímo navazuje na jeho původní knihu o PHP a zaměřuje se na práci s XML. Autor se XML věnuje již od jeho vzniku (pozn.: celou knihu napsal ve formátu XML – DocBook) a patří mezi naše přední odborníky na XML. To samo o sobě jeho knize dává jakousi auru („Když to tak napsal Jiří Kosek, musí to být pravda.“) a recenzentovi povinnost knihu měřit přísným metrem.
    12. 11. 2009 0:22 (aktualizováno)
  • Chcete si zkusit programování pro Google Wave a vyhrát Android G1?

    Během listopadu pořádá GUG.cz (Google Users Group) za podpory českého Googlu soutěž. Hlavním tématem je Google Wave a hlavní cenou Android G1. Stal jsem se patronem této soutěže, tj. vymyslel jsem zadání, budu vám v průběhu trochu radit, a také zasednu v porotě, která vybere nejlepší výsledky. Podrobnosti najdete ve vyhlášení soutěže. Úkolem je vytvořit gadget „Where are you?“ pro Google Wave. Úloha v sobě kombinuje použití Google Wave API, Google Maps API a Geolocation API…
    4. 12. 2009 16:24 (aktualizováno)
  • Máte málo SPAMu? Zajeďte pro další třeba na Broadway!

    A pokud budete mít štěstí, budou zrovna dávat muzikál SPAM a Lot. Teď se vám to možná některým nezdá. Říkáte si, že si z vás ten Martin tropí možná srandu. Tak tedy přiznávám se – trochu jsem upravil název muzikálu. Neobsahuje totiž v originále mezery, tudíž se jmenuje správně SPAMALOT a je po vzoru Kamelot nebo Lancelot.
    12. 11. 2009 0:22 (aktualizováno)
  • Dlouhé čekání na Hobita

    Už je to nějaký ten rok, co jsem se dozvěděl, že se po Pánovi prstenů natáčí i Hobit. Zvědavě jsem hledal nějaký první trailer, ale kde nic tu nic (a pokud něco, tak jen podstrčená verze od fanoušků). Navíc IMDB tvrdí až cosi o roku 2011. Vzpomněl jsem si na starého kresleného Hobita a potěšilo mě, že je aspoň celý k nalezení na YouTube.
    12. 11. 2009 0:22 (aktualizováno)
  • Má tenhle blog nějaké čtenářky? A chtěly byste přednášet?

    Já vím, že ano (minimálně ty, které znám osobně) a pro ty je určen tento příspěvek. Asi všichni návštěvníci konferencí ví, jak genderově nevyvážené bývá spektrum přednášejících na technicky zaměřených konferencích. Jedno pohlaví (hádejte které!) zde natolik dominuje, že čítá prakticky téměř 100 %. Nejinak tomu bylo i na nedávno proběhlém WebExpu, kde něžné pohlaví zastupovala snad jen přednášející Molly E. Holzschlag.
    25. 10. 2009 13:43 (aktualizováno)