Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Video

  • Zamknutí klávesnice a myši při přehrávání videa

    Krátký tip pro ty z vás, kteří mají děti a občas jim pouští pohádky nebo písničky na počítači. Náš Matěj miluje pohádky a písničky a pouštíme mu je obvykle z notebooku. Jeho ručičky nenechavé ovšem sahají na klávesnici a umí roztodivné věci. Rodiče pak jen přemýšlejí, jak se sakra tohle dá v tom MPlayeru nastavit a jak z toho ven.
    29. 11. 2013 12:37
  • Žluté tečky na YouTube v Chrome a co s nimi

    Po poslední aktualizaci Chrome na verzi 24 se mi v YouTube videu začaly objevovat žluté tečky. Vám taky? Před pár dny přijela aktualizace Chrome 24 a videa na YouTube začaly vykazovat náhodné žluté sněžení. Asi takto: Googlil jsem řešení, našel jsem několik různých fór, ale prakticky žádné řešení. Pomohlo až Gentoo fórum, které jsem našel až ve chvíli, kdy jsem do dotazu přidal označení své grafické karty.
    22. 1. 2013 13:11 (aktualizováno)
  • Video: jak vyextrahovat zvuk, opravit ho a vrátit

    Potřeboval jsem upravit zvuk v jednom rodinném videu. Nakonec se mi to povedlo pomocí ffmpeg, takže zveřejním postup. Dnes jsem točil svého syna na video na svůj ZTE Blade a co čert nechtěl, během natáčení krátké sekvence mi zrovna přišla zpráva od Oskara. Na videu to je a bohužel slyšet velmi nahlas. Rozhodl jsem se to opravit.
    14. 10. 2012 21:48 (aktualizováno)
  • MPlayer a zvýšení rychlosti bez „héliového efektu“

    MPlayer je výborný přehrávač, který používám na přehrávání veškerého audiovizuálního obsahu. Umí i zrychlovat tempo, aniž by posouval výšku zvuku směrem nahoru. Kamarád mi před časem vyprávěl, že kouká na Star Trek a že kouká při vyšší rychlosti. Když jsem se ho ptal na frekvenční deformaci zvuku, kterou to musí způsobovat, řekl mi o patchi ScaleTempo, který to řeší. Já jsem včera přišel na to, že MPlayer (alespoň ten z Debianu) má tuto funkci už integrovanou.
    10. 10. 2011 11:43 (aktualizováno)
  • iVysílání ČT24 třeba ve VLC

    Řešil jsem (a vyřešil) problém s přehráváním ČT24 jinde než ve Flashi. Poradím vám kompletní postup, odzkoušený ve VLC i MPlayer. Včera jsem byl u známých, kteří nemají televizi. Občas ale koukají na ČT24 kvůli zpravodajství a pouští si to v iVysílání na počítači s Mintem. Zrovna to tam běželo a podle trhanosti to vypadalo spíš na rozhlas s fotografiemi. Jejich obstarožní počítač v kuchyni prostě nestíhal to video ve Flashi pouštět. Ptali se mě na to, jestli s tím není možno něco udělat…
    8. 9. 2011 12:03 (aktualizováno)
  • Chuck Norris v české reklamě

    Několik známých se mě v poslední době ptalo, jestli jsem v televizi viděl nové reklamy s Chuckem Norrisem. Jsou velmi povedené, podívejte se. Na televizi se dívám velmi málo a když už, tak velmi selektivně – na rekordér si nahraju jeden pořad, na ten se podívám a tím to zase na měsíc končí. Ale několik lidí mě upozornilo na reklamy s Chuckem Norrisem, takže jsem si je našel na webu a musím říct, že mě hodně pobavily. T-Mobile se skutečně překonal a zasadil Chucka do běžné české domácnosti…
    2. 11. 2010 10:17
  • Návod: jak si teď hned vyzkoušet WebM video

    Nový webový video formát WebM není jen hudba budoucnosti, teď hned si ho můžete vyzkoušet na YouTube. Na co ještě čekáte? Google přišel zřejmě s internetovou video revolucí. Svůj formát VP8 proměnil ve WebM. Tento formát zřejmě nahradí Flash video na webu a konečně bude tag <video> v HTML5 použitelný. Pokud o tomhle nic nevíte, doporučuji nejprve přečíst článek Google otevřel svůj video formát: Flashi zvoní hrana. Tam najdete všechny informace i souvislosti.
    10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno)
  • Google Chrome je rychlejší než zvuk, blesk i brambora

    Narazil jsem na moc hezké video, které ukazuje na ohromnou rychlost Chrome. Fantastická a nápaditá reklama na prohlížeč, která určitě stojí za vidění. Už je to několik měsíců, co jsem přešel na Chrome a jsem moc spokojeným uživatelem. Vyhovuje mi jeho stabilita a především neuvěřitelná rychlost. Chrome je totiž rychlejší než zvuk, blesk i brambora. To prokázali vědci z nezávislé laboratoře bramborových rychlohranolkovačů. Nevěříte? Zde, hleďte!
    6. 5. 2010 11:08 (aktualizováno)
  • Jak dostat z videa jen zvukovou stopu

    Občas potřebuji získat z video souboru jen zvuk. Hodí se to zejména u různých přednášek, které chcete poslouchat na cestách. Martin Hassman psal v blogu o své přednášce o geolokaci. Pustil jsem si začátek a zaujalo mě to. Tak jsem si řekl, že bych si mohl přednášku poslechnout na cestách z MP3 přehrávače v mobilu. Dělávám to tak, protože na cestách autobusem má člověk čas a v klidu si přednášku poslechne. Navíc video obvykle není nutné a většinu informací získáte ze samotného zvuku.
    10. 10. 2011 11:43 (aktualizováno)
  • Flash 10.1 a akcelerace videa

    Adobe vydal betaverzi nového Flash Playeru verze 10.1. Hlavní novinkou je podpora akcelerovaného videa. Vyzkoušel jsem a chová se to překvapivě velmi dobře. Před pár dny YouTube oznámilo, že uživatelům nabídne možnost vkládat video v HD rozlišení. Už existuje demonstrační video jednoho milého pséka, na kterém si můžete HD YouTube vyzkoušet.
    18. 11. 2009 13:52 (aktualizováno)