Hlavní navigace

Chystá Google vlastní mobil?

10. 10. 2011 11:41 (aktualizováno) Petr Krčmář

Na světlo světa prosákla informace o tom, že Google tajně připravuje vlastní mobilní telefon. Spojil se prý s nejmenovaným výrobcem a dočkat bychom se prý měli ještě letos.

Přístroj by měl vsadit především na nízkou cenu a moderní technologie. Asi nepřekvapí, že softwarově firma vsadila na vlastní produkt – otevřený operační systém Android, který mnozí pozorovatelé považují za příštího krále chytrých telefonů.

Vydá Google opravdu svůj mobil?

Nebyl by to ale Google, kdyby se nesnažil přijít s něčím novým a převratným a pravděpodobně tomu tak bude i při vstupu společnosti na mobilní trh. Firma totiž hodlá porušit mnoho let zavedený status quo a úplně při prodejích obejít mobilní operátory. Ti už jsou dnes zvyklí na fakt, že kontrolují většinu trhu a mohou si tak diktovat ceny, služby a funkce poskytované telefony. Takový diktát je ale pro Google zjevně nepřijatelný a veškeré prodeje nového přístroje by tak měly proběhnout v maloobchodní síti.

Takový postup se určitě nebude líbit operátorům, zato by mohl být pomyslným kamenem do stojatých vod mobilní telefonie. Google chce nastolit nový standard otevřeného přístupu k mobilním telefonům, kde bude celý telefonní přístroj v rukou uživatele (no dobře, relativně). Jaké softwarové vybavení si do něj nainstaluje, je tedy jen a jen na něm.

(Ilustrační obrázek.)

Už teď můžeme předpovědět, kde vzniknou největší třecí plochy mezi zákazníky a operátory. Pravděpodobně to bude levná internetová telefonie, která je pochopitelným trnem v oku všech poskytovatelů mobilních sítí, kterým se ji zatím daří držet od chtivých uživatelů dostatečně daleko. Příkladem budiž Apple s jeho slavným iPhone, který už dlouhou dobu odmítá podobné aplikace do svého přístroje vpouštět. Ale i zde se situace postupně mění a Apple společně s AT&T oznámily, že situaci přehodnotily a brzy se prý dočkáme podobných aplikací i u nich.

Když už jsme u Apple, už delší dobu je vidět, že to mezi ním a firmou Google výrazně jiskří. Oba dřívější kolegové vstupují do nových trhů a čím dál více se stávají konkurenty. Apple je se svým iPhone velmi úspěšný, je proto logické, že se o podobný krok pokouší také Google.

Pokud se ale Google podaří záměr splnit, bude to pro doposud mocné operátory nebezpečný precedent, protože mohou být velmi rychle vyřazeni ze své dominantní pozice a důležitá rozhodnutí přejde do rukou výrobců a především uživatelů mobilních technologií.

Otázkou ale zůstává, jak na případný nový telefon Google zareaguje konkurence, která vyvíjí přístroje pro Android. Firmy mohou vstup Google vnímat jako výrazný zásah do vlastního prostoru a je možné, že se obrátí na antimonopolní úřady. Co si o tom myslíte vy?

Co podle vás případný Googlefon způsobí?

Sdílet