Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích

  • Activities aneb kam se poděly mikroformáty v IE 8

    Posledně jsme si ukázali, jak používat aktivity (activities) ve Firefoxu a v beta verzi Internet Exploreru 8 a předvedli jsme si aktivitu pro otevírání webových stránek v mobilních prohlížečích. Dnes si vysvětlíme, co jsou aktivity zač a jak si vytvořit své vlastní. Vysvětlím, proč se mi koncept aktivit líbí a proč by v některých případech mohly (nebo dokonce měly) nahradit stávající rozšíření Firefoxu.
  • BBC nasadilo a opět odstranilo mikroformáty

    Na webu BBC se na jaře objevily mikroformáty. A nejen to, vývojáři BBC otevřeli veřejnou diskusi o jejich použití a možných problémech. Diskuse se časem přenesla i do oficiální mailové skupiny microformats-discuss (pro zájemce příslušné vlákno). Jaké překvapení, když BBC předevčírem oznámilo, že mikroformáty opět odstraňuje (resp. odstraňuje jen jeden z nich, viz dále).
    9. 7. 2008 19:54 (aktualizováno)
  • Proměnné v CSS implementovány ve WebKitu

    Po zařazení proměnných do kaskádových stylů volala řada webdesignerů (nedávno např. pixy).  Důvod je prostý. Při designování se řada hodnot opakuje (typicky rozměry nebo barvy) a tak možnost definování vlastních proměnných nebo konstant přijde vhod. Letos na jaře bylo webdesignerům dopřáno sluchu (viz zápis ze 4. dubna – odstavec constants). Shodou okolností se tak stalo v den nástupu nových předsedů pracovní skupiny pro kaskádové styly, kterými se stali Daniel Glazman a Peter Linss…
    30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno)
  • Sada základních stylů od W3C pro každého

    Tvoříte také HTML dokumenty a nemáte čas řešit jejich vzhled? Já své texty píšu v HTML (ať už přímo nebo pomocí Google Docs). Při psaní se soustředím na text a správné značkování, ale neřeším jejich vzhled. Hlavní je přeci obsah, stylování často jen zdržuje. Pokud texty publikuji na blogu, tak to nevadí, vzhled dodá redakční systém. Problém je, když vystavuji dokument samotný.  Ačkoliv jsou výchozí styly v prohlížečích funkční, čtenáře příliš neosloví.
    30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno)
  • Z Firefoxu do mobilu aneb používáme activities

    Jeden z problémů Webu na mobilech je neohrabaná klávesnice a tím i zadávání adres. Což o to,  zadávání urychlíme pomocí mobilních kódů a mobilu s foťákem, ovšem mobilní kódy musíme napřed nějak vytvořit. A nejlépe, aby to šlo hodně snadno. Třeba jen si tak kliknout přímo v prohlížeči, ten by rovnou zobrazil mobilní kód stránky a ta se nám mohla už za chvilku načítat v mobilu.
    30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno)
  • Velikonoční vajíčka Firefoxu 3 (pozor spoiler)

    V nových verzích programů se objevují i nová velikonoční vajíčka (tzv. easter eggs) a Firefox 3 nezůstává pozadu. Obsahuje jich přesně – no hádejte kolik? – přesně tři. Tento článek je spoiler, takže pokud chcete velikonoční vajíčka objevit sami, NEPOKRAČUJTE VE ČTENÍ! Byli jste varováni. A která že vajíčka to jsou?
    25. 9. 2008 11:08 (aktualizováno)
  • Nejlepší HTML značka na světě

    To se takhle jednou všechny HTML značky sešly na velkým mejdanu, trochu si přihnuly a hned z toho vznikla soutěž, která z nich je nejvýznamnější. Která že je ta nejvíc sexy. Prostě která z nich je tou nejlepší značkou na světě. „Já jsem z vás ze všech nejdůležitější. Protože já jsem vaše alfa i omega,“ promluvila pyšně značka <html>.
    30. 6. 2008 21:55 (aktualizováno)
  • Matt Haig: Království značky (recenze)

    Království značky je kniha, která se vymyká zaměření tohoto blogu. Ale jen částečně. Nikde, ani ve světě počítačů, nevyhrává vždy ten technicky vyspělejší, často rozhodují další vlivy. U nového produktu, u nové služby se nerozhodujeme jen podle jejich vlastností ale (ať už vědomě nebo podvědomě) i podle značky. (Kdo za tím stojí? Že by Google? Nebo Yahoo!? Či Microsoft?)
    25. 6. 2008 16:08 (aktualizováno)
  • Tři videa

    Au! Dostal jsem babu. A protože se jedná o videobabu, tak zde uveřejním tři zajímavá videa, která mi zůstala v paměti a zůstanou v ní ještě pěkně dlouho. Supermarket 2.0 Tohle video na téma Web 2.0 v praxi jsem tu už kdysi uváděl, ale opakování je matka moudrosti a navíc blíží se okurková sezóna a článků o Web 2.0 si nejspíš opět užijeme. Takže jak vypadá takový Supermarket podle pravidel Webu 2.0?
    20. 6. 2008 20:28 (aktualizováno)
  • Firefox vstupuje na plátna kin a umí kung-fu

    Firefox v červnu nedostane jen svou trojkovou verzi, ale stane se z něj i filmová hvězda. Tedy nakreslená filmová hvězda, ovšem ne tak ledajaká. František Fuka si ve své recenzi všiml, že se ve filmu Kung Fu Panda, který právě vstupuje na plátna kin (v Americe měl před pár dny premiéru, u nás se zatím ještě promítat nezačal), objevuje zajímavá postava mistra kung-fu Shifu (mluví ho Dustin Hoffman), který je ve skutečnosti pandou červenou, čili maskotem prohlížeče Firefox…
    20. 6. 2008 20:27 (aktualizováno)