Hlavní navigace

Chromecast: najde si v České republice využití?

26. 4. 2014 2:33 (aktualizováno) Jiří Macich ml.

Google Chromecast se v České republice ještě oficiálně neprodává (prý snad až někdy v průběhu roku), ale řada e-shopů jej nabízí z šedého dovozu, přičemž původně dosti přemrštěné ceny pozvolna klesají. Jelikož jsem si Chromecast koupil na eBay krátce po uvedení na trh, často teď dostávám otázku, jestli je v České republice prakticky použitelný.

Odpověď je prostá: je použitelný, ale pořád je to spíše hračka. Služeb, které by pro něj dodávaly obsah, je v České republice dostupných poskrovnu. Přehrávání „vlastního“ obsahu z mobilu, tabletu, počítače nebo úložiště se kvůli chybějící podpoře DLNA řeší více či méně pohodlnými způsoby.

Jak Chromecast vlastně funguje?

Chromecast je HDMI dongle, který se zastrčí rovnou do volného HDMI vstupu televizoru. Pokud by náhodou kvůli svému atypickému tvaru blokoval přístup k sousednímu HDMI vstupu, můžete použít krátký prodlužovací kabel, který je součástí balení. V něm naleznete také kabel pro napájení zařízení z USB portu televizoru.

Pokud televizor nemá (volný) USB port, můžete Chromecast napájet rovnou z elektrické sítě. Přestože v dokumentaci je tato varianta napájení doporučena, potřebný adaptér není součástí balení. Stačí ale sáhnout například mezi nabíječky pro mobily, protože Chromecast má pro napájení klasický port microUSB, takže dost možná doma naleznete nějakou jinak nepotřebnou nabíječku.

Připojení k síti a potažmo internetové připojení je možné výhradně přes Wi-Fi. To je mi dost proti srsti, protože se držím zlatého pravidla, že stacionární (tedy nemobilní či nepřenosná) zařízení mají být k síti připojena kabelem. Chromecast se navíc umí připojit jen k síti běžící v pásmu 2,4 GHz. Dnes je však trend takový, že řada multimediálních zařízení podporují i sítě v pásmu 5 GHz.

Jakmile je Chromecast připojen k televizoru, můžete začít s konfigurací. K té slouží aplikace Chromecast pro Android 2.3 a vyšší. Konfigurace tak probíhá z mobilu či tabletu. Nejdříve je nutné připojit se přes Wi-Fi přímo k zařízení Chromecast. Pak se ve stejnojmenné mobilní aplikaci nakonfiguruje jeho připojení do domácí bezdrátové sítě.

Při prvním připojení se spustí aktualizace firmwaru, která může trvat i několik minut. Je plně automatická, takže stačí počkat, dokud Chromecast na televizní obrazovce neinformuje, že je připraven přijímat vysílání. Jeho další ovládání pak probíhá z mobilu či tabletu, který musí být připojen do stejné bezdrátové sítě.

K následné obsluze však již neslouží aplikace Chromecast, nýbrž různé mobilní aplikace, které Chromecast podporují. Případně rozšíření a aplikace pro webový prohlížeč Google Chrome na PC. Dobrou zprávou je, že Google veškerou svou výbavu pro Chromecast  již plně lokalizovat do češtiny (vč. rozhraní samotného zařízení). Vstup na český trh se tak očividně již chystá.

Chromecast v České republice

Není to tak dlouho, co Chromecast v České republice podporoval jenom přehrávání videí z mobilní aplikace YouTube a zobrazování webových stránek z počítače prostřednictvím prohlížeče Google Chrome dovybaveného rozšířením Google Cast. V závěru loňského roku pak byla českým uživatelům konečně plně zpřístupněna služba Google Play Music, která rovněž Chromecast podporuje.

Díky její mobilní aplikaci si můžete přehrávat vlastní hudbu z cloudového úložiště nebo hudbu z archivu dostupného za měsíční paušál. Pokud si otevřete web služby, tak v tzv. laboratoři lze aktivovat přehrávání animace hořícího krbu na televizní obrazovce během přehrávání hudby. Dalším možným zdrojem hudby dostupným i v našich končinách je streamingová služba Rdio.

Abonenti HBO mohou využívat video-on-demand službu HBO GO. Chromecast bohužel přímo nepodporuje DLNA technologii, přestože to Google dlouhodobě slibuje napravit, ale díky aplikacím třetích stran lze přehrávat vlastní videa a hudbu. Například mobilní aplikace BubbleUPnP je schopná přehrávat obsah přes Chromecast jak rovnou z mobilního zařízení, tak z úložiště v síti.

Další možností je cloudový Real Player, který poskytuje úložiště, do něhož si vložíte video, které pak můžete přehrávat přes Chromecast. Zdarma je k dispozici úložiště bohužel pouze o kapacitě 2 GB. Pro přehrávání rovnou z počítače lze použít také aplikaci LocalChromecast Player pro Google Chrome, která podporuje dokonce titulky z externího souboru.

Máte-li NAS server od Synology, tak před několika týdny uvolněný DSM 5.0 zavedl podporu pro Chromecast. K přehrávání multimediálního obsahu z úložiště přes Chromecast lze použít mobilní aplikace DS Music a DS Video. Tolik alespoň orientační výčet použitelných služeb resp. aplikací pro Android a Google Chrome. Časem jistě budou přibývat další.

Má smysl koupit Chromecast?

Nemáte-li chytrý televizor či multimediální centrum, tak Chromecast pro vás může být zajímavým zařízením, které ale má své mouchy. Z mého pohledu největším nedostatkem je absentující integrovaný DLNA klient, jehož nepřítomnost je třeba řešit různými kličkami. DS Music a DS Video sice fungují dobře, ale vyžadují NAS server od Synology.

Další černý puntík si poznamenávám za konektivitu. Považujte to třeba za profesní deformaci, ale stacionární zařízení připojené k lokální síti přes Wi-Fi považuji s prominutím za prasárnu. Když už se Google rozhodl vydat touto cestou, měl by Chromecast podporovat také lokální bezdrátové sítě v pásmu 5 GHz. V rámci užitého standardu IEEE 802.11n je to možné.

V neposlední řadě mi vadí, že součástí balení není adaptér pro napájení ze sítě. Kolik tak může být jeho výrobní cena?! Navíc sám Google v dokumentaci napájení ze sítě doporučuje. Asi ví proč, protože můj televizor je chytrý natolik, že při nenavázání datového spojení vypne po 15 minutách napájení USB portu. Je to jedna z těch ekologických funkcí, které se nedají vypnout.

Sdílet