Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • W3C připravuje test kompatibility mobilních prohlížečů

    Mobilní web se pomaličku rozmáhá (na rozdíl od WAPu, svého umírajícího předchůdce) a jak se objevují nové a nové mobilní webové prohlížeče, vyvstává i otázka jejich kompatibility. Acid testy žádný z mobilních prohlížečů neprojde (pokud víte o takovém, pochlubte se v komentářích), ovšem ty byly tvořeny s ohledem na desktopové prohlížeče. W3C nyní připravuje test zaměřený přímo na prohlížeče mobilní.
    2. 5. 2008 7:23 (aktualizováno)
  • Měřím já, měříš ty - za JavaScript rychlejší

    S JavaScriptovými testy se nám poslední dobou roztrhl pytel. Prohlížeče se mezi sebou předhánějí, a tak se v pondělí dočteme, že tenhle je rychlejší než tamten, abychom si ve středu přečetli, že tamten je zaručeně rychlejší než tenhle a tak to jde pořád dál. A on poslední dobou mezi prohlížeči skutečně zuří vážný rychlostní souboj.
    2. 5. 2008 7:22 (aktualizováno)
  • Vzdělávací kurz Mezi Webem a zemí

    Mezi Webem a zemí se můžete ocitnout letos v létě, pokud se zúčastníte stejně nazvané vzdělávací akce, kterou organizuje Správa Krkonošského národního parku. Vzdělávací kurz proběhne v termínu 22. – 28. června 2008 v Rýchorské boudě. Na programu je pokročilé užívání internetu, ovládnutí HTML, CSS a XML. Nebojte se, že budete v krásném horském prostředí celé dny jen sedět za počítačem, součástí je i sportovní a turistický program.
    2. 5. 2008 7:22 (aktualizováno)
  • A co vy? Projdete Acid testem?

    Can You Pass the Acid Test? (v překladu Projdete zkouškou ohněm?) je heslo, které na Internetu najdete v mnoha podobách. Proti všem očekáváním se nijak netýká webových prohlížečů. Vyhledáváním obrázků najdete řadu plakátů s heslem Can You Pass the Acid Test?, ovšem ani ty se netýkají webových prohlížečů.
    24. 4. 2008 12:22 (aktualizováno)
  • Opera Mini na PC desktop? Snadno, pomůže J2ME emulátor

    O mobilním (ne)webovém prohlížeči Opera Mini (mimochodem včera vyšla beta verze 4.1) jsem nedávno psal. Řešení pro mobilní zařízení je to pěkné, ovšem vůbec mě nenapadlo, že bych ji mohl používat jako webový prohlížeč i na svém desktopu. S prohlížeči jako je Safari nebo Firefox se Opera Mini nemůže měřit, přeci jen ovládání mobilních aplikací je poněkud kostrbaté a nepřítulné. Ovšem nastanou chvíle, kdy byste za její přednosti dali cokoliv.
    23. 7. 2010 15:21 (aktualizováno)
  • Opera už má v Acid3 testu 106 bodů!

    Firefox zasahuje Pokořit test Acid3 se dosud nikomu nepodařilo, proto se prohlížeče stále usilovně snaží. Poněkud překvapivá byla dnešní ranní zpráva o dosažení celých 101 bodů v experimentální verzi připravovaného Firefoxu 4. Poznámka pro nezasvěcené: Pokoření Acid3 nekončí získáním sta bodů, jak si mnozí často myslí (to jsem ostatně nedávno vysvětloval v článku Acid3: bitva prohlížečů vrcholí právě dnes). Výsledek větší než 100 bodů je teoreticky skutečně možný.
    24. 4. 2008 11:43 (aktualizováno)
  • Jaký byl WebCamp'08

    Minulý čtvrtek a pátek probíhal v Praze Dejvicích WebCamp, konference o webových technologiích. Celá akce byla zajímavá nejen proto, že jich u nás tolik nemáme. První den byl věnován webovému vývoji a druhý webdesignu. Tomu odpovídalo i složení publika. Zatímco na první část se sešla čistě pánská společnost a navíc veskrze studentského věku, druhý den jsme již byli publikum koedukované a věkový rozdíl byl několikanásobně vyšší.
    24. 4. 2008 11:44 (aktualizováno)
  • Už učebnicím nevěřím

    Při zkoumání Acid 3 testu jsem včera objevil pro mne šokující věc. Představme si jednoduchý kód: <input id=„btn“ type=„submit“ onclick=„alert(‚Událost‘)“> Asi nic, nad čím by někdo přemýšlel. Ale pokračujme. Na tlačítku zavoláme metodu click (tou je vyvolán stisk tlačítka a odešle se formulář) takto: document.getElementById(„btn“)­.click();
    1. 4. 2008 20:25 (aktualizováno)
  • Computer Press a české vydání Resigovy knihy

    Nedávno jsem zde na Rootu recenzoval knihu John Resig: JavaScript a Ajax, kde jsem vyjádřil své nespokojení s kvalitou jejího překladu. Mezitím se mi mj. dostalo reakce i od Computer Pressu, která stála za správnou funkčností přeložených kódů, které měl zkontrolovat odborný korektor. Protože s tím nesouhlasím (a přiložené kódy ke knize jsem kritizoval i v recenzi), věnoval jsem jim znovu chvíli a prošel jsem si alespoň jejich část poněkud detailněji a dělal si poznámky.
    1. 4. 2008 20:25 (aktualizováno)
  • Acid test 3, sprintující WebKit a skryté poznámky

    Včera byl oficiálně zveřejněn Acid 3. To se řadě lidí líbí, protože mohou opět měřit nějaká čísílka (byť jim často ani nerozumí), některým se to naopak nelíbí, protože to bude odvádět vývojáře od jejich běžné práce. A jak to dopadlo…
    24. 4. 2008 11:45 (aktualizováno)