Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Software

  • Tip: šifrování souborů pomocí Vim

    Praktický tip, jak ukládat šifrované soubory pomocí editoru Vim. Ten má v sobě podporu šifrování zabudovanou. Pod dnešním článkem o ukládání hesel někdo zmiňuje možnost šifrovat textové soubory pomocí Vim. Jakožto stoprocentní vimista tuhle možnost znám, ale hodně lidí o ní neví. Přitom je velmi jednoduchá a praktická.
    21. 2. 2014 20:55 (aktualizováno)
  • Zamknutí klávesnice a myši při přehrávání videa

    Krátký tip pro ty z vás, kteří mají děti a občas jim pouští pohádky nebo písničky na počítači. Náš Matěj miluje pohádky a písničky a pouštíme mu je obvykle z notebooku. Jeho ručičky nenechavé ovšem sahají na klávesnici a umí roztodivné věci. Rodiče pak jen přemýšlejí, jak se sakra tohle dá v tom MPlayeru nastavit a jak z toho ven.
    29. 11. 2013 12:37
  • Tip: DTRX aneb Do The Right Extraction

    Určitě vás už někdy naštval autor komprimovaného archivu tím, že dovnitř nedal adresář. Kdo má čistit ten nepořádek na disku? DTRX je jednoduché řešení. Na letošním CryptoFestu jsem se potkal s Jendou Hrachem. Jako obvykle jsme si povídali o všem možném a on se během oběda zmínil o utilitě s krkolomným názvem DTRX. Jde o zkratku slov „Do The Right Extraction“ neboli „rozbal to správně“.
    7. 8. 2013 13:37
  • Rychlá makra v editoru Vim

    Umět dobře pracovat se silným textovým editorem je někdy tuze užitečná věc. Ukážeme si šikovná rychlá makra ve Vim. Kdysi dávno jsem tu nastínil, jak si můžete vytvořit vlastní makra ve Vim. Je to velmi užitečné, pokud potřebujete stále opakovat nějakou stereotypní akci. Já tak třeba z prostého textu udělám HTML dokument. Stačí mít text dobře naformátovaný a mačkáním správných kláves si označím odstavce, nadpisy nebo třeba seznamy.
    3. 6. 2013 23:33 (aktualizováno)
  • Snadná konverze eknih mezi různými formáty (epub, mobi a další)

    Používám různé čtečky elektronických knih a sypu do nich různý obsah. Často se mi hodí software, který umí konvertovat formáty. V poslední době často testuji různé čtečky elektronických knih. Zrovna mi tu další leží na stole a já se na ni chystám nahrávat obsah. Většinu ho mám v mobi, protože to je oblíbený formát mého Kindle. Ovšem jiné čtečky mobi nechtějí a mají naopak raději epub. Do toho vstupují různé HTML, DOC, FB2 a další formáty.
    7. 11. 2012 21:20 (aktualizováno)
  • Dropbox v Debianu a Ubuntu

    S balíčkem Dropbox jsem měl dlouho různé problémy, ten oficiální je totiž balený špatně. Naštěstí si toho správci balíčků všimli. Začátkem roku jsem tu psal, jak si upravit balíček Dropbox, aby byl nainstalovatelný do Debianu. Různé problémy se závislostmi bohužel přetrvaly a občas se objevují další.
    2. 12. 2011 12:41 (aktualizováno)
  • Google Talk si sám nastavuje citlivost mikrofonu

    Nemám rád automatické věci, které se snaží být chytřejší než uživatel. Naposledy jsem měl problém s Google Talkem. Občas telefonujeme s některými kolegy pomocí Google Talk. Je to velmi jednoduché, stačí stáhnout jeden balíček, nainstalovat plugin do prohlížeče a už to funguje. Krásně běží audio i video, kvalita je perfektní a umí to i videokonference s více lidmi. Mám to vyzkoušené a je to moc šikovné.
    13. 10. 2011 22:13 (aktualizováno)
  • Jak si nainstalovat OpenBSD na VirtualBox

    Začal jsem si víc hrát s OpenBSD, ale narazil jsem na problém – ve VirtualBoxu to nefunguje. Mám ale opět jednoduché řešení. Už dřív jsem si pohrával s myšlenkou víc se věnovat OpenBSD. Až teď jsem se k tomu ale dostal a bohužel jsem narazil na nepříjemný problém – ve VirtualBoxu systém hodně zlobí. Začne ječet, že nemá místo na disku a píše do konzole Segmentation fault každých pár sekund…
    28. 5. 2010 8:14 (aktualizováno)
  • Mám nové Ubuntu: stahoval jsem dvě minuty

    Před chvílí vyšlo nové Ubuntu a já už ho mám doma. Stačilo mi přitom stahovat jen 140 MB a trvalo to dvě minuty. Použil jsem zsync. Ubuntu 10.04 Lucid Lynx je venku jen pár minut a já už ho mám stažené. Mimochodem doporučuji k přečtení dnešní Adamův článek, kde pěkně shrnul všechny novinky a několik týdnů aktivního používání testovací verze.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Jak dostat z videa jen zvukovou stopu

    Občas potřebuji získat z video souboru jen zvuk. Hodí se to zejména u různých přednášek, které chcete poslouchat na cestách. Martin Hassman psal v blogu o své přednášce o geolokaci. Pustil jsem si začátek a zaujalo mě to. Tak jsem si řekl, že bych si mohl přednášku poslechnout na cestách z MP3 přehrávače v mobilu. Dělávám to tak, protože na cestách autobusem má člověk čas a v klidu si přednášku poslechne. Navíc video obvykle není nutné a většinu informací získáte ze samotného zvuku.
    10. 10. 2011 11:43 (aktualizováno)