Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • Opera párty v Praze

    Včera proběhla v Praze Opera párty u příležitosti otevření české pobočky Opera Software. Akce se odehrávala v Novoměstském pivovaru, což je nedaleko od sídla české pobočky na Karlově náměstí. Překvapilo mne, kolik se na celé akci objevilo lidí (údajně celkem 70). Když to srovnám s účastí na Firefox párty a poměrem uživatelů Firefoxu a Opery v Čechách (který je prostě nepoměrný 8-), tak je vidět, že Opera má opravdu mnohem loyálnější uživatele a příznivce…
    24. 4. 2008 13:11 (aktualizováno)
  • Další kniha Petra Krčmáře

    Petr Kčmář se nám ve své skromnosti zapomněl pochlubit, že kromě knihy o počítačových sítích na Linuxu mu brzy vyjde i kniha další. Podařilo se mi sehnat screenshot její obálky. Se staršími kapitolami pomohla naše známá Johanka. Ovšem kdo z obou autorů chtěl mít na obálce o známem linuxovém serveru žábu, to by mě teda opravdu zajímalo.
    24. 4. 2008 13:12 (aktualizováno)
  • Jak odchází document.all

    Jsou to tři roky, co Mozilla začala podporovat document.all. Vývojáři Mozilly se koncem roku 2004 rozhodli implementovat document.all, ale pouze ve quirk módu a navíc zajímavým způsobem. Ačkoliv document.all v Mozille funguje stejně jako v Internet Exploreru, je nedetekovatelný (Boolean(document.all) vrací false). Důvodem je nemotivovat vývojáře v používání této historické relikvie.
    24. 4. 2008 13:12 (aktualizováno)
  • Tři plakáty s mapou webových prohlížečů

    Ač se to nezdá, světlo světa spatřily už desítky webových prohlíčežů. A protože si je všechny nepamatuju (ostatně jediný člověk na světě, který si je zaručeně pamatuje je AHA), mám rád jejich přehledné mapy. K základní a největší mapě Timeline of web browsers z Wikipedie se má sbírka nedávno rozrostla o další dvě, tentokrát z japonského serveru foxkeh.com.
    31. 1. 2008 11:07 (aktualizováno)
  • IE8 a jeho zcela nový mód jako vypraný v Perwollu

    To, co se šuškalo téměř rok od loňské zpovědi Chrise Wilsona, vyšlo najevo: Internet Explorer 8 získá další renderovací mód. A nejen on, podle všeho osmá verze prohlížeče nastartuje novou historii IE, kdy každá nová verze s sebou přinese další renderovací mód a při tom zachová renderovací módy předchozích verzí.
    24. 4. 2008 13:14 (aktualizováno)
  • Slečna z reality show tiskovou mluvčí UOCHB

    Od nového roku má Ústav organické chemie a biochemie (UOCHB) v Dejvicích svou tiskovou mluvčí a to nikoliv osobu zcela neznámou, stala se jí Libuše Marková známá z nedávné reality show Vem si mě. Stručné vysvětlení pro ty, kdo podobně jako já příliš netuší, o co se jedná. Vem si mě je pořad, ve kterém několik dívek soutěží o přízeň jakéhosi milionáře. Ten se s nimi průběžně seznamuje a postupně dívky selektuje a vyřazuje, až nakonec zbude poslední dívka, kterou si vezme…
    16. 6. 2008 11:05 (aktualizováno)
  • Acid3 - kyselý na všechny strany

    Ian Hickson již od jara loňského roku připravuje další ze série populárních Acid testů – Acid3. Na rozdíl od svého předchozího bratříčka se Acid3 soustředí na interoperabilitu JavaScriptu a DOMu. Pro zobrazení rozpracované verze si musíte chvíli počkat, než proběhne všech 100 testů. Pokud vše doběhlo v pořádku, tak v pravém dolním rohu najdete počet prošlých textů podobně, jak tomu je na kontrolním obrázku…
    24. 4. 2008 13:15 (aktualizováno)
  • Z bláta do louže

    Dnes v mém mailboxu z VŠCHT přistála zpráva: Ústav technologie ropy a petrochemie (ÚTRP) byl přejmenován na Ústav technologie ropy a alternativních paliv (ÚTRAP) a tato změna nebyla dosud většinou pracovišť zaregistrována. Zda se webové stránky ústavu z www.vscht.cz/trp přemístí na www.vscht.cz/trap nebo www.vscht.cz/utrap se mi dosud nepodařilo zjistit.
    16. 6. 2008 11:05 (aktualizováno)
  • Mikroformáty pod Creative Common

    Od roku 2008 se mikroformáty veřejně řadí k otevřeným standardům. Napsal to nedávno jejich duchovní otec Tantek Çelik ve svém příspěvku Making open standards as open as possible – required public domain licensing of all microformats wiki contributions. Osobně jsem mikroformáty považoval za otevřené odjakživa, ale zřejmě to dosud nebylo nikde explicitně řečeno. To se nyní změnilo. „We take these steps to make the microformats open standards as open as possible,“ píše Tantek Çelik.
    15. 5. 2008 22:56 (aktualizováno)
  • Odpočívej v pokoji Netscape

    AOL oznámila datum ukončení podpory prohlížeče Netscape na 2. února 2008. Další verze prohlížeče již nebudou následovat. Milí přátelé, važení pozůstalí, sešli jsme se zde, abychom uctili památku prohlížeče, jenž se na věky zapsal do historie webu. Prohlížeče, který nás provázel prvními webovými stránkami. Prohlížeče, s jehož pomocí jsme objevovali krásy pravého surfování.
    24. 4. 2008 13:16 (aktualizováno)