Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou Software

  • Máme tu návody k Foursquare a Gowalle pod Creative Commons

    O Foursquare i Gowalle toho bylo už napsáno dost, ale zatím stále chyběly návody pro začínající uživatele. A těch přibývá (hlavně u Foursquare). Dobrá zpráva je, že konečně návody máme. A dokonce pod Creative Commons licencemi. Marek Lutonský napsal návod Proč a jak používat geolokační hru Foursquare.
    3. 5. 2011 23:18
  • #SongsInCode #CZ - přidáte se?

    Borek včera zahájil českou variantu programátorské řetězovky #songsincode (popis). A během noci se celkem ujala. Twitter archiv bohužel po nějaké době mizí. Dnes je tak již jednou pro vždy ztracena řada podobných akcí (včetně plného záznamu nezapomenutelné akce Mr. Retweeta). Vytvořil jsem proto malý archiv alespoň zde.
    27. 8. 2009 11:32 (aktualizováno)
  • Joel Spolsky: User Interface Design for Programmers

    Kniha známého autora Joela Spolskyho vypráví o tom, jak mají programátoři vytvářet aplikace tak, aby byly nejen dobře použitelné, ale zároveň aby jejich uživatelé byli šťastnější. „Použitelnost je v zásadě otázka lidských práv ve světě interakcí mezi počítačem a člověkem. … Když se soustředíte na použitelnost, respektujete tím pocit štěstí u lidí, kteří váš kód budou spouštět.“ Joel Spolsky
    20. 6. 2008 20:26 (aktualizováno)
  • Google mapy v mobilu i s mojí polohou

    Dostal jsem na krátkou dobu zapůjčen telefon se Symbianem, a když už mám v ruce přístroj, který není zcela obstarožní, pustil jsem se do testování, proto se teď v blogu objeví i pár mobilních příspěvků. Mapy v mobilu Nedávno jsem si stěžoval, že v Opeře Mini nezobrazím rozumné mapy. To stále platí, a ačkoliv se někteří (např. wap.mapy.cz) snaží, aby tomu bylo jinak, stav je zatím stále zoufalý.
    8. 7. 2008 10:31 (aktualizováno)
  • Generátor citací

    Před časem se ke mě dostal webový generátor citací, jehož autorem je vydavatelství VŠCHT Praha. Nástroj, který se dnes může hodit snad každému vysokoškolákovi. V době, kdy jsem já psal diplomovou práci takové nástroje sice existovaly, ale jednalo se veskrze o komerční aplikace, navíc desktopové. Vždy jsem si říkal, proč taková užitečná věc není volně k dispozici. Webová verze generátoru mne proto zaujala a zkoumal jsem ji podrobněji.
    9. 1. 2010 18:12 (aktualizováno)
  • Kampaň za blokování Firefoxu

    Čas od času se objeví názory, že uživatelé, kteří si blokují zobrazování reklamy na webu (podle někoho neplatiči nebo dokonce zloději), by neměli mít na daný webový server přístup. Nedávno jsem narazil na kampaň Why Firefox is Blocked, která v tomto duchu blokuje uživatele Firefoxu. Weby, které se do kampaně zapojí, místo zobrazení obsahu přesměrují uživatele Firefoxu na stránku kampaně.
    24. 4. 2008 15:26 (aktualizováno)
  • Spi Firefoxe, spi

    Prohlížečí ukolébavka Spi Firefoxe, spi, zavři okna svý, uživatelé spí taky, máš jich kupu, máš jich mraky, spi Firefoxe, spi. Spi Firefoxe, spi, skonči thready svý, až se spustíš za svítání, googlovat tě bude paní, spi Firefoxe, spi. Spi Firefoxe, spi, ulož okna svý, panda v ZOO už spí taky, bambusu má všude mraky, spi Firefoxe, spi.
    5. 10. 2007 18:38 (aktualizováno)
  • Haló, nemohu otevřít dokument

    „Haló, nemohu otevřít dokument v e-mailu, mohu vám ho poslat?“ i takové telefonáty občas na naší vysoké škole máme. Požádám tedy zoufalou volající paní o přeposlání e-mailu a jsem zvědav, co na mě čeká. A podívejme se! Jedná se o e-mail s přílohou exkurze.odt. Otevřu tedy dokument v OpenOffice.org, zkopíruji jeho obsah přímo do e-mailu a snažím se z touhy po osvětě (aby paní byla příště chytřejší) přiložit odkaz na nějakou stránku prezentující OpenOffice.org v češtině.
    1. 6. 2007 17:30 (aktualizováno)
  • Gnuplot is back

    Gnuplot, jeden z mých starých oblíbených početních programů, řadu let zdánlivě mrtvý, nyní nabírá nový dech s vycházející verzí 4.2. Gnuplot je program pro jednoduché i složitější výpočty a tvorbu grafů. Mezi jeho zvláštnosti (pro někoho přednosti) je ovládání z příkazové řádky. Gnuplot proto nemusíme používat jen interaktivně, ale můžeme jej snadno volat z našich programů a skriptů pro rychlé generování 2D a 3D grafů.
    1. 6. 2007 17:28 (aktualizováno)
  • Virtual PC 2007 s Linuxem

    Začátkem tohoto týdne vyšel MS Virtual PC 2007. Dá se použít pro virtuální Linux? VMDK na VHD a nazpátek (VMware umí importovat VHD přímo). A dokonce konvertovat realný počítač na virtuální. Pokud nám virtuální mašina zkolabuje a nejde nastartovat, můžeme si přimountovat virtuální disk a zachraňovat data (VHD mount). Nemluvě o možnosti tzv…
    1. 6. 2007 17:27 (aktualizováno)