Hlavní navigace

ZTE Blade: našlapaný Android za pár korun

10. 10. 2011 11:23 (aktualizováno) Petr Krčmář

Pořídil jsem si nový telefon. iPhone už mě hodně omezoval a Android za ty dva roky dospěl do velmi pozoruhodného stádia. Nastal čas ke změně.

Už delší dobu jsem byl nespokojený se svým iPhone. Je sice pořád v perfektní kondici, ale některé věci mě na něm hodně omezovaly a na starším telefonu už nefungovaly některé nové aplikace. Začal jsem postupně dozrávat k tomu, že změním telefon i platformu. Android byl jasná volba, dneska je to dospělý systém. Jen jsem nebyl přesvědčený o žádném zařízení.

Až mi kolega řekl o přístroji jménem ZTE Blade s tím, že si ho taky časem pořídí. O telefonu jsem si něco přečetl a zaujal mě natolik, že uplynuly asi tři dny a měl jsem „Blejda“ doma. Značka ZTE vám pravděpodobně nic neříká, ale její výrobky určitě znáte. Vyrábí totiž různé přístroje, které se pak objevují pod jmény mobilních operátorů. Třeba u nás prodávaný Vodafone 945. Ano, to je ZTE. Blade se prodává také jako Orange San Francisco, ale u nás seženete přímo přístroj pod originálním názvem.

Blade mě zaujal svou cenou kombinovanou s výbavou, kterou za ni nabízí. Nakupoval jsem u Alzy za 3800 Kč, mají ho samozřejmě i další prodejci. Cena je to velmi příznivá a dostanete za ni velmi dobře vybavený telefon, kterému nechybí nic z dnešní moderní výbavy: Wi-Fi, GPS, kompas, 3 Mpix kamera s ostřením, slot na microSD kartu a další vymoženosti. Proti mému iPhone 3G je to pořádný skok vpřed, proti nejnovějším verzím iPhone 4 mu chybí snad jen přední kamera pro videohovory. Pro mě nepodstatná.

Mimochodem je to můj sedmý telefon (Siemens C25, C35, ME45i, S55, Palm Treo a iPhone 3G) a teprve první, u kterého mám FM rádio. Není to dnes už nijak nijak fantastická funkce, já vím, ale je tam a hraje překvapivě dobře. Už jsem naladil Beat :-).

Blade mám týden, takže můžu už podat nějaké zkušenosti. Celkový dojem je výborný, zpracování je bezproblémové a nevím o žádné výrazné chybě. Rozhodně jsem rád, že jsem ho koupil. Udělal bych to znovu.

Většina recenzentů chválila jeho displej a musím jim dát za pravdu. Má vysoké rozlišení 800×480, je kontrastní a pracuje se s ním velmi dobře. Rovněž citlivost kapacitní dotykové plochy je výborná. Jsem rozmlsaný pohodlným ovládáním iPhone a musím říct, že za ním Blade nezaostává. Ovládání je přesné, nestává se, že bych se uklepl nebo že by telefon nereagoval. Displej rozezná dva prsty, takže se koná i multitouch.

Proti iPhone je Blade trošku menší, ale ne o moc, jak můžete vidět na fotkách. Výška a tloušťka je naprosto stejná, jen na šířku je o pět milimetrů menší. Je zároveň o kus lehčí (110 vs. 133 gramů) a působí mnohem subtilnějším dojmem. Většina lidí má pocit, že je mnohem menší než to, co jsem měl předtím.

Oceňuji klasický mikro USB port, který slouží jak na nabíjení, tak i na propojení s počítačem. Konečně jsem se zbavil praštěných proprietárních konektorů. Výhodou je, že nám stačí se ženou jedna nabíječka na oba telefony a ještě na čtečku Amazon Kindle.

Recenzenti ve svých textech hanili výdrž baterie. Ta má kapacitu jen 1250 mAh, což není mnoho. Moje zkušenost je ale velmi pozitivní, výdrž je výrazně lepší než u iPhone. Včera jsem celý den internetoval, mailoval, jabberoval, používal GPS a mapy a nedostal jsem se ani k polovině výdrže baterie. Faktem ale je, že mám vypnuté 3G. To se podepisuje na výdrži hodně. Ale 3G jsem měl vypnuté i na iPhone a baterii jsem za den používání vybil. Někdy rychleji, než by bylo potřeba.

Píše se také o slabším procesoru ARMv6 na 600 MHz. Šestá generace znamená, že není k dispozici Flash, ale to mi absolutně nevadí, stejně bych ho neinstaloval. Na iPhone nebyl a není nejmenší důvod ho na mobilu mít. Flashové reklamy k životu nepotřebuji a video z YouTube si třikrát do roka pustím ve speciální aplikaci. Takt procesoru je nižší, je ale možné ho prý zvýšit zhruba o 150 MHz a tím výkonu pomoci. Osobně nemám pocit, že by telefon nějak nestíhal, chová se úplně normálně. Možná by se to projevilo u her, ale ty nemám a na mobilu hrát nechci. Pocitu z plynulých reakcí ale pomáhá integrovaný grafický čip, který používá třeba i HTC Desire. Ten je prý poměrně výkonný a odlehčuje procesoru velkou měrou.

Ještě se zdržím u SD karty. Ta je umístěna pod zadním krytem, pokud k ní chcete, musíte telefon rozebrat. Naštěstí se už výrobci poučili a nedávají karty pod baterie, SIM karty a podobně. Karta tedy nemá vlastní dvířka, ale i tak je docela dobře dostupná. K telefonu jsem dostal 2GB kartu, časem ji vyměním za větší, ale zatím stačí. Co je trochu nezvyklé, je uchycení karty. Nepoužívá klasický zacvakávací mechanismus (jako třeba ve fotoaparátech), ale stejný mechanismus, jaký znáte ze SIM karet. SD kartu položíte na kontakty, přiklopíte ji plíškem a ten pak posunete. Je to trochu nepohodlné a nezvyklé, na druhou stranu kartu do telefonu jednou dáte a je tam. Asi s ní nebudete moc často manipulovat.

Proti iPhone má Blade méně odolný kryt displeje. Zatímco iPhone používá tvrzené sklo, Blade má před sebou jen plast, náchylný k poškrábání. Okamžitě jsem proto aplikoval fólii, na kterou jsem zvyklý už od dob Palmů a měl jsem ho na všem dotykovém včetně iPhone. Kromě toho jsem si pořídil také silikonový kryt, který přesně sedí a chrání Blade ze stran a zezadu. Telefon pak navíc neklouže v ruce a neošoupe se vám z něj barva. Kryt mám z Aukra asi za 150 Kč.

Velkou výhodou Blade je, že jej podporuje také alternativní firmware CyanogenMod, který jsem do něj také hned po zakoupení napálil. Získal jsem tak nejnovějšího Androida, řadu vylepšení a vyladěnější systém. O peripetiích s upgrade napíšu za pár dní v dalším článku.

Celkově jsem zatím s přístrojem velmi spokojen, aktualizovaný systém je stabilní a všechno se chová dle očekávání. Mám už nainstalované nejpodstatnější aplikace a i Android je pro mě velmi příjemné prostředí. Odlovil jsem už i dvě keše (Nevíte, co to je? Geocaching.com) a i s GPS a kompasem (velké plus, u iPhone citelně chyběl) mám tak dobrou zkušenost.

Sdílet