Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • Cameron Moll: Mobile Web Design - recenze

    Loni na podzim vyšel Mobile Web Design, jehož autorem je webdesigner Cameron Moll. Kniha na tohle téma tu chyběla, proto jsem si ji hned objednal. Jak již název napovídá, kniha pojednává o mobilním webu. Pomůže všem, kdo to myslí vážně s mobilní verzi svého webu, i všem, kdo chtějí spustit novou mobilní službu. Stranou nezůstanou ani webové standardy.
    24. 4. 2008 12:17 (aktualizováno)
  • Z podpokličky jedné redakce

    Pokud jste někdy posílali váš text ke zveřejnění, pravděpodobně víte, že před tím projde redakčními úpravami. Někdy jen korektor opraví vaše překlepy, jindy se podívá na váš článek i pan redaktor a třeba ho zkrátí, zlepší nadpis nebo upraví některé horší formulace. Na tom asi není nic zvláštního, chodí to tak na řadě serverů. Na některých serverech máte dokonce to štěstí, že vydaný text bude mít stejný smysl, jako ten, co jste do redakce původně zaslali.
    24. 4. 2008 12:24 (aktualizováno)
  • Prohlížeč pro S60 aneb Skoro-WebKit v mobilu

    Co bych to byl za experimentátora s mobilními prohlížeči, když bych po Opeře Mini a Opeře Mobile nevyzkoušel svůj oblíbený WebKit a nenapsal k němu pár postřehů. Tady jsou. Prohlížeč pro S60 sice neběží na čistém WebKitu, ale na skorowebkitu, správně tedy S60WebKitu. Pro účely tohoto článku používám zapůjčený telefon Nokia 6120 classic – User Agent string: Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 Nokia6120c/3.70; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Sa
    24. 4. 2008 12:25 (aktualizováno)
  • Opera Mobile vs. Opera Mini

    Dnes navážu na příspěvek Opera Mini a tipy pro webdesignéry několika postřehy k Opera Mobile, kterou jsem měl možnost během uplynulých dnů vyzkoušet. A pokusím se i o malé srovnání. Všechny mé experimenty jsem prováděl na zapůjčeném přístroji Nokia 6120 classic – User Agent string: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Symbian OS; Series 60/03.70; 9730) Opera 8.65 [cs]
    24. 4. 2008 12:26 (aktualizováno)
  • iWoz: za vznik Mac OS X mohl Internet Explorer

    Když jsem si na podzim ze zahraničí objednal knihu iWoz, vůbec jsem netušil, že dříve, než ji dočtu, se na našich pultech objeví její české vydání. Když bych to byl býval věděl, tak bych si byl býval počkal, ale takhle jsem alespoň srovnání obou variant použil při psaní prosincové recenze. Zde zmíním jednu zajímavost, která se do recenze nevešla.
    24. 4. 2008 12:26 (aktualizováno)
  • Návrat ztraceného koše

    Je to jen pár dnů, co jsem vyprávěl příběh o košožroutovi a ztraceném koši, a jak už to u příběhů bývá, místo aby skončily, tak pokračují. Za pokračování tohoto příběhu může dozajista Maroš, který nám do komentářů poradil, abychom našemu ztracenému koši vzdali patřičný hold. I vzdali jsme našemu ztracenému koši patřičný hold a na místě, kde vždy stával, jsme mu vytvořili malinký hrobeček se vší parádou, partem, svíčkou i jeho oblíbenými odpadky.
    31. 8. 2008 21:23 (aktualizováno)
  • Košožrout openspejský, bacha na něj!

    „Tak nám zase zmizel odpadkový koš,“ stěžuje si dnes ráno kolegyně Janička. „Vám taky?“ ptá se Míša z vedlejší uličky, kterou postihlo podobné neštěstí. Abyste pochopili, pracujeme v open space (čti oupenspejs). To s sebou přináší řadu (ne)výhod. Třeba, když chcete vyhodit zmačkaný papír, musíte ujít přes nějakých 20 metrů k hlavnímu odpadkovému koši. Jeden se pak za celý den s každým odpadkem nachodí.
    24. 4. 2008 12:28 (aktualizováno)
  • URL do mobilu? Jedině foťákem!

    Představte si, že chcete s mobilem vyrazit i na ten vychvalovaný MOBILNÍ INTERNET. Seženete přístroj, spustíte webový prohlížeč, jenže ouha. Mobilní klávesnice je velice neohrabaná a napsat třeba jen takové met.blog.root.cz jednoho otráví. Pánové z Nokie na to kápli a navrhují místo klávesnice vkládat URL do mobilu foťákem. Pokud nevěříte, podívejte se na Nokia mobile codes…
    24. 4. 2008 12:28 (aktualizováno)
  • Google mapy v mobilu i s mojí polohou

    Dostal jsem na krátkou dobu zapůjčen telefon se Symbianem, a když už mám v ruce přístroj, který není zcela obstarožní, pustil jsem se do testování, proto se teď v blogu objeví i pár mobilních příspěvků. Mapy v mobilu Nedávno jsem si stěžoval, že v Opeře Mini nezobrazím rozumné mapy. To stále platí, a ačkoliv se někteří (např. wap.mapy.cz) snaží, aby tomu bylo jinak, stav je zatím stále zoufalý.
    8. 7. 2008 10:31 (aktualizováno)
  • Lenosti, buď pozdravena!

    Krátce po té, co jsem na podzim začal pracovat v jedné velké firmě, mi jeden můj dobrý známý doporučil knihu Corinne Maier Lenosti, buď pozdravena!: „Tak tu si musíš přečíst. To bude teď přesně pro tebe.“ Podle anotace (Kosmas, Wikipedia) jsem mu dal rychle za pravdu. Přeci jen, kdo by si přečetl knihu kritizující prostředí velkých firem raději, než jejich nový zaměstnanec, že?
    24. 4. 2008 13:10 (aktualizováno)