Hlavní navigace

Shoda přísudku s podmětem aneb květinářky stáli

22. 11. 2011 13:01 (aktualizováno) Petr Krčmář

Další češtinářsky osvětový článeček. Ve shode přísudku s podmětem se opravdu hodně často chybuje. A přitom je to tak strašně jednoduché.

Shoda přísudku s podmětem je snad nejčastější a zároveň nejviditelnější prohřešek, kterého se můžete při psaní dopustit. Vidím to denně v komentářích pod články, často za to peskuji své redaktory a učím to pořád dokola lidi kolem sebe.

O co se jedná? O to, jaké i/y napíšete na konci přísudku – tedy sloves jako viděli/y, slyšeli/y, chtěli/y a podobně. Existují na to samozřejmě exaktní pravidla, ale dá se na to použít krásná a jednoduchá pomůcka, která vás od všech pravidel oprostí a vy to jednoduše budete psát vždycky správně:

Určete si podmět (tedy odpovězte na otázku „kdo?“) a dejte si před něj ukazovací zájmeno (ti, ty, ta). Podle druhého písmene v ukazovacím zájmenu pak vyberte příponu u slovesa. To je celé.

Příklad:

Kluci si celou dobu lámali hlavu. – ti kluci

Maminky je z parku pozorovaly. – ty maminky

Děvčata si jich vůbec nevšímala. – ta děvčata

U vícenásobného podmětu mají přednost muži. Pokud jsou tam tedy obě možnosti, píšeme -i. Pokud jsou předmětem jen ženy nebo neživotné objekty, píšeme -y.

Příklad:

Kluci a holky se společně radovali. – ti kluci, ty holky

Maminky a babičky se procházely. – ty maminky, ty babičky

Míčešišky se od stromu odrážely. – ty míče, ty šišky

Když není podmět jasný a vy se nemůžete rozhodnout, přidejte si tam sami slovo, na které si můžete ukázat ukazovacím zájmenem.

Příklad:

Rakousko a Polsko smlouvu nakonec podepsaly. – ty státy

Microsoft a IBM se ve zlém rozešly. – ty firmy
Z obchodního domu mi v pondělí zavolali. – ti zaměstnanci

No a to je vše. Pokud si to takto zapamatujete, v drtivé většině případů nebudete mít problém. Existují sice mezní situace, ale těch je málo. U nich se pak už musíte rozhodnout podle komplexnějších pravidel a zjistit, jestli je podmět životný či neživotný. Pár příkladů:

Koně v ohradě pobíhali.
Naši rodiče si s námi hráli.

Lidičky se shromáždili na náměstí.

Poznámka na závěr: Po přečtení tohoto článku (nebo možná ještě dříve) by vás měl do očí praštit titulek, ve kterém jsem úmyslně udělal chybu ve shodě podmětu s přísudkem. :-)

Pokud máte pocit, že jste to zvládli, doporučuji vyzkoušet hezky udělaný test.

Sdílet