Hlavní navigace

Dejte pozor na nebezpečný Internet Explorer! (aktualizováno)

28. 1. 2010 20:59 (aktualizováno) Martin Hassman

V souvislosti s nedávnými politickými událostmi zveřejnila německá a francouzská vláda varování před používáním Internet Exploreru. To by nebylo samo o sobě tak zajímavé – vlády občas varují před kde čím. Dnes je to Internet Explorer, zítra to může být ptačí chřipka.

Zajímavé ovšem je, že minimálně v Německu to vyvolalo skutečnou odezvu. Jak lidé z Mozilly ukazují, počet Firefoxů stažených z Německa vrostl během víkendu zcela nepředstavitelně:

A kdybychom jim to nechtěli věřit, můžeme se podívat na statistiky vyhledávání Googlu, na kterém vyhledávání slova „firefox“ z Německa vykazuje podobný trend:

Detailněji to uvidíte přímo na Google Insights, kde si také můžete ověřit, že k tomuto trendu dochází pouze v Německu – ve Francii žádný velký nárůst nenastal. (BTW věděli jste, že slovo Firefox je jednoznačně více vyhledávané o svátcích a víkendech? A to nejen v Německu).

Něco se opravdu děje. Think Digit to nazývá prohlížečový Exodus, na WebStandards čekají, zda výrazně nepoklesne podíl IE6 ve Francii a Německu. Patnáctý leden je takovým černým pátkem pro Internet Explorer.

Ovšem neunáhleme se. Jedná se jen o lokální jev (týká se zatím evidentně jen Německa) a nikdo neví, zda všichni ti uživatelé začnou opravdu Firefox trvale používat. Navíc podle všech grafů se zdá, že celý povyk trval jen během víkendu a nyní ustává.  Faktem ovšem je, že si v historii prohlížečů nepamatuji na podobně velkou masivní reakci uživatelů.

A co ostatní?

Zatím pořádně nevíme, co se u ostatních prohlížečů děje. Ty své statistiky nezveřejnily. Google Insights u Opery v Německu nevykázal nějaký velký vzestup, jenže opera je příliš obecné slovo a vyhledávání prohlížeče může činit jen malý podíl. Každopádně u Safari se v Německu prokazatelně něco děje. A není divu, že lidé hledají i informace o samotném Internet Exploreru.

Jsem zvědav, zda to vše statistikami prohlížečů nějak zahýbe. Těmi světovými určitě ne, ale v Německu by se svým způsobem celý webdesign mohl během jednoho jediného víkendu opravdu změnit (pokud by došlo např. k dostatečnému poklesu IE6).

A co my? Nedostaneme od naší vlády také nějaké varování proti tomu děsivě nebezpečnému Internet Exploreru? A změnilo by se tím u nás něco?

AKTUALIZACE: Na Google Insights je vidět, že také australské upozornění vyvolalo odezvu; od úterý hledanost slova firefox v Austrálii roste. Stejný den začala růst hledanost firefoxu také ve Francii.

Lidé od Mozilly zvýšený zájem potvrzují a ukazují svá čísla stažený Firefoxů (jsou asi o řád menší než čísla z Německa, jedná se jen o desetitisíce stažení). Hledání slova firefox v Německu mezitím pokleslo a vrací se na své normální hodnoty. Uvidíme, jak dlouho vydrží zájem ve Francii a Austrálii a zda k podobné události nedojte i v dalších zemích.

Podívejme se na srovnávací graf:

Zatímco v Německu se začátkem týdne vše pomalu vracelo do normálu, ve Francii i Austrálii růst teprve začal. Podle dat, která nabízí Mozilla, v tuto dobu zájem v těchto státech již klesá. To my na grafu zatím ještě nevidíme, Google Insights má totiž vždy pár dní zpoždění, proto dnes (v pátek) máme k dispozici data jen do úterý.

Sdílet