Hlavní navigace

Odstranění bílého pozadí z obrázků v editoru Gimp

17. 6. 2013 11:27 Petr Krčmář

Jak z obdélníkového obrázku s bílým (či jinak barevným) pozadím udělat krásně průhlednou záležitost, která se hodí třeba na web nebo do fotomontáží.

Určitě to znáte: Děláte pro někoho web a on vám logo dodá v nevhodném formátu bez průhlednosti. Bílý obdélník vám tedy překrývá úžasné pozadí a vy ho potřebujete nějak odstranit. Naštěstí to v Gimpu není žádná hrůza. Protože to používám docela často, rozhodl jsem se to sepsat jako návod.

Jako příkladový obrázek jsem si vybral našeho oblíbeného Tuxe. Samozřejmě není problém ho sehnat v průhledné nebo dokonce vektorové variantě. Ale příklad je příklad. Takže jsem ho uložil do formátu JPEG, který je bohužel zbytečně nadužívaný a ještě víc bohužel také neprůhledný.

My si z něj v několika krocích uděláme obrázek vhodný do webu nebo nějaké fotomontáže. Budete potřebovat jen Gimp.

1. zprůhledníme pozadí

První krok je jednoduchý. V menu prostě zvolíte: Barvy → Barva do průhlednosti…

Objeví se dialog, ve kterém máte možnost zvolit barvu, která se stane průhlednou. Ve výchozím stavu je tam bílá, což nám vyhovuje.

Jak vidíte, Tux se nám pěkně zprůhlednil. Bohužel i na místech, která nechceme. Zmizela totiž veškerá bílá barva z obrázku. Napravíme to.

2. vytvoření bílé vrstvy

V dialogu vrstev (Ctrl+L) klikneme na ikonku nové vrstvy. Vyskočí dialogové okno, ve kterém zvolíme, že si přejeme mít novou vrstvu bílou.

Poté vrstvu posuneme dolů pomocí šipek v dialogu vrstev. Výsledek bude vypadat takto:

Skoro to vypadá, že jsme na začátku, ale nenechte se zmýlit. Vrstvy jsou pořád oddělené.

3. odstraníme z pozadí nepotřebnou bílou

Přepneme na původní vrstvu s Tuxem, klikneme na ni v dialogu vrstev a vybereme položku Alfa do výběru. Tím vybereme vše, co v dané vrstvě není průhledné. Tedy samotného Tuxe.

My ovšem potřebujeme naopak vybrat okolí. Proto otočíme výběr: Vybrat → Invertovat nebo stiskneme Ctrl+I.

Potřebujeme ovšem tento výběr smazat z bílé vrstvy. Proto Tuxe schováme pomocí ikony oka v dialogu vrstev a přepneme se zároveň na bílou vrstvu. Vidíte, že výběr byl zachován.

Stiskneme klávesu DELETE a okolí zmizí.

Teď zbývá vzít bílou barvu na štětec a zaplnit vnitřní části obrysu.

Teď už jen zapneme vrstvu s Tuxem a máme hotovo.

Hotový obrázek můžeme uložit jako png a pak jej třeba použít do montáže. Bílé pozadí už nám nebude překážet.

Sdílet