Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Ostatní

  • Shodil jsem 20 kilo za čtyři měsíce

    Jak jsem se na sebe definitivně naštval a pustil jsem se naplno do přestavby svého životního stylu. Znáte to, člověku něco v hlavě zraje dlouho a pomalu. U mě to bylo to, jak vypadám a kolik vážím. Je to věc, o které se nemluví, ke které se stavíte vesele a s humorem, ale uvnitř vás to štve, jen s tím nedokážete nic udělat. Ne, že byste nemohli, ale hlava k tomu není jaksi svolná.
    12. 5. 2021 14:41 (aktualizováno)
  • Osobní postřehy z letošních LinuxDays

    Osobní postřehy z druhého ročníku LinuxDays, který se podle mého velmi povedl. Právě jsem přijel z druhého ročníku konference LinuxDays, za kterou jsem taky tak trochu zodpovědný. Články na Rootu budou, budou i fotky a další věci. Teď chci ale napsat jen několik svých postřehů, dokud jsem plný dojmů. Vezmu to různě, jak mě věci napadají.
    6. 10. 2013 23:08 (aktualizováno)
  • Kindle Paperwhite: užitečné tipy a finty

    Při testování čtečky Kindle Paperwhite pro recenzi na Rootu jsem objevil řadu užitečných tipů, které vám život s ní zpříjemní. Čtečku Kindle Paperwhite už máme doma nějakou dobu a napsal jsem o ní recenzi. Při testování a psaní jsem přišel na hromádku užitečných a šikovných tipů, na které intuitivně nepřijdete, protože pro ně není položka v menu. Do recenze se mi to nechtělo cpát a rozhodl jsem se to napsat samostatně do blogu, protože je toho víc. Tady jsou tipy v náhodném pořadí.
    15. 1. 2013 21:10 (aktualizováno)
  • LinuxDays mají být nové české LinuxExpo

    Už tento víkend se koná konference LinuxDays. Byl jsem u jejího stvoření, vymýšlení a přípravě. Rozhodl jsem se vysvětlit historii téhle akce a ideový záměr. Nápad na novou konferenci vznikl v březnu na letošním InstallFestu. Na večerní seanci (čti: v hospodě) nás vytáhl ven Petr Hodač a vyřkl myšlenku, že LinuxExpo je mrtvé a chce to nějakou náhradu…
    19. 10. 2012 16:39 (aktualizováno)
  • Kindle přišel, trvalo mu to tři dny

    Právě dorazil Kindle, který jsem v neděli objednával pro svou známou. Kupodivu to proběhlo naprosto hladce a bez problémů. O nových čtečkách Amazon Kindle jsem tu nedávno psal. Stěžoval jsem si taky trochu na českou novinku v podobě cla a DPH u levnějších balíčků než dříve. V neděli jsem byl u známých a ti se mě na Kindle ptali s tím, že známá ráda čte, její syn už Kindle nějakou dobu má a jí se to taky líbí…
    19. 10. 2011 15:33 (aktualizováno)
  • Přijďte si popovídat o elektronizaci médií

    Zítra budu hostem v knihkupectví Jaroslava Fryče v Liberci. Povedu besedu o elektronizaci médií a rád bych vás pozval. Byl jsem pozván do knihkupectví Jaroslava Fryče v Liberci, abych pohovořil o elektronizaci knih a novin a jejich důsledcích pro celý mediální trh. Koná se to zítra, tedy ve čtvrtek 14. dubna od 19 hodin v centru Liberce (pozvánka). Celé se to bude jmenovat „Od papíru k internetu“.
    13. 4. 2011 10:11
  • Když se člověk čte slovensky

    V nejnovějším čísle slovenského PC REVUE se se mnou objevil rozhovor. Zjistil jsem, že umím plynně slovensky. Už jsem docela zvyklý psát do různých novin i časopisů, ale přesto je pro mně vždycky svátkem, když mi někde vyjde něco zajímavého. Tentokrát ale nejsem autorem já, ale Stano Hoferek, který se rozhodl pro slovenské vydání PC REVUE napsat článek o Debianu. Záslužná to činnost, chválím ho za to.
    11. 3. 2011 11:58
  • Jak se čte CZ.NIC: znovu a lépe

    Původní anketa zmátla spoustu lidí, takže teď ještě jednou a lépe. Takže pokud máte čas, můžete zahlasovat ještě jednou. Minulý týden jsem se vás ptal, jak vy osobně čtete název CZ.NIC. Bohužel vznikly zmatky kolem samotné ankety, která obsahovala zápis ve fonetické transkripci, řada lidí nepochopila rozdíl mezi [nic] a [ňic] a tak budou výsledky zřejmě dost zkreslené.
    14. 6. 2010 10:12
  • Google - špeh jako každý jiný

    Google špehuje vaši bezdrátovou síť a odposlouchává tajné informace – osobní údaje a čísla kreditních karet! Tak dramaticky varovala tento týden česká média. Skutečnost je ale poněkud prozaičtější. Vezměme to popořádku. Blesk nepřišel z čistého nebe, předehru mělo toto představení už loni, když Google vyslal do Prahy, Brna a dalších českých měst speciální vozítko. To mělo zmapovat a vyfotografovat ulice tak, aby bylo možné z nasnímaného složit kompletní 3D model navštívených lokalit…
    20. 5. 2010 8:08
  • Ninite.com: jak jednoduše instalovat ve Windows

    Tohle je pro mě velmi netradiční zápisek o Windows. Občas po mě někdo chce něco na Windows doinstalovat. A bez balíčků je to utrpení. Windowsáci nemají balíčkovací systémy. Chudáci. Reinstalace systému je tak utrpením, vím jak různí lidé kolem mě tráví hodiny tím, že do čistého systému doinstalovávají haldy různých programů. Tohle není nic pro mě. Naštěstí Windows nikde na počítačích nemám a nemusím se o ně tudíž starat.
    18. 5. 2010 12:34 (aktualizováno)